Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorAgaciak, Radosław
dc.contributor.editorTrzmielak, Dariusz M.
dc.contributor.editorRopęga, Jarosław
dc.date.accessioned2017-05-10T14:11:59Z
dc.date.available2017-05-10T14:11:59Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.isbn978-83-922375-6-3
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/21525
dc.description.abstractThis paper attempts to assess the effort to develop agri-food sector companies in the Voivodship of Lodz between 1998 and 2012. It was based on data of production dynamics and scale of investment, financed mainly through EU pre-accession and structural funds. Initially, during this period, the agri-food industry in Lodz, after its systemic transformation, found itself in a state of recession. Despite this, the financing of investment through EU funds (from the SAPARD Programme and the structural funds, ‘Improvement of Processing and Marketing of the Agri-food Sector’ within SPO 2004-2006 and the activities ‘Increasing Basic Value Added of Agri and Forestry Production’) had a positive impact on the adjustment of the agro-food sector to the homogenous market of the EU within adherence to sanitary, hygienic and quality standards. The implemented investments in this sector boosted the level of company advancement, even though it was innovation based on imitation, through which companies implemented modern solutions and technologies previously applied by companies from the EU-15, it still enabled the achievement of technical advancement close to the EU leaders.pl_PL
dc.description.sponsorshipPreparation and printing funded by the National Agency for Research and Development under project “Kreator Innowacyjności – wparcie dla Przedsiębiorczości akademickiej”pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherCenter for Technology Transfer UŁpl_PL
dc.relation.ispartofInnovations and knowledge commercialization: cooperative resources, integrated science and business/ ed. by Dariusz M. Trzmielak, Jarosław Ropęga;
dc.subjectCompany developmentpl_PL
dc.subjectEU integrationpl_PL
dc.titleCompany development and Polish integration within the EU –Examplified by analysis of the agri-food industry in the Voivodship of Łódźpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.rights.holder© Center for Technology Transfer UŁpl_PL
dc.page.number211-225pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Lodz, Department of Macroeconomicspl_PL
dc.referencesBagieńska, A., [ed.], Finansowe aspekty rozwoju przedsiębiorstw we współczesnej gospodarce, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok, 2008, pp. 200–207.pl_PL
dc.referencesCieślewicz, W., Finansowe wsparcie inwestycji w polskim przemyśle rolno-spożywczym, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), zeszyt 2, 2011, p. 5.pl_PL
dc.referencesDuraj, J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A., Warszawa, 2000.pl_PL
dc.referencesKnap-Stefaniuk, A., Przemysł spożywczy w Polsce, Cz. I Problemy i wyzwania, Biuletyn Polish Open University nr 5, Wyższa Szkoła Zarządzania, Warszawa, 2010, http://www.wsz-pou.edu.pl.pl_PL
dc.referencesMatejun M., Czynniki rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw na podstawie badań w mikroregionie łódzkim, [in:] Lachiewicz S., Zakrzewska-Bielawska A. [ed.], Teoria i praktyka zarządzania rozwojem organizacji, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2008, pp. 151–163.pl_PL
dc.referencesPierścionek, Z., Strategie rozwoju firmy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1998.pl_PL
dc.referencesPenc, J., Leksykon biznesu, Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa, 1997.pl_PL
dc.referencesStabryła, A., Zarządzanie strategiczne w teorii i praktyce firmy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Kraków, 2000.pl_PL
dc.referencesTarajkowski, J., (ed.), Rozwój przedsiębiorstw – strategia – integracja, Zeszyty Naukowe nr 107, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, 2008.pl_PL
dc.referencesPolska wobec światowego kryzysu gospodarczego, Narodowy Bank Polski, Warszawa, 2009, www.nbp.pl.pl_PL
dc.referencesReport Sectoral Operational Programme, Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich, 2004-2006, Działanie 1.5 „Poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych”, MRiRW, Warszawa, 2010.pl_PL
dc.referencesRegulation (EC) no 853, 2004, 29 April 2004 laying down specific hygeine rules for food of animal origin, Dziennik Urzędowy UE L139/55, 30.04.2004.pl_PL
dc.referencesInformation on SAPARD implementation, www.arimr.gov.pl. [accessed: May 2013]pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord