dc.contributor.author | Rolnik, Agata | |
dc.date.accessioned | 2022-12-14T10:51:38Z | |
dc.date.available | 2022-12-14T10:51:38Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/44635 | |
dc.description.abstract | Choroby układu sercowo-naczyniowego od wielu lat są główną przyczyn zgonów na całym świecie. Ich podłożem są zaburzenia procesu hemostazy oraz stres oksydacyjny. Jednym
z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju tych chorób jest nieprawidłowa dieta. Badania naukowe sugerują, że dieta bogata w owoce i warzywa może mieć nie tylko prewencyjne, ale również terapeutyczne oddziaływania w chorobach układu krążenia.
Warzywa z rodzin dyniowatych i astrowatych, od wielu lat, są stałym elementem diety
w różnych częściach świata. Ze względu na swoją aktywność biologiczną, stosowane były już w medycynie tradycyjnej. Dane literaturowe potwierdzają ich szeroką aktywność prozdrowotną, w tym antyoksydacyjną, przeciwzapalną i przeciwnowotworową. Nadal brakuje doniesień na temat ich wpływu na parametry hemostazy.
Głównymi celami niniejszej pracy była analiza składu chemicznego preparatów z wybranych warzyw dyniowatych i astrowatych oraz ocena ich wpływu na wybrane parametry hemostazy w układzie in vitro. Materiał roślinny stanowiły jadalne elementy wybranych warzyw
z rodziny dyniowatych oraz z rodziny astrowatych. Materiał badawczy stanowiła też krew pełna, osocze ubogopłytkowe oraz płytki krwi.
Analizę składu chemicznego wykonano techniką UHPLC-MS. Dokonano oceny aktywności antyoksydacyjnej badanych preparatów, poprzez analizę potencjału antyoksydacyjnego z oraz pomiary biomarkerów stresu oksydacyjnego w osoczu. Właściwości antypłytkowe oceniono na podstawie aktywności antyadhezyjnej i zdolności do hamowania aktywacji płytek krwi. Dodatkowo wykonano analizę właściwości antykoagulacyjnych preparatów.
W preparatach zidentyfikowano obecność aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz związków fenolowych, w tym kwasów fenolowych i flawonoidów. Wszystkie testowane preparaty roślinne wykazują aktywność antyoksydacyjną w osoczu. Charakteryzują się również aktywnością antypłytkową. Aktywności biologiczne tych roślin są silnie skorelowane z ich składem chemicznym. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Projekt współfinansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa
III Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie 3.2 Studia doktoranckie Konkurs
nr POWR.03.02.00-IP.08-00-DOK/16. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights | Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.subject | warzywa dyniowate | pl_PL |
dc.subject | warzywa astrowate | pl_PL |
dc.subject | hemostaza | pl_PL |
dc.subject | płytki krwi | pl_PL |
dc.subject | analiza jakościowa | pl_PL |
dc.subject | stres oksydacyjny | pl_PL |
dc.title | Analiza składu chemicznego preparatów z warzyw z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i astrowatych (Asteraceae) i ich wpływ na wybrane elementy hemostazy | pl_PL |
dc.title.alternative | Analysis of the chemical composition of preparations of vegetables from cucurbits (Cucurbitaceae) and asteraceae (Asteraceae) family and their influence on selected elements of hemostas | pl_PL |
dc.type | PhD/Doctoral Dissertation | pl_PL |
dc.page.number | 109 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Instytut Biochemii, Katedra Biochemii Ogólnej, | pl_PL |
dc.dissertation.director | Olas, Beata | |
dc.dissertation.director | Stochmal, Anna | |
dc.dissertation.reviewer | Oszmiański, Jan | |
dc.dissertation.reviewer | Szakiel, Anna | |
dc.dissertation.reviewer | Materska, Małgorzata Jadwiga | |
dc.date.defence | 2023-04-04 | |
dc.discipline | nauki biologiczne | pl_PL |