Amino acid composition ana N-terminal residues of goose, duck and hen prothrombin
Oglądaj/ Otwórz
Data
1990Autor
Banaś-Gruszka, Zofia
Krajewski, Tadeusz
Nowak, Paweł
Metadata
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Ptotrombinę otrzymywano z plazmy szczawianowej gęsi, kaczek i kur metodą
Cox’a i Hanahan (1970), oczyszczano metodą Benarous, Labie i Josso (1973), stosując
filtracje na żelu Sephadex G-25, chromatografie na hydroxyapatvcie oraz
chromatografię na żelu DEAE~Sephadex A-50. W jednorodnych pod względem elektroforę
tycznym białkach, wykazujących aktywność 610-650 NIH/mg protrombiny oznaczono
N-końcowe aminokwasy. Stwierdzono, że N-końcowym aminokwasem w preparatach
protrombiny gęsi, kaczek i kur jest alanina, podobnie jak u ssaków (człowiek,
koń, wół", owca, pies, szczur). Analiza składu aminokwasowego wspomnianych
białek ujawniła wysoką zawartość kwasu asparaginowego i glutaminowego we
wszystkich rodzajach protrombin.