Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorRolnik, Agata
dc.date.accessioned2022-12-14T10:51:38Z
dc.date.available2022-12-14T10:51:38Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/44635
dc.description.abstractChoroby układu sercowo-naczyniowego od wielu lat są główną przyczyn zgonów na całym świecie. Ich podłożem są zaburzenia procesu hemostazy oraz stres oksydacyjny. Jednym z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju tych chorób jest nieprawidłowa dieta. Badania naukowe sugerują, że dieta bogata w owoce i warzywa może mieć nie tylko prewencyjne, ale również terapeutyczne oddziaływania w chorobach układu krążenia. Warzywa z rodzin dyniowatych i astrowatych, od wielu lat, są stałym elementem diety w różnych częściach świata. Ze względu na swoją aktywność biologiczną, stosowane były już w medycynie tradycyjnej. Dane literaturowe potwierdzają ich szeroką aktywność prozdrowotną, w tym antyoksydacyjną, przeciwzapalną i przeciwnowotworową. Nadal brakuje doniesień na temat ich wpływu na parametry hemostazy. Głównymi celami niniejszej pracy była analiza składu chemicznego preparatów z wybranych warzyw dyniowatych i astrowatych oraz ocena ich wpływu na wybrane parametry hemostazy w układzie in vitro. Materiał roślinny stanowiły jadalne elementy wybranych warzyw z rodziny dyniowatych oraz z rodziny astrowatych. Materiał badawczy stanowiła też krew pełna, osocze ubogopłytkowe oraz płytki krwi. Analizę składu chemicznego wykonano techniką UHPLC-MS. Dokonano oceny aktywności antyoksydacyjnej badanych preparatów, poprzez analizę potencjału antyoksydacyjnego z oraz pomiary biomarkerów stresu oksydacyjnego w osoczu. Właściwości antypłytkowe oceniono na podstawie aktywności antyadhezyjnej i zdolności do hamowania aktywacji płytek krwi. Dodatkowo wykonano analizę właściwości antykoagulacyjnych preparatów. W preparatach zidentyfikowano obecność aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz związków fenolowych, w tym kwasów fenolowych i flawonoidów. Wszystkie testowane preparaty roślinne wykazują aktywność antyoksydacyjną w osoczu. Charakteryzują się również aktywnością antypłytkową. Aktywności biologiczne tych roślin są silnie skorelowane z ich składem chemicznym.pl_PL
dc.description.sponsorshipProjekt współfinansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa III Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie 3.2 Studia doktoranckie Konkurs nr POWR.03.02.00-IP.08-00-DOK/16.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe*
dc.rightsUznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectwarzywa dyniowatepl_PL
dc.subjectwarzywa astrowatepl_PL
dc.subjecthemostazapl_PL
dc.subjectpłytki krwipl_PL
dc.subjectanaliza jakościowapl_PL
dc.subjectstres oksydacyjnypl_PL
dc.titleAnaliza składu chemicznego preparatów z warzyw z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i astrowatych (Asteraceae) i ich wpływ na wybrane elementy hemostazypl_PL
dc.title.alternativeAnalysis of the chemical composition of preparations of vegetables from cucurbits (Cucurbitaceae) and asteraceae (Asteraceae) family and their influence on selected elements of hemostaspl_PL
dc.typePhD/Doctoral Dissertationpl_PL
dc.page.number109pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Instytut Biochemii, Katedra Biochemii Ogólnej,pl_PL
dc.dissertation.directorOlas, Beata
dc.dissertation.directorStochmal, Anna
dc.dissertation.reviewerOszmiański, Jan
dc.dissertation.reviewerSzakiel, Anna
dc.dissertation.reviewerMaterska, Małgorzata Jadwiga
dc.date.defence2023-04-04
dc.disciplinenauki biologicznepl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe