Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 31
Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego (Lodz University Press), 2013)
The present study discusses dietetic qualities of rice and culinary recipes pertaining to its
preparation as demonstrated in ancient and Byzantine medical treatises compiled between 1st and 7th
cent. A.D.(Dioscurides, ...
Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa. Studium źródłowe
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2017)
Pedanius Dioscurides of Anazarbos, a physician working for the Roman army living in the first century AD, secured his place in history of medicine as the author of two works, namely De materia medica, and Euporista vel de ...
Portret Augusta u Malalasa
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 1993)
John Malalas was one of the most famous Byzantine chroniclers. He was bom in Antioch in
the 90s of the Vth and died in the 70s of the VIth century, in Constantinopole. He inserted into the
work a series of literary ...
Heroic Portraits in the Fifth Book of John Malalas’ Chronicle
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 1996)
Artykuł rekonstruuje pierwotną liczbę, kolejność i treść literackich portretów odmalowujących bohaterów greckich i trojańskich. A uto r szuka genezy portretów w bizantyńskiej wersji Ephemeris belli troiani autorstwa Diktysa ...
Kanon portretowania w historiografii bizantyńskiej na przykładzie portretu Boemunda w Aleksjadzie Anny Komneny
(2000)
Anna Komnena (1083—1153/1154), the daughter of emperor Alexios I, was involved in
the most important political events of her father’s reign. Not only could she witness the
developments of her lifetime, but she also managed ...
Kilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe, czyli książka Béatrice Caseau, Nourritures terrestres, nourritures célestes: la culture alimentaire à Byzance, Amis du Centre d’Histoire et Civilisation de Byzance (Monographies 46), Paris 2015, ss. 399
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2017)
Kuchnia i dietetyka późnego antyku oraz Bizancjum. Kilka uwag na temat spożycia, sporządzania, przyrządzania, wartości dietetycznych i zastosowań medycznych konserw rybnych w antycznej i bizantyńskiej literaturze greckiej
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2005)
Rozważania na temat konserw rybnych, określanych jako tarichos, zajęły poczesne miejsce w dziełach wielu autorów greckich, w tym
także w dorobku literackim Atenajosa z Naukratis, Galena, Orybazjusza,
Aecjusza z Amidy, ...
Galaktologia terapeutyczna (γαλακτολογία ἰατρική) Galena zawarta w "De simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus"
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2015)
The present article concerns medical galactology, i.e. the ancient knowledge
of milk, galaktología iatriké (γαλακτολογία ἰατρική), and is mainly based on an
analysis of select works composed by Galen.
The main goal of ...
Dietetyka w De re coquinaria
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2011)
The article tries to demonstrate connections of De re coquinaria with the re-sults of the ancient and Byzantine research into dietetics. First, the authors present an overview of the established doctrines on the role of ...
Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego (Lodz University Press), 2014)
The present study discusses the role of salt-cured meat in dietetics, medicine and gastronomy
demonstrated mainly in ancient and Byzantine medical (Galen, Oribasius, Aetius of Amida,
Anthimus, Alexander of Tralles and ...