Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorPiasecki, Makary
dc.date.accessioned2021-02-09T16:30:43Z
dc.date.available2021-02-09T16:30:43Z
dc.date.issued2020-09-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/33370
dc.description.abstractPrzedmiotem dysertacji jest proces transferu technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Inspiracją do podjęcia badań będących przedmiotem tej pracy było przeświadczenie, że transfer technologii jest głównym czynnikiem wzrostu gospodarczego, a jego wybór ma kluczowe znaczenie dla rozwoju firmy. W pracy tej oprócz szerokich studiów literaturowych oraz wtórnych danych statystycznych GUS oraz US województwa łódzkiego, w części empirycznej pracy wykorzystano szereg danych pierwotnych uzyskanych w badaniach w ramach projektu "Stworzenie narzędzi do monitorowania innowacyjności regionu łódzkiego, z wykorzystaniem procesu przedsiębiorczego odkrywania na potrzeby aktualizacji RIS LORIS 2030". Autor był członkiem zespołu badawczego i realizatorem 25 wywiadów stanowiących podstawowy pakiet pierwotnych danych wykorzystanych w części empirycznej. Badania te, a także prowadzone w ramach tego projektu badania ankietowe 120 przedsiębiorstw, pozwoliły na poszukanie uogólnionych sądów, praw i reguł występujących w gospodarce, możliwe dzięki zastosowaniu metod analogicznych do metody analizy przypadku. Ich wyniki stanowiły założenia modelu transferu technologii w przedsiębiorstwach produkcji artykułów spożywczych integrującego kolejne fazy procesu badań nad technologiami z procesem uruchomienia produkcji i powiązanie tych działań z procesami inwencji w zakresie wyboru technologii, jej komercjalizacji oraz współpracy z otoczeniem naukowo-badawczym i biznesowym. Analiza wyników badań oraz relacji ukazanych w modelu integracji techniki i organizacji procesu transferu technologii w przemyśle produkcji artykułów spożywczych i warunkach w jakich przedsiębiorstwa tego przemysłu funkcjonują w województwie łódzkim, były podstawą do sformułowanie szeregu wniosków. Wnioski te stanowią odpowiedź na postawione w tej pracy pytania badawcze oraz są podstawą weryfikacji hipotez badawczych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.subjecttransfer technologiipl_PL
dc.subjectregionalna strategia innowacjipl_PL
dc.subjectprzemysł spożywczypl_PL
dc.titleTransfer technologii w przedsiębiorstwach przemysłu przetwórstwa spożywczego - uwarunkowania, modelepl_PL
dc.typePhD/Doctoral Dissertationpl_PL
dc.rights.holderMakary Piaseckipl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Zarządzaniapl_PL
dc.contributor.authorEmailmakarygielda@wp.plpl_PL
dc.dissertation.directorStawasz, Edward
dc.dissertation.directorGłodek, Paweł
dc.dissertation.reviewerPoznańska, Krystyna
dc.dissertation.reviewerŚwiadek, Arkadiusz
dc.date.defence2021-03-08
dc.disciplinenauki o zarządzaniu i jakościpl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord