dc.contributor.author | Feczko, Janusz S. | |
dc.date.accessioned | 2019-04-17T06:21:44Z | |
dc.date.available | 2019-04-17T06:21:44Z | |
dc.date.issued | 1994 | |
dc.identifier.issn | 0867-5856 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/27781 | |
dc.description.abstract | W artykule zaprezentowano analizę jakości biur podróży przy zastosowaniu metody porównawczo-dostosowującej. W badaniach wyodrębniono sześć grup składowych jakości: badania marketingowe, planowanie i zarządzanie, produkty, ceny produktów, dystrybucja produktów oraz komunikacja (informacja, reklama), które oceniano przy zastosowaniu metody eksperckiej. Analizę empiryczną jakości przeprowadzono na próbie reprezentacyjnej 16 krakowskich biur podróży. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Turyzm;1 | |
dc.title | Badanie jakości biur podróży | pl_PL |
dc.title.alternative | L'examen de la qualité des agences de voyages | pl_PL |
dc.title.alternative | Testing the quality of travel agencies | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 5-21 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie | pl_PL |
dc.references | Chomątowska M. i in., 1986, Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie turystycznym, AE Kraków. | pl_PL |
dc.references | Haywood K.., 1987, Service Management Concepts: Implications for Hospitality Management, „Fin Hospitality Review”, Fall. | pl_PL |
dc.references | Kaczmarczyk S., 1991, Badania marketingowe, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kaspar C., 1991, Quality Tourism of a Sustainable Tourism Development, Harmonizing Economical, Social and Ecological Interess, [w:] Quality Tourism Concept of a Sustainable Tourism Development, Harmonizing Economical, Social and Ecological Interess, Raports, AIEST, St-Gall. | pl_PL |
dc.references | Kierczyński T. i in., 1989, Ekonomika przedsiębiorstwa przemysłowego, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kolman R., 1992, Inżynieria jakości, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Noye D., 1992, Jak opracować procesy jakości, Insep Editions, Paryż-Wroclaw. | pl_PL |
dc.references | Parsuraman A. i in., 1986, Servqual: A Multiple-Item Scale for Measuring Customer Perceptions of Service Quality, „Working Paper”, Marketing Science Institute, Cambridge, Massachusetts. | pl_PL |
dc.references | Sienkiewicz P., 1988, Inżynieria systemów kierowania, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Smith D., 1988, Service: Managing the Guest Expirience, Lebhar-Friedman Books, New York. | pl_PL |
dc.references | Webber R. A., 1990, Zasady zarządzania organizacjami, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.relation.volume | 4 | pl_PL |