Show simple item record

dc.contributor.authorRolnik, Agata
dc.date.accessioned2022-12-14T10:51:38Z
dc.date.available2022-12-14T10:51:38Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/44635
dc.description.abstractChoroby układu sercowo-naczyniowego od wielu lat są główną przyczyn zgonów na całym świecie. Ich podłożem są zaburzenia procesu hemostazy oraz stres oksydacyjny. Jednym z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju tych chorób jest nieprawidłowa dieta. Badania naukowe sugerują, że dieta bogata w owoce i warzywa może mieć nie tylko prewencyjne, ale również terapeutyczne oddziaływania w chorobach układu krążenia. Warzywa z rodzin dyniowatych i astrowatych, od wielu lat, są stałym elementem diety w różnych częściach świata. Ze względu na swoją aktywność biologiczną, stosowane były już w medycynie tradycyjnej. Dane literaturowe potwierdzają ich szeroką aktywność prozdrowotną, w tym antyoksydacyjną, przeciwzapalną i przeciwnowotworową. Nadal brakuje doniesień na temat ich wpływu na parametry hemostazy. Głównymi celami niniejszej pracy była analiza składu chemicznego preparatów z wybranych warzyw dyniowatych i astrowatych oraz ocena ich wpływu na wybrane parametry hemostazy w układzie in vitro. Materiał roślinny stanowiły jadalne elementy wybranych warzyw z rodziny dyniowatych oraz z rodziny astrowatych. Materiał badawczy stanowiła też krew pełna, osocze ubogopłytkowe oraz płytki krwi. Analizę składu chemicznego wykonano techniką UHPLC-MS. Dokonano oceny aktywności antyoksydacyjnej badanych preparatów, poprzez analizę potencjału antyoksydacyjnego z oraz pomiary biomarkerów stresu oksydacyjnego w osoczu. Właściwości antypłytkowe oceniono na podstawie aktywności antyadhezyjnej i zdolności do hamowania aktywacji płytek krwi. Dodatkowo wykonano analizę właściwości antykoagulacyjnych preparatów. W preparatach zidentyfikowano obecność aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz związków fenolowych, w tym kwasów fenolowych i flawonoidów. Wszystkie testowane preparaty roślinne wykazują aktywność antyoksydacyjną w osoczu. Charakteryzują się również aktywnością antypłytkową. Aktywności biologiczne tych roślin są silnie skorelowane z ich składem chemicznym.pl_PL
dc.description.sponsorshipProjekt współfinansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa III Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie 3.2 Studia doktoranckie Konkurs nr POWR.03.02.00-IP.08-00-DOK/16.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe*
dc.rightsUznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectwarzywa dyniowatepl_PL
dc.subjectwarzywa astrowatepl_PL
dc.subjecthemostazapl_PL
dc.subjectpłytki krwipl_PL
dc.subjectanaliza jakościowapl_PL
dc.subjectstres oksydacyjnypl_PL
dc.titleAnaliza składu chemicznego preparatów z warzyw z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i astrowatych (Asteraceae) i ich wpływ na wybrane elementy hemostazypl_PL
dc.title.alternativeAnalysis of the chemical composition of preparations of vegetables from cucurbits (Cucurbitaceae) and asteraceae (Asteraceae) family and their influence on selected elements of hemostaspl_PL
dc.typePhD/Doctoral Dissertationpl_PL
dc.page.number109pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Instytut Biochemii, Katedra Biochemii Ogólnej,pl_PL
dc.dissertation.directorOlas, Beata
dc.dissertation.directorStochmal, Anna
dc.dissertation.reviewerOszmiański, Jan
dc.dissertation.reviewerSzakiel, Anna
dc.dissertation.reviewerMaterska, Małgorzata Jadwiga
dc.date.defence2023-04-04
dc.disciplinenauki biologicznepl_PL


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe