Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKozłowska, Anna
dc.contributor.editorWojciechowska, Jolanta
dc.contributor.editorMakowska-Iskierka, Marzena
dc.date.accessioned2021-03-15T17:04:47Z
dc.date.available2021-03-15T17:04:47Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationKozłowska A., Kuchnia regionalna w gastronomii hotelowej na przykładzie Poznania, [w:] Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020, s. 191-200, doi: 10.18778/8220-355-4.14pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-8220-355-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/34204
dc.description.abstractPodstawowym celem gastronomii jest zaspokajanie głodu, ale może być ona także początkiem opowieści o historii, tradycjach i zwyczajach danego regionu. Opracowanie zostało poświęcone daniom regionalnym, przygotowywanym z myślą o klientach restauracji hotelowych w Poznaniu. Analizie zostały poddane liczba proponowanych potraw i sposób promowania kuchni regionalnej w menu restauracji hotelowych. Autorka zaprezentowała także studium przypadku wybranych restauracji hotelowych.pl_PL
dc.description.abstractThe main function of catering is to satisfy hunger, but it can also be related to the history, traditions and customs of a particular region. The study contains an analysis of the regional dishes served to the guests in Poznań hotel restaurants. Regional dishes and the ways of promoting regional cuisine on hotel restaurant menus were analyzed. The author has also presented case studies of selected hotel restaurants.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofWojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectgastronomia hotelowapl_PL
dc.subjectkuchnia tradycyjnapl_PL
dc.subjectkuchnia regionalnapl_PL
dc.subjectkuchnia wielkopolskapl_PL
dc.subjectPoznańpl_PL
dc.subjecthotel cateringpl_PL
dc.subjecttraditional cuisinepl_PL
dc.subjectregional cuisinepl_PL
dc.subjectGreater Poland cuisinepl_PL
dc.subjectPoznańpl_PL
dc.titleKuchnia regionalna w gastronomii hotelowej na przykładzie Poznaniapl_PL
dc.title.alternativeRegional dishes in hotel catering: the example of Poznańpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number191-200pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzkipl_PL
dc.identifier.eisbn978-83-8220-356-1
dc.contributor.authorBiographicalnoteKozłowska Anna – mgr, doktorantka w Instytucie Geografii Miast i Turyzmu na Wydziale Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego, absolwentka Food Studies. Zainteresowania: odkrywanie nowych smaków w podróży, wędrówki górskie – także ze Studenckim Kołem Naukowym Geografów Turyzmu UŁ „Włóczykije”; e-mail: anna.kozlowska@geo.uni.lodz.pl.pl_PL
dc.referencesBank Danych Lokalnych (2019). Pobrane z: bdl.stat.gov.pl/BDL (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesDominik, P. (2013). Hotel na szlaku kulinarnym. HoReCa, 5 (31), 8–12.pl_PL
dc.referencesGęsina na św. Marcina (2020). Pobrane z: www.gesina.pl (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesGórska, P. (2016). Kulinarne atrakcje turystyczne na terenie województwa wielkopolskiego. Badanie popytu na atrakcje kulinarne Wielkopolski. Turystyka kulturowa, 4, 21–37.pl_PL
dc.referencesHotel Altus (2020). Pobrane z: www.hotelaltus.pl (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesImieniny Ulicy Święty Marcin (2020). Pobrane z: www.ckzamek.pl/podstrony/71-imieniny-ulicy-swiety-marcin/ (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesJakubowska-Łazęcka, J. (2006). Produkt tradycyjny na małopolskim stole: książka kucharska. [b.m.]: Agencja Reklamowo-Wydawnicza A. Grzegorczyk.pl_PL
dc.referencesKuchnia wielkopolska (2020). Pobrane z: www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesLista Produktów Tradycyjnych (2020). Pobrane z: www.produkty-tradycyjne.pl (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesLista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2019). Pobrane z: www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych12 (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesPoznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (2013). Smak Poznania. Poznań: Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna.pl_PL
dc.referencesPoznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (2016). Restauracje, bary i kawiarnie w Poznaniu i okolicach. Poznań: Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna.pl_PL
dc.referencesPrzyszłość Targów Branżowych (2019). Pobrane z: https://content-creation.pl/przyszlosc-targow-branzowych-w-polsce-cz-1/ (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesRogalowe Muzeum Poznania (2020). Pobrane z: www.rogalowemuzeum.pl (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie. Dz.U. 2004, nr 188, poz. 1945.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.pl_PL
dc.referencesSala, J. (2019). Hotelarstwo: usługi, zarządzanie, procesy koncentracji. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.pl_PL
dc.referencesSheraton (2020). Pobrane z: www.sheratonpoznan.pl (15.04.2020).pl_PL
dc.referencesStępowski, R. (2018). Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce. Rawa Mazowiecka: Wydawnictwo Roseter.pl_PL
dc.referencesUstawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (2004). Dz.U. 2005, nr 10, poz. 68.pl_PL
dc.contributor.authorEmailanna.kozlowska@geo.uni.lodz.plpl_PL
dc.identifier.doi10.18778/8220-355-4.14
dc.relation.volume10pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe