dc.contributor.author | Piasecki, Makary | |
dc.date.accessioned | 2021-02-09T16:30:43Z | |
dc.date.available | 2021-02-09T16:30:43Z | |
dc.date.issued | 2020-09-24 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/33370 | |
dc.description.abstract | Przedmiotem dysertacji jest proces transferu technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Inspiracją do podjęcia badań będących przedmiotem tej pracy było przeświadczenie, że transfer technologii jest głównym czynnikiem wzrostu gospodarczego, a jego wybór ma kluczowe znaczenie dla rozwoju firmy. W pracy tej oprócz szerokich studiów literaturowych oraz wtórnych danych statystycznych GUS oraz US województwa łódzkiego, w części empirycznej pracy wykorzystano szereg danych pierwotnych uzyskanych w badaniach w ramach projektu "Stworzenie narzędzi do monitorowania innowacyjności regionu łódzkiego, z wykorzystaniem procesu przedsiębiorczego odkrywania na potrzeby aktualizacji RIS LORIS 2030". Autor był członkiem zespołu badawczego i realizatorem 25 wywiadów stanowiących podstawowy pakiet pierwotnych danych wykorzystanych w części empirycznej. Badania te, a także prowadzone w ramach tego projektu badania ankietowe 120 przedsiębiorstw, pozwoliły na poszukanie uogólnionych sądów, praw i reguł występujących w gospodarce, możliwe dzięki zastosowaniu metod analogicznych do metody analizy przypadku. Ich wyniki stanowiły założenia modelu transferu technologii w przedsiębiorstwach produkcji artykułów spożywczych integrującego kolejne fazy procesu badań nad technologiami z procesem uruchomienia produkcji i powiązanie tych działań z procesami inwencji w zakresie wyboru technologii, jej komercjalizacji oraz współpracy z otoczeniem naukowo-badawczym i biznesowym. Analiza wyników badań oraz relacji ukazanych w modelu integracji techniki i organizacji procesu transferu technologii w przemyśle produkcji artykułów spożywczych i warunkach w jakich przedsiębiorstwa tego przemysłu funkcjonują w województwie łódzkim, były podstawą do sformułowanie szeregu wniosków. Wnioski te stanowią odpowiedź na postawione w tej pracy pytania badawcze oraz są podstawą weryfikacji hipotez badawczych. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.subject | transfer technologii | pl_PL |
dc.subject | regionalna strategia innowacji | pl_PL |
dc.subject | przemysł spożywczy | pl_PL |
dc.title | Transfer technologii w przedsiębiorstwach przemysłu przetwórstwa spożywczego - uwarunkowania, modele | pl_PL |
dc.type | PhD/Doctoral Dissertation | pl_PL |
dc.rights.holder | Makary Piasecki | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Zarządzania | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | makarygielda@wp.pl | pl_PL |
dc.dissertation.director | Stawasz, Edward | |
dc.dissertation.director | Głodek, Paweł | |
dc.dissertation.reviewer | Poznańska, Krystyna | |
dc.dissertation.reviewer | Świadek, Arkadiusz | |
dc.date.defence | 2021-03-08 | |
dc.discipline | nauki o zarządzaniu i jakości | pl_PL |