dc.contributor.author | Duda-Gromada, Katarzyna | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-25T16:08:43Z | |
dc.date.available | 2023-07-25T16:08:43Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Duda-Gromada, K. (2015). Biroturystyka – „nowa” forma turystyki kulinarnej w Polsce. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 201–216). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47629 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Biroturystyka – „nowa” forma turystyki kulinarnej w Polsce | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 201–216 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Warszawski | pl_PL |
dc.references | CHARTERS S., ALI-KNIGHT J., 2002, Who is the wine tourist?, „Tourism Management”, 23, s. 311– 319. | pl_PL |
dc.references | CZUBKOWSKA S., OTTO P., 2012, Podróż za jeden kufel, czyli turystyka śladami piwa, „Dziennik. Gazeta Prawna”, www.gazetaprawna.pl. | pl_PL |
dc.references | DEREK M., 2010, Turystyka przemysłowa, [w:] A. Kowalczyk (red.), Turystyka zrównoważona, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, s. 188–208. | pl_PL |
dc.references | DUDA-GROMADA K., 2013a, Muzeum multimedialne jako miejsce spotkań – wybrane aspekty (na przykładzie muzeów piwowarstwa), [w:] B. Krakowiak, A. Stasiak, B. Włodarczyk (red.), Kultura i turystyka – miejsca spotkań, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Łódź, s. 237–253. | pl_PL |
dc.references | DUDA-GROMADA K., 2013b, Biroturystyka w Polsce – charakterystyka zjawiska, „Prace i Studia Geograficzne”, 52, s. 63–84. | pl_PL |
dc.references | DURYDIWKA M., 2013, Turystyka kulinarna – nowy (?) trend w turystyce kulturowej, „Prace i Studia Geograficzne”, 52, s. 9–30. | pl_PL |
dc.references | GETZ D., BROWN G., 2006, Critical success factors for wine tourism regions: a demand analysis, „Tourism Management”, 27, s. 146–158. | pl_PL |
dc.references | Global Report on Food Tourism 2012, UNWTO, Madryt. | pl_PL |
dc.references | HALL C. M., SHARPLES L., CAMBOURNE B., MACIONIS N., MITCHELL R., JOHNSON G. (red.), 2000, Wine tourism around the world: development, management and markets, Butterworth Heinemann, Oxford. | pl_PL |
dc.references | JOLIFFE L., 2003, The lure of tea: history, traditions and attractions, [w:] C.M. Hall, L. Sharples, R. Mitchell, N. Macionis, B. Cambourne (red.), Food tourism around the world: development, managements and markets, Butterworth Heinemann, Oxford, s. 121–136. | pl_PL |
dc.references | KACZMAREK J., STASIAK A., WŁODARCZYK B., 2010, Produkt turystyczny. Pomysł, organizacja, zarządzanie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | KOSMACZEWSKA J., 2008, Turystyka piwna jako nowy przejaw aktywności turystycznej w Polsce, [w:] W. Siwiński, R. Tauber, E. Mucha-Szajek (red.), Współczesne tendencje w rekreacji i turystyce, Wyd. Naukowe Bogucki, Poznań. | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2003, Szlaki wina – nowa forma aktywizacji turystycznej obszarów wiejskich, „Prace i Studia Geograficzne”, 32, s. 69–98. | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2005, Turystyka kulinarna – ujęcie geograficzne, „Turyzm”, 15, 1-2, s. 163–186. | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2008, Współczesna turystyka kulturowa – między tradycją a nowoczesnością, [w:] A. Kowalczyk (red.), Turystyka kulturowa. Spojrzenie geograficzne, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych, Warszawa, s. 9–57. | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2010, Turystyka winiarska, [w:] A. Kowalczyk (red.), Turystyka zrównoważona, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, s. 208–230. | pl_PL |
dc.references | KRAFTCHICK J.F., BYRD E.T., CANZIANI B., GLADWELL N.J., 2014, Understanding beer tourist motivation, „Tourism Management Perspectives”, 12, s. 41–47. | pl_PL |
dc.references | LYONS H., SHARPLES L., 2008, Beer festivals: a case study approach, [w:] C.M. Hall, L. Sharples (red.) Food and wine festivals and events around the world: development, management and markets, Butterworth Heinemann, Oxford, s. 166–177. | pl_PL |
dc.references | MAŁEK J., 2003, Turystyka kulturowa jako czynnik rozwoju lokalnego, „Prace i Studia Geograficzne”, 32, s. 13–34. | pl_PL |
dc.references | MATUSIAK A., 2009, Turystyka kulinarna, [w:] K. Buczkowska, A. Mikos von Rohrscheidt (red.), Współczesne formy turystyki kulturowej, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu, Poznań, s. 313–332. | pl_PL |
dc.references | MIKA M., 2007, Formy turystyki poznawczej, [w:] W. Kurek (red.), Turystyka, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, s. 198–232. | pl_PL |
dc.references | MIKOS VON ROHRSCHEIDT A., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, GWSHM Milenium, Gniezno. | pl_PL |
dc.references | MCBOYLE G., 1996, Green tourism and Scottish distilleries, „Tourism Management”, 17, s. 255–263. | pl_PL |
dc.references | MUNAR A.M., 2012, Revealing the attractiveness of outrageous beer tourism, Working Paper Series, Copenhagen Business School. | pl_PL |
dc.references | PECHLANER H., RAICH F., FISCHER E., 2009, The role of tourism organizations in location management: the case of beer tourism in Bavaria, „Tourism Review”, 64, 2, s. 28–40. | pl_PL |
dc.references | PLUMMER R., TELFER D., HASHIMOTO A., SUMMERS R., 2005, Beer tourism in Canada along the Waterloo-Wellington Ale Trail, „Tourism Management”, 26, s. 447–458. | pl_PL |
dc.references | Rocznik statystyczny przemysłu 2012, 2013, GUS, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Rocznik statystyczny rolnictwa 2012, 2013, GUS, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | ROGOWSKI M., KUC M., 2013, Możliwości rozwoju turystyki piwnej w oparciu o browary regionalne Wielkopolski, Dolnego Śląska i Ziemi Lubuskiej, [w:] R. Wiluś, J. Wojciechowska (red.), Nowe – stare formy turystyki w przestrzeni, „Warsztaty z Geografii Turyzmu”, 3, Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, s. 199–215. | pl_PL |
dc.references | ROGOWSKI M., KUC M., KUC M., 2012, Możliwości rozwoju turystyki piwnej w oparciu o małe browary w Polsce, [w:] W. Siwiński, R. Tauber, E. Mucha-Szajek (red.), Społeczno-kulturowe studia z turystyki, rekreacji, hotelarstwa i żywienia, Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii, Poznań. | pl_PL |
dc.references | Warszawski Festiwal Piwa, 2015, folder. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | kduda@uw.edu.pl | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |