dc.contributor.author | Łaszkiewicz, Anna | |
dc.date.accessioned | 2019-07-09T07:29:30Z | |
dc.date.available | 2019-07-09T07:29:30Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 0438-5403 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/29275 | |
dc.description.abstract | The article presents the benefits of co-creating value with consumers in a virtual environment based on the research conducted on a group of 134 enterprises. The issue of co-creation of value is now one of the new directions referring to the use of wisdom of “crowds” in building a competitive advantage of the enterprise. The article presents the benefits of using this approach in the organisations discussed in the literature and the opinions of managers about the benefits mentioned in the research. | pl_PL |
dc.description.abstract | Статья представляет выгоды, вытекающие из совместного с потребите- лями формирования ценности в виртуальной среде на основе обследований, проведенных в группе 134 предприятий. Вопрос совместного формирования ценности – в настоящее время одно из новых направлений, касающихся ис- пользования мудрости «толпы» в формировании преимущества предприятия. В статье привели сводку выгод, вытекающих из применения этого подхода в организациях, представленных в литературе, а также мнения менеджеров насчет указанных выгод, полученные в рамках проводимых обследований. | pl_PL |
dc.description.abstract | W artykule zaprezentowano korzyści płynące ze współtworzenia wartości z konsumentami w środowisku wirtualnym na podstawie badania przeprowadzo- nego na grupie 134 przedsiębiorstw. Zagadnienie współtworzenia wartości jest obecnie jednym z nowych kierunków odnoszących się do wykorzystania mądrość „tłumu” w budowaniu przewagi przedsiębiorstwa. W artykule przytoczono ze- stawienie korzyści wynikających z zastosowania tego podejścia w organizacjach zaprezentowanych w literaturze oraz opinie menadżerów w odniesieniu do wymie- nionych korzyści, pozyskane w ramach prowadzonych badań. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | IBRKK | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Handel Wewnętrzny;4 | |
dc.subject | co-creation | pl_PL |
dc.subject | value | pl_PL |
dc.subject | customer behavior | pl_PL |
dc.subject | product design | pl_PL |
dc.subject | współtworzenie | pl_PL |
dc.subject | wartość | pl_PL |
dc.subject | zachowanie konsumenta | pl_PL |
dc.subject | projektowanie produktu | pl_PL |
dc.subject | совместное созидание | pl_PL |
dc.subject | ценность | pl_PL |
dc.subject | поведение потребителя | pl_PL |
dc.subject | проектирование продукта | pl_PL |
dc.title | Value Creation by Engaging Customers in the Process of Product and Business Design in a Virtual Environment | pl_PL |
dc.title.alternative | Współtworzenie wartości poprzez angażowanie konsumentów w projektowanie produktów i procesów przedsiębiorstwa w środowisku wirtualnym | pl_PL |
dc.title.alternative | Совместное формирование ценности путем вовлечения потребителей в проектирование продуктов и процессов предприятия в виртуальной среде | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.rights.holder | Anna Laszkiewicz | pl_PL |
dc.page.number | 9 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.references | Galvagn M., Dalli D. (2014), Theory of value co-creation: a systematic literature review, “Managing Service Quality”, Vol. 24, Iss. 6. | pl_PL |
dc.references | Haksever C., Chaganti R., Cook R.G. (2004), A model of value creation: strategic view. “Journal of Business Ethics”, No. 49(3). | pl_PL |
dc.references | Iwińska-Knop K., Szymańska K. (2016), Zmiany w zakresie zarządzania wartością dla klienta na rynku kultury niszowej na przykładzie polskich kin studyjnych, „Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach”, nr 256. | pl_PL |
dc.references | Kambil A., Ginsberg A., Bloch M. (1996), Re-inventing value propositions, Working Papers Series, http://ssrn.com/abstract=1284822 | pl_PL |
dc.references | Łaszkiewicz A. (2018), Współtworzenie wartości z konsumentami w środowisku wirtualnym, Wydaw- nictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. | pl_PL |
dc.references | Łaszkiewicz A. (2014), Wolontariat konsumencki w dobie mediów społecznościowych, „Marketing i Rynek”, nr 8. | pl_PL |
dc.references | Piligrimiene Z., Dovaliene A., Virvilaite R. (2015), Consumer Engagement in Value Co-Creation: what Kind of Value it Creates for Company?, “Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics”, No. 26(4). | pl_PL |
dc.references | Plata-Alf D. (2014), Zarządzanie wiedzą konsumenta w wirtualnym środowisku, „Marketing i Ry- nek”, nr 8. | pl_PL |
dc.references | Prahalad C.K., Ramaswamy V. (2000), Co-opting customer competence. “Harvard Business Review”, No. 78(1). | pl_PL |
dc.references | Prahalad C.K., Ramaswamy V. (2004), The new frontier of experience innovation, “MIT Sloan Man- agement Review”, No. 44(4). | pl_PL |
dc.references | Prahalad C.K., Ramaswamy V. (2004a), Co-creating unique value with customers, “Strategy & Leader- ship”, No. 32(3). | pl_PL |
dc.references | Prahalad C.K., Ramaswamy V. (2004b), Co creation experiences: The next practice in value creation, “Journal of Interactive Marketing”, No. 18(3). | pl_PL |
dc.references | https://www.siliconrepublic.com/companies/2009/02/01/kotler-on-the-new-marketing-of- co-creation | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | anna.laszkiewicz@uni.lodz.pl | pl_PL |
dc.relation.volume | 375 | pl_PL |