dc.contributor.author | Karpińska, Grażyna Ewa | |
dc.contributor.editor | Kasprzyk, Damian | |
dc.date.accessioned | 2019-07-26T08:53:35Z | |
dc.date.available | 2019-07-26T08:53:35Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Karpińska G. E., Tradycje kulinarne na „Szlaku łaknienia”, [w:] Nie tylko o wsi... Szkice humanistyczne dedykowane Profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk, Kasprzyk D. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2013, s. 315-332, doi: 10.18778/7969-011-4.15 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-7969-011-4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/29738 | |
dc.description.abstract | The article recounts actions oriented at experiencing and reliving culinary traditions, undertaken by the Local Action Group of the ‘Mroga’ Society for the Local Community Development. The Society operates in five communes: Koluszki, Brzeziny, Dmosin, Jeżów and Rogów, located in the north-eastern part of the current Łódź voivodeship, east of the city of Łódź. In the past, this area, which bordered regions whose characteristic features indicated their distinct regional identities (the Łęczyca Land and the Łowicz Principality from the north, the Rawa Land from the east, the Opoczno and Piotrków Lands from the south, and Łódź from the west), was devoid of definite features typical to folk culture. Currently it is still an area which, due to the absence of a consistent and enduring cultural foundation to refer to, cannot be described in the categories of an ethnographic or geographic region. By following the tourist trail laid by the Society, known as the ‘Appetite Trail’, I reconstruct the vision of what the community resident in the five communes covered by the activity of the ‘Mroga’ Local Action Group defines as the region’s culinary tradition, and I deconstruct the Group’s actions that reduce the tradition to the level of a tourist attraction. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Udostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kasprzyk D. (red.), Nie tylko o wsi... Szkice humanistyczne dedykowane Profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2013; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | tradycje kulinarne | pl_PL |
dc.subject | „Szlak łaknienia” | pl_PL |
dc.subject | etnologia | pl_PL |
dc.subject | antropologia kulturowa | pl_PL |
dc.title | Tradycje kulinarne na „Szlaku łaknienia” | pl_PL |
dc.title.alternative | Culinary traditions on the ‘Appetite Trail’ | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 315-332 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej | pl_PL |
dc.references | Barthes R., Mitologie, tłum. A. Dziadek, Wydawnictwo KR, Warszawa 2000. | pl_PL |
dc.references | Burszta W. J., Różnorodność i tożsamość. Antropologia jako kulturowa refleksyjność, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 2004. | pl_PL |
dc.references | Burszta W. J., Kuligowski W., Sequel. Dalsze przygody kultury w globalnym świecie, Wydawnictwo Literackie Muza, Warszawa 2005. | pl_PL |
dc.references | Edensor T., Tożsamość narodowa, kultura popularna i życie codzienne, tłum. A. Sadza, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2004. | pl_PL |
dc.references | Giddens A., Konsekwencje nowoczesności, tłum. E. Klekot, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2008. | pl_PL |
dc.references | Gomóła A., Tradycyjna kuchnia i dyskurs gastronomiczny, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t. 4, Tradycja w kontekstach kulturowych, pod red. J. Adamowskiego, M. Wójcickiej, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2011. | pl_PL |
dc.references | Hobsbawm E., Wprowadzenie. Wynajdywanie tradycji, [w:] Tradycja wynaleziona, tłum. M. Godyń, F. Godyń, pod red. E. Hobsbawma, T. Rangera, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2008. | pl_PL |
dc.references | Kajfosz J., O językowym i kulturowym konstruowaniu tradycji, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t. 2, Tradycja w tekstach kultury, pod. red. J. Adamowskiego, J. Styki, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2009. | pl_PL |
dc.references | Kempny M., Tradycje lokalne jako podstawa kapitału społecznego, [w:] Oblicza lokalności. Tradycja i współczesność, pod. red. J. Kurczewskiej, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa 2006. | pl_PL |
dc.references | Kowalska-Lewicka A., Tradycyjna produkcja masła w Polsce, [w:] Pożywienie ludności wiejskiej, pod red. A. Kowalskiej-Lewickiej, Muzeum Etnograficzne w Krakowie, Kraków 1973. | pl_PL |
dc.references | Krajewski M., Kultury kultury popularnej, Wydawnictwo UAM, Poznań 2005. | pl_PL |
dc.references | Kula M., Wybór tradycji, Wydawnictwo DiG, Warszawa 2003. | pl_PL |
dc.references | Kuligowski W., Antropologia współczesności. Wiele światów, jedno miejsce, Universitas, Kraków 2007. | pl_PL |
dc.references | Lubaś M., Tradycjonalizacje kultury. O zaletach i ograniczeniach koncepcji „tradycji wymyślonych”, [w:] Tworzenie i odtwarzanie kultury. Tradycja jako wymiar zmian społecznych. Studia z dziedziny antropologii społecznej, pod red. G. Kubicy, M. Lubasia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2008. | pl_PL |
dc.references | Łeńska-Bąk K., O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kutury sub speciae culinaria, Uniwersytet Opolski, Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, Opole 2010. | pl_PL |
dc.references | Macnaghten P., Urry J., Alternatywne przyrody. Nowe myślenie o przyrodzie i społeczeństwie, tłum. B. Baran, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2005. | pl_PL |
dc.references | Nieroba E., Czerner A., Szczepański M. S., Filtry tradycji z popkulturą. Dziedzictwo kulturowe późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2010. | pl_PL |
dc.references | Shils E., Tradycja, tłum. J. Szacki, [w:] Tradycja i nowoczesność, pod red. J. Kurczewskiej, J. Szackiego, Czytelnik, Warszawa 1984. | pl_PL |
dc.references | Studnicki G., Tradycja w procesie mityzacji, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t.1, Tradycja: wartości i przemiany, pod red. J. Adamowskiego, J. Styki, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2009. | pl_PL |
dc.references | Sulima R., Głosy tradycji, Wydawnictwo DiG, Warszawa 2001. | pl_PL |
dc.references | Szacka B., Czas przeszły, pamięć, mit, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2006. | pl_PL |
dc.references | Szacki J., Tradycja, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2011. | pl_PL |
dc.references | Wadowski D., Mitologie lokalne jako współczesna postać nostalgii, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t. 3, Tradycja w kontekstach społecznych, pod red. J. Styki, M. Dziekanowskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2011. | pl_PL |
dc.references | Willis P. E., Wyobraźnia etnograficzna, tłum. E. Klekot, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2005. | pl_PL |
dc.references | Wieczorkiewicz A., Apetyt turysty. O doświadczaniu świata w podróży, Universitas, Kraków 2008. | pl_PL |
dc.references | Wieczorkiewicz A., Tradycja w laboratorium turystyki, [w:] Przyszłość tradycji, pod red. S. Krzemienia-Ojaka, Libra, Białystok 2008. | pl_PL |
dc.references | http://lodzkie.ksow.pl/fileadmin/user_upload/lodzkie/pliki/publikacje/Kulinarne_Szlaki_Regionu_%C5%81%C3%B3dzkiego.pdf (dostęp: 30.08.2012). | pl_PL |
dc.references | http://www.minrol.gov.pl/pol/content/view/full/306 (dostęp: 30.08.2012). | pl_PL |
dc.references | http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Kozi-twarog-z-Eufeminowa (dostęp: 23.09.2012). | pl_PL |
dc.references | http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Nalewka-imbirowo-cytrynowa (dostęp: 23.09.2012). | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/7969-011-4.15 | |