dc.contributor.author | Raźniewska, Marta | |
dc.date.accessioned | 2020-10-08T13:00:38Z | |
dc.date.available | 2020-10-08T13:00:38Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/32316 | |
dc.description.abstract | Następstwem ewolucji podejścia do zakupów i zaopatrzenia, jednego z filarów zarządzania łańcuchami dostaw na rynku B2B, jest zarządzanie relacjami z dostawcami (ang. Supplier Relationship Management, SRM), będące przedmiotem rozprawy. Pojęcie zostało zdefiniowane jako proces skoncentrowany na rozwoju relacji z dostawcami, współtworzony przez pracowników reprezentujących różne funkcje biznesowe w przedsiębiorstwie i istotnie wpływający na wartość dostarczaną klientom i innym interesariuszom. Jego celem jest zapewnienie rozwoju relacji uwzględniającej równowagę między wymiarami ekonomicznym, ekologicznym i społecznym działalności ogniw łańcuchów dostaw. Dysertacja jest odpowiedzią na potrzebę przedstawienia roli zakupów w perspektywie rynku produktów marki własnej żywności ekologicznej. Głównym celem rozprawy jest określenie uwarunkowań, metod, narzędzi oraz efektów zarządzania relacjami z dostawcami na przykładzie dystrybutorów produktów oznaczonych marką własną w sektorze ekologicznej żywności. Dodatkowym bodźcem dla autorki była również luka aplikacyjna w zakresie wykorzystania dźwigni zakupowych, w postaci metod i narzędzi w zarządzaniu relacjami z dostawcami. Na bazie wniosków literaturowych oraz z badań empirycznych pozytywnie zweryfikowano tezę główną, tj. Dystrybutorzy produktów oznaczonych marką własną w sektorze ekologicznej żywności mają potencjał doskonalenia metod i narzędzi, a w rezultacie efektów zarządzania relacjami z dostawcami. Przedstawiono szereg rekomendacji oraz dalszych kierunków badań w tym zakresie. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.subject | Zarządzanie relacjami z dostawcami | pl_PL |
dc.subject | sektor ekologicznej żywności | pl_PL |
dc.subject | dystrybucja żywności ekologicznej | pl_PL |
dc.subject | zarządzanie zakupami | pl_PL |
dc.title | Zarządzanie relacjami z dostawcami w sektorze ekologicznej żywności | pl_PL |
dc.title.alternative | Supplier relationship management in the organic food sector | pl_PL |
dc.type | PhD/Doctoral Dissertation | pl_PL |
dc.page.number | 235 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Zarządzania | pl_PL |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Asystent w Katedrze Logistyki na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego. European Senior Logistician. Członek Stowarzyszenia Managerów Logistyki i Zakupów. Uczestnik międzynarodowych projektów badawczych. Wieloletni praktyk z zakresu zarządzania zapasami oraz współpracy z dostawcami w łańcuchach dostaw. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | marta.razniewska@uni.lodz.pl | pl_PL |
dc.dissertation.director | Urbaniak, Maciej | |
dc.dissertation.director | Ocicka, Barbara | |
dc.dissertation.reviewer | Kauf, Sabina | |
dc.dissertation.reviewer | Cyplik, Piotr | |
dc.date.defence | 2020-11-02 | |
dc.discipline | nauki o zarządzaniu i jakości | pl_PL |