dc.contributor.author | Kozłowska, Anna | |
dc.contributor.editor | Wojciechowska, Jolanta | |
dc.contributor.editor | Makowska-Iskierka, Marzena | |
dc.date.accessioned | 2021-03-15T17:04:47Z | |
dc.date.available | 2021-03-15T17:04:47Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Kozłowska A., Kuchnia regionalna w gastronomii hotelowej na przykładzie Poznania, [w:] Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020, s. 191-200, doi: 10.18778/8220-355-4.14 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-8220-355-4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/34204 | |
dc.description.abstract | Podstawowym celem gastronomii jest zaspokajanie głodu, ale może być ona także początkiem opowieści o historii, tradycjach i zwyczajach danego regionu. Opracowanie zostało poświęcone daniom regionalnym, przygotowywanym z myślą o klientach restauracji hotelowych w Poznaniu. Analizie zostały poddane liczba proponowanych potraw i sposób promowania kuchni regionalnej w menu restauracji hotelowych. Autorka zaprezentowała także studium przypadku wybranych restauracji hotelowych. | pl_PL |
dc.description.abstract | The main function of catering is to satisfy hunger, but it can also be related to the history, traditions and customs of a particular region. The study contains an analysis of the regional dishes served to the guests in Poznań hotel restaurants. Regional dishes and the ways of promoting regional cuisine on hotel restaurant menus were analyzed. The author has also presented case studies of selected hotel restaurants. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Wojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | gastronomia hotelowa | pl_PL |
dc.subject | kuchnia tradycyjna | pl_PL |
dc.subject | kuchnia regionalna | pl_PL |
dc.subject | kuchnia wielkopolska | pl_PL |
dc.subject | Poznań | pl_PL |
dc.subject | hotel catering | pl_PL |
dc.subject | traditional cuisine | pl_PL |
dc.subject | regional cuisine | pl_PL |
dc.subject | Greater Poland cuisine | pl_PL |
dc.subject | Poznań | pl_PL |
dc.title | Kuchnia regionalna w gastronomii hotelowej na przykładzie Poznania | pl_PL |
dc.title.alternative | Regional dishes in hotel catering: the example of Poznań | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 191-200 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.identifier.eisbn | 978-83-8220-356-1 | |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Kozłowska Anna – mgr, doktorantka w Instytucie Geografii Miast i Turyzmu na Wydziale Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego, absolwentka Food Studies. Zainteresowania: odkrywanie nowych smaków w podróży, wędrówki górskie – także ze Studenckim Kołem Naukowym Geografów Turyzmu UŁ „Włóczykije”; e-mail: anna.kozlowska@geo.uni.lodz.pl. | pl_PL |
dc.references | Bank Danych Lokalnych (2019). Pobrane z: bdl.stat.gov.pl/BDL (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Dominik, P. (2013). Hotel na szlaku kulinarnym. HoReCa, 5 (31), 8–12. | pl_PL |
dc.references | Gęsina na św. Marcina (2020). Pobrane z: www.gesina.pl (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Górska, P. (2016). Kulinarne atrakcje turystyczne na terenie województwa wielkopolskiego. Badanie popytu na atrakcje kulinarne Wielkopolski. Turystyka kulturowa, 4, 21–37. | pl_PL |
dc.references | Hotel Altus (2020). Pobrane z: www.hotelaltus.pl (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Imieniny Ulicy Święty Marcin (2020). Pobrane z: www.ckzamek.pl/podstrony/71-imieniny-ulicy-swiety-marcin/ (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Jakubowska-Łazęcka, J. (2006). Produkt tradycyjny na małopolskim stole: książka kucharska. [b.m.]: Agencja Reklamowo-Wydawnicza A. Grzegorczyk. | pl_PL |
dc.references | Kuchnia wielkopolska (2020). Pobrane z: www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Lista Produktów Tradycyjnych (2020). Pobrane z: www.produkty-tradycyjne.pl (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2019). Pobrane z: www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych12 (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (2013). Smak Poznania. Poznań: Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. | pl_PL |
dc.references | Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (2016). Restauracje, bary i kawiarnie w Poznaniu i okolicach. Poznań: Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. | pl_PL |
dc.references | Przyszłość Targów Branżowych (2019). Pobrane z: https://content-creation.pl/przyszlosc-targow-branzowych-w-polsce-cz-1/ (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Rogalowe Muzeum Poznania (2020). Pobrane z: www.rogalowemuzeum.pl (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie. Dz.U. 2004, nr 188, poz. 1945. | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. | pl_PL |
dc.references | Sala, J. (2019). Hotelarstwo: usługi, zarządzanie, procesy koncentracji. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. | pl_PL |
dc.references | Sheraton (2020). Pobrane z: www.sheratonpoznan.pl (15.04.2020). | pl_PL |
dc.references | Stępowski, R. (2018). Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce. Rawa Mazowiecka: Wydawnictwo Roseter. | pl_PL |
dc.references | Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (2004). Dz.U. 2005, nr 10, poz. 68. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | anna.kozlowska@geo.uni.lodz.pl | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/8220-355-4.14 | |
dc.relation.volume | 10 | pl_PL |