Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorSiemaszkiewicz, Paweł
dc.date.accessioned2025-12-16T11:35:56Z
dc.date.available2025-12-16T11:35:56Z
dc.date.issued2025-12-01
dc.identifier.citationSiemaszkiewicz P., Produkcja ekologiczna jako kierunek rozwoju małego rodzinnego gospodarstwa rolnego w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2025, https://doi.org/10.18778/8331-935-3pl
dc.identifier.isbn978-83-8331-934-6
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/56993
dc.description.abstractCechą charakterystyczną polskiego rolnictwa jest rozdrobnienie gospodarstw rolnych, które w skali Europy określić można jako jedno z największych. Na terenie Polski dominują gospodarstwa małe, czyli dysponujące areałem poniżej 10 ha, a szczególną rolę w ich strukturze pełnią rodzinne gospodarstwa rolne. Małe rodzinne gospodarstwa rolne, choć wnoszą wiele dóbr pozaekonomicznych o charakterze, gospodarczym, socjalnym, społecznym i środowiskowym borykają się z trudnościami ekonomicznymi i konkurencją na rynku. W związku z tym, poszukiwanie nowych kierunków rozwoju, takich jak produkcja ekologiczna, staje się koniecznością. Realizacja produkcji ekologicznej jest szansą dla małych gospodarstw rolnych, która może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju sektora rolniczego, zachowania dziedzictwa rolniczego na obszarach wiejskich oraz poprawy dochodowości tych podmiotów. Przeprowadzone studia literatury zagranicznej oraz krajowej umożliwiły przyjęcie tezy, że produkcja ekologiczna jest przyszłościowym kierunkiem rozwoju małych rodzinnych gospodarstw rolnych w Polsce w świetle zaleceń i preferencji Unii Europejskiej a zarazem kluczowym elementem poprawy konkurencyjności tych gospodarstw oraz ich dochodowości. W oparciu o nią sformułowano problem badawczy, który polega na zidentyfikowaniu oraz ocenie wpływu produkcji ekologicznej na rozwój małych rodzinnych gospodarstw rolnych, a w szczególności na wzrost uzyskiwanego dochodu oraz atrakcyjność rynkową prowadzonej produkcji. Za cel główny pracy przyjęto wykazanie, że decyzja o wdrożeniu produkcji ekologicznej ma pozytywny wpływ na długofalowy rozwój małych rodzinnych gospodarstw rolnych w Polsce.pl
dc.description.abstractA characteristic feature of Polish agriculture is the fragmentation of farms, which on a European scale can be considered one of the greatest. Small farms, i.e. those with an area of less than 10 hectares, dominate in Poland, and family farms play a particularly important role in their structure. Although small family farms contribute many non-economic goods of an economic, social, societal, and environmental nature, they struggle with economic difficulties and market competition. Therefore, seeking new directions for development, such as organic production, becomes a necessity. The implementation of organic production is an opportunity for small farms, as it may contribute to the sustainable development of the agricultural sector, the preservation of agricultural heritage in rural areas, and the improvement of these entities’ profitability.A review of foreign and domestic literature has made it possible to adopt the thesis that “organic production is a forward-looking direction of development for small family farms in Poland in light of the recommendations and preferences of the European Union, and at the same time a key element in improving the competitiveness and profitability of these farms.” Based on this, a research problem was formulated, which involves identifying and assessing the impact of organic production on the development of small family farms, in particular on the increase of generated income and the market attractiveness of production. The main objective of the study was to demonstrate that the decision to implement organic production has a positive impact on the long-term development of small family farms in Poland.en
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesZarządzaniepl
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectrodzinne gospodarstwa rolnepl
dc.subjectpolityka rolnapl
dc.subjectprodukcja ekologicznapl
dc.subjectdochód rolniczypl
dc.subjectrolnictwo ekologicznepl
dc.subjectZielony Ładpl
dc.subjectstrategyen
dc.subjectsmall farmen
dc.subjectbusinessen
dc.subjectecologyen
dc.titleProdukcja ekologiczna jako kierunek rozwoju małego rodzinnego gospodarstwa rolnego w Polscepl
dc.title.alternativeOrganic production as a direction of development of a small family farm in Polanden
dc.typeBook
dc.rights.holder© Copyright by Paweł Siemaszkiewicz, Łódź 2025; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2025pl
dc.page.number150
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Zarządzania, Katedra Strategii i Zarządzania Wartością Przedsiębiorstwapl
dc.identifier.eisbn978-83-8331-935-3
dc.referencesAdamowicz M. (2017), Bioekonomy – Concept, application and perspectives, „Problems of Agricultural Economics”, t. 350, nr 1, s. 29–49.pl
dc.referencesAdamowicz M. (2021), Europejski Zielony Ład a „zazielenienie” rolnictwa i Wspólnej Polityki Rolnej, „Wieś i Rolnictwo”, nr 3 (192), s. 49–70.pl
dc.referencesArseniuk E. (2018), Rozwój i charakterystyka systemów rolniczych od rolnictwa pierwotnego po cyberrolnictwo, „Agro Serwis”, nr 1–2, s. 39–41.pl
dc.referencesBabbie E. (2013), Podstawy badań społecznych, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.pl
dc.referencesBabbie E. (2016), Badania społeczne w praktyce, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.pl
dc.referencesBański J. (2017), Zmiany własnościowe użytków rolnych w wybranych krajach Europy Środkowej, „Wieś i Rolnictwo” nr 1 (174), s. 7–22.pl
dc.referencesBaszczyńska A., Jędrzejczak A. (2022), Jak znaleźć wiarygodne „zielone” dane statystyczne?, [w:] M. Burchard-Dziubińska (red.), W poszukiwaniu zielonego ładu, Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, s. 39–50.pl
dc.referencesBazaluk O., Yatsenko O., Zakharchuk O., Ovcharenko A., Khrystenko O., Nitsenk V. (2020), Dynamic development of the global organic food market and opportunities for Ukraine, „Sustainability”, t. 12, nr 17, s. 1–19.pl
dc.referencesBezner Kerr R., Gemmill-Herren B., Graeub B.E., Jahi Chappell M., Ledermann S., Wittman H. (2016), The state of family farms in the world, „World Development”, t. 87, s. 1–15.pl
dc.referencesBielski S., Marks-Bielska R., Zielińska-Chmielewska A., Romaneckas K., Šarauskis E. (2021), Importance of agriculture in creating energy security – A case study of Poland, „Energies”, t. 14, nr 9, s. 1–20.pl
dc.referencesBieluk J. (2013), O potrzebie wprowadzenia do prawa polskiego pojęcia przedsiębiorstwa rolnego, „Studia Iuridica Agraria”, t. 11, s. 131–146.pl
dc.referencesBiuro Strategii i Analiz Międzynarodowych (2020), Branża mięsna. Wzrost znaczenia polskich producentów na świecie, Warszawa: PKO Bank Polski S.A.pl
dc.referencesBłażejczyk-Mejka L., Kala R. (2015), Zmiany specjalizacji gospodarstw starych i nowych krajów członkowskich UE, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego”, t. 15, nr 2, s. 5–15.pl
dc.referencesBocian M., Cholewa I., Tarasiuk R. (2017), Współczynniki standardowej produkcji „2013” dla celów Wspólnotowej Typologii Gospodarstw Rolnych, Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy.pl
dc.referencesBrodzińska K. (2018), Ekologizacja rolnictwa w aspekcie polityki finansowego wsparcia, „Problemy Rolnictwa Światowego”, t. 18, nr 2, s. 49–58.pl
dc.referencesBrzostek-Kasprzak B., Kwasek M., Obiedzińska A., Obiedziński M.W. (2013), Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (21). Żywność ekologiczna – regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji, Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy.pl
dc.referencesBudzinowski R., Suchoń A. (2015), Relacje gospodarstwa rolnego i przedsiębiorstwa rolnego w świetle publicznych mechanizmów ich wspierania, [w:] P. Litwiniuk (red.), Prawne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej, Warszawa: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, s. 325–336.pl
dc.referencesChandra R., Collis S. (2021), Digital agriculture for small-scale producers: Challenges and opportunities, „Communications of the ACM”, t. 64, nr 12, s. 75–84.pl
dc.referencesCharles H., Godfray J., Garnet T. (2014), Food security and sustainable intensification, „Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences”, t. 369, z. 1639.pl
dc.referencesCiaian P., Kancs D., Gomez y Paloma S. (2015), Income distributional effects of CAP subsidies. Micro evidence from the EU, „Outlook on Agriculture”, t. 44, nr 1, s. 19–28.pl
dc.referencesCreswell J.W. (2013), Projektowanie badań naukowych. Metody jakościowe, ilościowe, mieszane, Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Cushman & Wakefield (2017), The Global Food & Beverage Market, Chicago.pl
dc.referencesCzekaj M., Szafrańska M., Żmija K., Satoła Ł., Płonka A., Żmija D., Tyran E., Puchała J. (2020), Rola małych gospodarstw rolnych. Diagnoza i perspektywy na przyszłość na przykładzie podregionu rzeszowskiego, Warszawa: Difin.pl
dc.referencesCzernek K. (2016), Wprowadzenie do badań jakościowych w naukach o zarządzaniu, [w:] W. Czakon (red.), Podstawy metodologii badan w naukach o zarządzaniu, Piaseczno: Wydawnictwo Nieoczywiste, s. 167–188.pl
dc.referencesCzudec A., Kata R., Miś T. (2017), Efekt polityki rolnej Unii Europejskiej na poziomie regionalnym, Poznań: Bogucki Wydawnictwo Naukowe.pl
dc.referencesCzyżewski A., Stępień S. (2017), Nowe uwarunkowania ekonomiczne wspólnej polityki rolnej (WPR) Unii Europejskiej, „Ekonomista”, z. 6, s. 677–692.pl
dc.referencesDavidova S., Thomson K. (2014), Economic Aspects of Family Farming in the European Context, 88th Annual Conference of the Agricultural Economics Society, AgroParisTech, Paris, s. 1–14.pl
dc.referencesDavidova S., Thomson K. (2014a), Family Farming in Europe: Challenges and Prospects, Brussels: European Parliament.pl
dc.referencesDepartament Promocji i Jakości Żywności (2018), Podstawowe informacje dotyczące oznakowania – przewodnik MRiRW dla drobnych wytwórców, Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.pl
dc.referencesDominik A. (2013), Zasady integrowanej ochrony roślin. Możliwość wdrażania systemu w produkcji ziemniaka, Radom: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.pl
dc.referencesDrygas M. (2014), Możliwości określenia definicji gospodarstwa rodzinnego. Materiał wygłoszony na konferencji pt. „Rodzinne gospodarstwo rolne: najważniejsze wyzwania i priorytety”, 11.02.2014, Warszawa: Senat Rzeczpospolitej Polskiej.pl
dc.referencesDrygas M. (2015), Kryteria definiowania gospodarstw rodzinnych w wybranych krajach, „Wieś i Rolnictwo”, nr 1.1 (166.1), s. 11–22.pl
dc.referencesDrygas M., Bańkowska K., Nurzyńska I., Wycech K., Gradka I., Lesisz T. (2017), Uwarunkowania ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce (raport z badań), Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk.pl
dc.referencesDrzewiecki J., Równicka A. (2015), Model biznesu jako narzędzie planowania i opisu projektu na przykładzie Electrolux Poland Sp. z o. o., „Nauki o Zarządzaniu”, t. 3, nr 24, s. 69–79.pl
dc.referencesDzun W., Musiał W. (2013), Zagospodarowanie ziemi rolniczej w Polsce w okresie przed i poakcesyjnym w ujęciu regionalnym, „Wieś i Rolnictwo”, nr 4 (161), s. 62–78.pl
dc.referencesErenstein O., Chamberlin J., Snder K. (2021), Farms worldwide: 2020 and 2023 outlook, „Outlook on Agriculture”, t. 50, nr 3, s. 221–229.pl
dc.referencesEuropean Commission (2019), Definitions of Variables used in FADN standard results, document RI/CC 1750 (ex RI/CC 882).pl
dc.referencesEuropean Network for Rural Development (2013), EU Rural Review Family Farming, nr 17, Brussels: European Network for Rural Development.pl
dc.referencesEurostat (2020), Agriculture, Forestry and Fishery Statistics, Luxembourg: Publications Office of the European Union.pl
dc.referencesFedyszak-Radziejowska B. (2012), Społeczności wiejskie: tożsamość, kapitał społeczny, wspólnotowe identyfikacje, [w:] A. Rosner (red.), Społeczne i kulturowe zagadnienia przemian na wsi polskiej, Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, s. 95–118.pl
dc.referencesFeledyn-Szewczyk B., Berbeć A.K., Radzikowski P. (2017), Rola dżdżownic w kształtowaniu jakości gleb oraz wpływ różnych zabiegów agrotechnicznych na ich występowanie, „Studia i Raporty IUNG-PIB”, z. 58, nr 8, s. 57–71.pl
dc.referencesFienitz M. (2017), Small Farms in Europe: Viable but Underestimated, Accesstoland.pl
dc.referencesFloriańczyk Z., Osuch D., Płonka R. (2018), Wyniki standardowe 2017 uzyskane przez gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN, Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.pl
dc.referencesFloriańczyk Z., Mańko S., Osuch D., Płonka R. (2013), Wyniki Standardowe 2012 uzyskane przez gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN. Część I: Wyniki Standardowe, Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.pl
dc.referencesFood and Agriculture Organization (2015), Global Dialogue on Family Farming, Rome. Food and Agriculture Organization (2017), World Programme for the Census of Agriculture 2020, t. 1, nr 15, Rome.pl
dc.referencesGasz M. (2018), Rola programu Rodzina 500+ w procesie redukcji zagrożenia ubóstwem i wykluczeniem społecznym w Polsce, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”, nr 528, s. 88–101.pl
dc.referencesGlinka B., Czakon W. (2021), Podstawy badań jakościowych, Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.pl
dc.referencesGłodowska M., Gałązka A. (2017), Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko w koncepcji rozwoju zróżnicowanego, „Wieś i Rolnictwo”, nr 2 (175), s. 147–165.pl
dc.referencesGłówny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2015), Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013–2014, Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2017), Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015–2016, Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2019), Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018, Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2021), Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2019–2020, Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (2023), Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2021–2022, Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2017), Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r., Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2018), Rocznik Statystyczny Rolnictwa, Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2019), Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 23 września 2019 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2018 r., Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2020), Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 23 września 2020 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2019 r., Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2021), Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 23 września 2021 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2020 r., Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2022), Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 22 września 2022 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2021 r., Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2023), Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 21 września 2023 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2022 r., Warszawa.pl
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2024), Rocznik Statystyczny Rolnictwa, Warszawa.pl
dc.referencesGolijan J. (2016), Motivi koji utiču na kupovinu organskih prehrambenih proizvoda, „Agroekonomika”, t. 45, nr 72, s. 73–80.pl
dc.referencesGolijan J., Dimitrijević B. (2018), Global organic food market, „Acta Agriculturae Serbica”, t. XXIII, nr 46, s. 125–140.pl
dc.referencesGolijan J., Kostić A., Lekić S. (2017), Toxic metal health risk assessment in organic and conventional grown cereals/pseudocereals and soybean seed samples, [w:] 54th Meeting of The Serbian Chemical Society and 5th Conference of Young Chemists of Serbia, Belgrade, Serbia, September 29 and 30, 2017, Book of abstracts and proceedings, s. 102.pl
dc.referencesGolik D., Żmija D. (2017), Rolnictwo ekologiczne i perspektywa jego rozwoju w Polsce w świetle doświadczeń unijnych, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie”, nr 1 (961), s. 117–129.pl
dc.referencesGolinowska M. (2013), Rozwój rolnictwa ekologicznego, Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.pl
dc.referencesGołębiewska B., Chlebicka A., Maciejczak M. (2016), Rolnictwo a środowisko. Bioróżnorodność i innowacje środowiskowe w rozwoju rolnictwa, Warszawa: Wydawnictwo Wieś Jutra.pl
dc.referencesGorzelak E. (1990), Dochody ludności rolniczej w Polsce, Warszawa: Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza.pl
dc.referencesGoszczyński W., Knieć W. (2010), Rolnictwo w sieci – alternatywne sieci produkcji i dystrybucji żywności, „Wieś i Rolnictwo”, nr 2 (147), s. 49–64.pl
dc.referencesGóral J. (2015), Oddziaływanie dopłat bezpośrednich na wyniki ekonomiczne gospodarstw rolnych, [w:] J. Góral (red.), Subsydia a ekonomika, finanse i dochody gospodarstw rolniczych, Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, s. 126–139.pl
dc.referencesGrain (2014), Hungry for land: Small farmers feed the world with less than a quarter of all farmland, Grain.org, 28,05.2014.pl
dc.referencesGriffin R.W. (2020), Podstawy zarządzania organizacjami, tłum. A. Jankowiak, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.pl
dc.referencesGruchelski M., Niemczyk J. (2016), Małe gospodarstwa rolne w Polsce a paradygmat rozwoju zrównoważonego, „Postęp Techniki Przetwórstwa Spożywczego”, nr 2, s. 134–140.pl
dc.referencesGryn M. (2019), Ekożywność na naszych stołach, „Wprost”, nr 41 s. 62–67.pl
dc.referencesGrzebyk B. (2017), Rola instrumentów wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej w podnoszeniu jakości życia mieszkańców obszarów wiejskich, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy”, t. 54, nr 4, s. 146–161.pl
dc.referencesGrzelak A. (2014), Ocena procesów reprodukcji majątku gospodarstw rolnych prowadzących rachunkowość rolną (FADN), „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr 3 (340), s. 45–64.pl
dc.referencesGrzelak M.M. (2016), Dochody rozporządzalne gospodarstw rolnych na tle dochodów innych grup społeczno-ekonomicznych w Polsce w latach 2003–2014, „Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowskiej Lublin. Sectio H”, t. 1, nr 4, s. 139–149.pl
dc.referencesGrzyb B. (2017), Rola instrumentów wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej w podnoszeniu jakości życia mieszkańców obszarów wiejskich, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy”, nr 52 (4), s. 146–161.pl
dc.referencesHajduk E. (2018), Motywy podejmowania przez rolników pozarolniczej działalności gospodarczej, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”, nr 533, s. 91–99.pl
dc.referencesHermaniuk T. (2018), Postawy i zachowania konsumentów na rynku ekologicznych produktów żywnościowych, „Handel Wewnętrzny”, nr 2 (373), s. 189–199.pl
dc.referencesHirasawa A. (2022), Will the European Green Deal change the Common Agricultural Policy (CAP)?, „Japanese Journal of Agricultural Economics”, t. 24, s. 25–27.pl
dc.referencesHornowski A., Parzonko A., Kotyza P., Kondraszuk T., Bórawski P., Smutka L. (2020), Factors determining the development of small farms in Central and Eastern Poland, „Sustability”, t. 12, nr 12.pl
dc.referencesIkerd J. (2016), Family farms of North America, „International Policy Centre for Inclusive Growth (IPC-IG), Working Paper”, nr 152.pl
dc.referencesIMAS (2017), Żywność ekologiczna w Polsce, IMAS International.pl
dc.referencesInstytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (2019), Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce, Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.pl
dc.referencesJakubowska-Lorenz E., Rehmer C.H. (2019), Atlas rolny. Dokąd zmierza europejska wspólna polityka rolna, Warszawa: Fundacja im. Heinricha Bölla, Instytut na rzecz Ekorozwoju.pl
dc.referencesJeżyńska B. (2014), Współczesne funkcje gospodarstw rodzinnych. Zagadnienia prawne, „Opinie i Ekspertyzy” OE-214, Warszawa: Kancelaria Senatu.pl
dc.referencesJeżyńska B. (2015), Status produkcji rolnej w systemie działalności gospodarczej, [w:] P. Litwiniuk (red.), Prawne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej, Warszawa: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, s. 33–52.pl
dc.referencesJohnson K.M., Lichter D.T. (2019), Rural depopulation: Growth and decline processes over the past century, „Rural Sociology”, t. 84, nr 1, s. 3–27.pl
dc.referencesJóźwiak J. (2019), Rozwój działalności turystycznej na obszarach wiejskich w Polsce, „Annales Uniwersitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin Sectio B”, t. 74, s. 257–279.pl
dc.referencesJóźwiak W., Mirkowska Z., Ziętara W. (2018), Rola dużych gospodarstw rolnych we wzroście produktywności pracy rolnictwa polskiego na tle sytuacji w innych wybranych krajach Unii Europejskiej, „Rocznik Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, t. 105, z. 1, s. 32–46.pl
dc.referencesKachniewska M. (2019), Modele biznesowe gospodarki cyfrowej jako czynnik zmian strukturalnych rynku turystycznego – stan badań, „Folia Turistica”, nr 53, s. 11–56.pl
dc.referencesKarwat-Woźniak B. (2019), Wpływ wybranych instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej na umacnianie i spowalnianie procesów rozwojowych w polskim rolnictwie, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy”, t. 57, z. 1, s. 304–315.pl
dc.referencesKasztelan A., Nowak A., Bujanowicz-Haraś B. (2019), Polskie rolnictwo wobec wyzwań współczesności, t. II: Wymiar społeczny i środowiskowy, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.pl
dc.referencesKawczyńska M. (2018), Kooperatywa szuka rolnika, „Dziennik Gazeta Prawna”, nr 14 (4664), s. A16–A17.pl
dc.referencesKazimierczak R., Zgiep U. (2013), Kanały dystrybucji eko-produktów na przykładzie owoców z sadów ekologicznych, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering”, t. 58, nr 3, s. 248–254.pl
dc.referencesKiryluk A. (2017), Retardacja przekształcania zasobów krajobrazu rolniczego i różnorodności biologicznej na przykładzie województwa podlaskiego, „Inżynieria Ekologiczna”, t. 18, z. 3, s. 159–167.pl
dc.referencesKociszewska K. (2014), Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w świetle wyników badań gospodarstw konwencjonalnych, „Journal of Agribusiness and Rural Development”, t. 1, nr 31, s. 59–68.pl
dc.referencesKołacka J. (2017), Wpływ specjalizacji produkcji na dochodowość gospodarstw rolnych. Studium przypadku gospodarstwa z gminy Strzelno, „Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy”, nr 10, s. 305–323.pl
dc.referencesKonieczny M., Dziekan R. (2016), Determinants of choice of ecological food according to consumers from the Podkarpackie voivodeship, „Journal of Agribusiness and Rural Development”, t. 40, z. 2, s. 325–333.pl
dc.referencesKopiński J., Witorożec-Piechnik A. (2022), Assessment of soil organic matter management in polish agriculture, „Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economist”, t. 24, nr 2, s. 44–54.pl
dc.referencesKotecki A. (2015), Dokąd zmierza agronomia w Polsce, „Fragmenta Economica”, t. 32, nr 4, s. 7–21.pl
dc.referencesKowalczuk A. (2015), Otoczenie przedsiębiorstwa jako determinanta konkurencyjności, „Przedsiębiorstwo i Region”, nr 7, s. 38–52.pl
dc.referencesKowalska M. (2013), Kapitał społeczny i jego wartość dla lokalnej społeczności, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 15, z. 1, s. 104–108.pl
dc.referencesKowalski S. (2017), Realizacja wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej i jej konsekwencje dla europejskiego rolnictwa, „Zeszyty Naukowe PWSZ w Płocku. Nauki Ekonomiczne”, t. 25, s. 91–112.pl
dc.referencesKrajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (2020), Rynek mleka w Polsce, Warszawa.pl
dc.referencesKryszak Ł. (2017), Wybrane problemy rachunku dochodów rolniczych, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 19, z. 3, s. 168–173.pl
dc.referencesKrysztoforski K. (2015), Struktura gleb i jej uprawa różne praktyki uprawowe, zapobieganie erozji, Radom: Ośrodek Doradztwa Rolniczego.pl
dc.referencesKrzyżanowska K. (2018), Zainteresowanie rolników prowadzeniem gospodarstw opiekuńczych jako formy działalności pozarolniczej, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 20, z. 2, s. 111–116.pl
dc.referencesKrzyżanowski L. (1994), Podstawy nauk o organizacji i zarządzaniu, wyd. 2, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.pl
dc.referencesKułek B. (2018), Impact of human activity and climate on nitrogen in agriculture, „Sustainable Agriculture Reviews”, t. 33, s. 1–52.pl
dc.referencesKurowska T. (2017), Miejsce i rola działalności rolniczej w prawie rolnym, „Studia Iuridica Agraria”, t. XV, s. 47–74.pl
dc.referencesKuś J. (2016), Gospodarowanie wodą w rolnictwie, „Studia i Raporty IUNG-PIB”, z. 47, nr 1, s. 83–104.pl
dc.referencesKutkowska B., Berbeka T. (2016), Zróżnicowanie dochodów rolniczych gospodarstw indywidualnych po wprowadzeniu nowego systemu dopłat bezpośrednich, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 18, z. 5, s. 119–125.pl
dc.referencesLeśniewicz K. (2019), Samotność polskiego rolnika, „Dziennik Gazeta Prawna”, nr 78 (4980), s. A8–A9.pl
dc.referencesLowder S.K., Sanchez M.V., Bertini R. (2019), Farms, family farms, farmland distribution and farm labour: What do we know today, Working paper 19-08, Rome: Food and agriculture Organization of the United Nation.pl
dc.referencesLowder S.K., Sanchez M.V., Bertini R. (2021), Which farm feed the world and has farmland become more concentrated, „World Development”, t. 142, s. 2–15.pl
dc.referencesŁobos-Kotowska D., Stańko M. (2015), Dywersyfikacja działalności rolniczej jako instrument wspierania rozwoju gospodarstwa rodzinnego (na przykładzie agroturystyki), [w:] P. Litwiniuk (red.), Prawne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej, Warszawa: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, s. 33–52.pl
dc.referencesMaison D. (2022), Jakościowe metody badań społecznych. Podejście aplikacyjne, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.pl
dc.referencesMakała H. (2019), Żywność ekologiczna i czynniki jej wyboru przez konsumentów, „Turystyka i Rekreacja”, t. 1, nr 23, s. 151–166.pl
dc.referencesMănescu C., Mănescu A., Vass H., Mateoc-Sîrb N. (2022), The European Union’s Common Agricultural Policy after 2020, „Lucrări Ştiinţifice Management Agricol”, t. 24, nr 2, s. 76–82.pl
dc.referencesMarks-Bielska R. (2021), Współczesny rolnik – kto to taki?, [w:] A. Koziolek, S. Michalska, D. Zwęglińska-Gałecka (red.), Media jako źródło wiedzy rolników, Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, s. 23–40.pl
dc.referencesMaurel M.C., Lacquement G. (2020), Od gospodarstwa wielkoobszarowego do agrobiznesu: w stronę nowego kapitalizmu rolnego w Europie Środkowej, „Wieś i Rolnictwo”, nr 2 (187), s. 7–34.pl
dc.referencesMehrabi Z. (2023), Likely decline in the number of farms globally by the middle of the century, „Nature”, nr 6, s. 949–954.pl
dc.referencesMiecznikowska-Jerzak J. (2022), Stan i perspektywy rolnictwa ekologicznego w Polsce – ocena wyzwań i szans wdrażania Europejskiego Zielonego Ładu w rolnictwie, „Rozprawy i Artykuły”, nr 16, s. 265–283.pl
dc.referencesMilczarek-Andrzejewska D., Wilkin J., Marks-Bielska R., Czarnecki A., Bartczak A. (2020), Konflikty o ziemię rolną – perspektywa ekonomiczna, „Gospodarka Narodowa. The Polish Journal of Economics”, t. 304, nr 4, s. 5–31.pl
dc.referencesMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2019), Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Warszawa.pl
dc.referencesMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2021), Materiał informacyjny dotyczący płatności z tytułu praktyk rolniczych korzystnych dla klimatu i środowiska, Warszawa.pl
dc.referencesMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2023), Rejestr jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym w Polsce, stan na 2 sierpnia 2023 r., Warszawa.pl
dc.referencesMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2023a), Polska wieś i rolnictwo 2023, Warszawa.pl
dc.referencesMiś T., Zając D. (2017), Problemy rozwoju rolnictwa ekologicznego w regionie o rozdrobnionej strukturze obszarowej, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego”, nr 3 (88), s. 20–37.pl
dc.referencesMultan E., Bambiak E., Chyłek M.(2014), Analizastrategicznawprzedsiębiorstwie. Zagadnienia teoretyczne i studia przypadku, Siedlce: Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny.pl
dc.referencesMusiał W. (2013), Problemy ekonomiczne gospodarstw małych i ich oczekiwania wobec reformy WPR 2014–2020, [w:] J. Żmija, C. Alexandri, A. Czyżewski, K. Gorlach, A. Kaleta, M. Kłodziński, J. Kozari, S. Sorys, S. Urban, F. Vanni, J. Wilkin, J. Zegar (red.), Problemy społeczne i ekonomiczne drobnych gospodarstw rolnych w Europie, Kraków: Centrum Doradztwa Rolniczego, s. 14–28.pl
dc.referencesMusiał W. (2015), Regionalne zróżnicowanie rolnictwa rodzinnego w Polsce, [w:] A. Chlebicka (red.), Ekonomiczne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej, Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, s. 91–110.pl
dc.referencesNestrowicz R. (2018), Asymetria wiedzy a rozwój rynku żywności ekologicznej w Polsce, „Handel Zagraniczny”, nr 5 (376), s. 212–224.pl
dc.referencesNowak A., Domańska K. (2014), Zmiany dochodowości gospodarstw rolnych w Polsce na tle Unii Europejskiej, „Roczniki Naukowe Ekonomiki Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, t. 101, z. 1, s. 64–73.pl
dc.referencesOlkiewicz A.M. (2017), Prawne uwarunkowania rolnictwa ekologicznego w Polsce, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 19, z. 4, s. 148–153.pl
dc.referencesOrzechowski M., Trzcianowska M. (2016), Zadrzewienia śródpolne w gospodarowaniu przestrzenią, „Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej”, t. 18, nr 5 (49B), s. 153–163.pl
dc.referencesOssowska L., Janiszewska D. (2015), Zróżnicowanie zasobów ziemi w krajach Unii Europejskiej, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Problemy rolnictwa światowego”, t. 15, nr 3, s. 102–111.pl
dc.referencesOsterwalder A., Pigneur Y. (2024), Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, tłum. B. Sałbut, Gliwice: Wydawnictwo Helion.pl
dc.referencesOstromęcki A., Zając D., Mantaj A. (2015), Społeczno-ekonomiczne korzyści z prowadzonej przez rolników pozarolniczej działalności gospodarczej, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr 2 (343), s. 45–58.pl
dc.referencesOzimek I., Szlachciuk J., Kulykovets O., Dąbrowska A. (2024), Determinants of young Polish consumers food product purchases, „Marketing of Scientific and Research Organizations”, t. 53, nr 3, s. 25–42.pl
dc.referencesPalińska M., Wielechowski M. (2016), Założenia Wspólnej Polityki Rolnej w perspektywie finansowej 2014–2020, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Problemy Rolnictwa Światowego”, t. 16, nr 1, s. 177–186.pl
dc.referencesPawłowska-Tyszko J., Soliwoda M. (red.), (2014), Dochody gospodarstw rolniczych a konkurencyjność systemu podatkowego i ubezpieczeniowego, Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy.pl
dc.referencesPieniacka E.M. (2016), Przesłanki strategii dywersyfikacji. Perspektywa wybranych szkół zarządzania strategicznego, „Organizacja i Zarządzanie: Kwartalnik Naukowy”, t. 1, s. 111–129.pl
dc.referencesPierścieniak M. (2016), The Business Model Canvas – narzędzie zarządzania dla start-upów, „Przedsiębiorstwo i Region”, nr 8, s. 56–64.pl
dc.referencesPijanowska J., Żmija J. (2018), Legal and economic aspects of the development of organic farming in Poland in 2004–2016, [w:] E. Horská, Z. Kapsdorferová. M. Hallová (red.), Towards Productive, Sustainable and Resilient Global Agriculture and Food Systems, Prague: Wolters Kluwer, s. 1293–1306.pl
dc.referencesPikuła D. (2015), Aspekty środowiskowe gospodarowania materią organiczną w rolnictwie, „Studia Ekonomiczne i Regionalne”, t. 8, nr 2, s. 98–112.pl
dc.referencesPiworowicz J. (2015), Wspólna Polityka Rolna i jej wpływ na rozwój rolnictwa w Polsce, Olsztyn: Uniwersytet Warmińsko Mazurski, Wydział Nauk Ekonomicznych.pl
dc.referencesPMR Market Experts (2019), Rynek żywności BIO i kosmetyków naturalnych w Polsce 2019. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2019–2024, Kraków.pl
dc.referencesPoczta W., Szuba-Barańska E., Beba P., Czubak W. (2015), Strukturalna i ekonomiczna różnorodność a możliwości rozwoju gospodarstw rodzinnych w UE, „Wieś i Rolnictwo”, nr 1.1 (166.1), s. 59–77.pl
dc.referencesPodleśny J., Smytkiewicz K. (2022), Zużycie chemicznych środków ochrony roślin w wybranych gospodarstwach rolnych województwa zachodniopomorskiego, „Progress in Plant Protection”, t. 66, nr 1, s. 17–26.pl
dc.referencesPomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (2017), Produkcja ekologiczna, cz. 1, Lubań.pl
dc.referencesPölling B., Mergenthaler M., Lorleberg W. (2016), Professional urban agriculture and its characteristic business models in Metropolis Ruhr, „Land Use Policy”, t. 58, s. 366–379.pl
dc.referencesPuślecki D. (2023), Ochrona wód w procesie produkcji rolnej w świetle nowych wyzwań, „Przegląd Prawa Rolnego”, nr 1 (32), s. 41–60.pl
dc.referencesRamos A., Marquez S. (2010), Differential Policies for Family Farming in MERCOSUR. Contribution of Political Dialogue in the Design of Public Policies and Institutionalization, Rome: International Fund for Agricultural Development.pl
dc.referencesRojas-Downing M.M., Nejadhashemi A.P., Harrigan T., Woznicki S.A. (2017), Climate change and livestock: Impacts, adaptation, and mitigation, „Climate Risk Management”, t. 16, s. 145–163.pl
dc.referencesRokicka E., Woźniak W. (2016), W kierunku zrównoważonego rozwoju. Koncepcje, interpretacje, konteksty, Łódź: Katedra Socjologii Ogólnej, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Uniwersytet Łódzki.pl
dc.referencesRoszak D. (2022), Finanse gospodarstw rolnych po obniżeniu stawki Vat na niektóre środki do produkcji rolnej, „Pomorskie Wieści Rolnicze”, nr 2, s. 1–3.pl
dc.referencesRozporządzenie Komisji (UE) nr 271/2010 z dnia 24 marca 2010 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do unijnego logo produkcji ekologicznej, Dz.U. L 84/19 z 31.03.2010 r., załącznik XI.pl
dc.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/ 74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/ EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG, DZ.U. L 95/1 z 7.04.2017 r.pl
dc.referencesRozporządzenie Rady (EWG) 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych, Dz.U. 198 z 22.07.1991 r.pl
dc.referencesRozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91, Dz.U. L 189 z 20.07.2007 r.pl
dc.referencesRychlik T., Kosieradzki M. (1981), Podstawowe pojęcia w ekonomice rolnictwa, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.pl
dc.referencesRydz-Zbitkowska A. (2018), Rolnictwo ekologiczne jako specjalizacja w wybranych regionach Polski, „Ekspertyzy i Opracowania”, nr 49, s. 1–14.pl
dc.referencesRzeczpospolita (2023), Zapłacimy jak za zboże, „Ekonomia i Rynek”, 14 kwietnia 2023, s. A23. Rzeczpospolita (2023a), Czujniki, drony i satelity na polach, „Dodatek promocyjno-informacyjny Rolnictwo i Biznes”, 14 lipca 2023, s. R1.pl
dc.referencesRzeczpospolita (2023b), Elektronika zdobywa pola, „Dodatek promocyjno-informacyjny Rolnictwo i Biznes”, 14 lipca 2023, s. R2.pl
dc.referencesRzeczpospolita (2023c), Rolnictwo precyzyjne to rolnictwo przyszłości, „Dodatek promocyjno-informacyjny Rolnictwo i Biznes”, 14 lipca 2023, s. R3–R4.pl
dc.referencesSajdakowska M., Żakowska-Biemans S., Gutkowska K. (2015), Symptomy ekologizacji konsumpcji w zachowaniach konsumentów na rynku żywności pochodzenia zwierzęcego, „Journal of Agribusiness and Rural Development”, t. 3, nr 37, s. 521–530.pl
dc.referencesSass R. (2021), Wielkość ekonomiczna gospodarstw rolnych w Polsce a ich efektywność w latach 2004–2018, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego”, nr 2 (104), s. 31–47.pl
dc.referencesSchans J.W. van der, Lorleberg W., Pölling B. (2015), Urban Agriculture – it is a business! Business models in Urban Agriculture, Second International Conference on Agriculture in an Urbanizing Society Reconnecting Agriculture and Food Chains to Societal Needs, Rome, 14–17.09.2015.pl
dc.referencesSiekierski Cz. (2019), Drobne gospodarstwa rolne w Polsce oraz ich rola i funkcje w zrównoważonym rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich, [w:] Materiały konferencyjne z 1–2 marca 2019 r., Kraków–Rzeszów, s. 3–14.pl
dc.referencesSikorska A. (2014), Dylematy w definiowaniu rodzinnych gospodarstw rolnych (na przykładzie Polski), „Zagadnienia Ekonomiki Rolnictwa”, t. 341, nr 4, s. 31–49.pl
dc.referencesSkłodowski P., Bielska A. (2009), Właściwości i urodzajność gleb Polski – podstawą do kształtowania relacji rolno-środowiskowych, „Woda – Środowisko – Obszary Wiejskie”, t. 9, z. 28, s. 203–214.pl
dc.referencesSmoluk-Sikorska J., Malinowski M., Łuczka W. (2020), Identification of the conditions for organic agriculture development in Polish district – An implementation of canonical analysis, „Agriculture”, t. 10, nr 11, s. 1–31.pl
dc.referencesSobczyk G. (2018), Zachowania konsumentów wobec nowych trendów konsumpcji – wyniki badań, „Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio H. Oeconomia”, t. 52, nr 1, s. 171–180.pl
dc.referencesSobolewska-Mikulska K., Wójcik-Leń J. (2018), Obszary problemowe rolnictwa w Polsce. Wybrane aspekty realizacji scaleń gruntów, Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej.pl
dc.referencesSójka A.J. (2022), Europejski zielony ład – Unia Europejska od zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa środowiskowego do ekologizmu, „Studia Administracji i Bezpieczeństwa”, t. 12, nr 12, s. 121–139.pl
dc.referencesSpaak P.H., Adenauer K., Pineau Ch., Segni A., Bech J., Luns J. (1957), Vertrag Zur Gründung Der Europäischen Wirtschaftsgemeinschaft, Rome.pl
dc.referencesSroka W. (2015), Historyczne uwarunkowania dominacji drobnych gospodarstw rolnych w rolnictwie Europy Środkowo-Wschodniej, „Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych”, nr 4, s. 61–73.pl
dc.referencesSroka W., Wąs A., Pölling B. (2016), Kierunki rozwoju gospodarstw rolnych w obrębie aglomeracji miejskich w krajach rozwiniętych – na przykładzie zagłębia Ruhry (Niemcy) oraz metropolii górnośląskiej (Polska), „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr 3 (348), s. 67–89.pl
dc.referencesStańczyk S. (2011), Triangulacja – łączenie metod badawczych i urzetelnienie badań, [w:] W. Czakon (red.), Podstawy metodologii badań w naukach o zarządzaniu, Warszawa: Wolters Kluwer Polska, s. 78–90.pl
dc.referencesStępień S. (2007), Znaczenie specjalizacji w kształtowaniu dochodów rolniczych, [w:] A. Czyżewski (red.), Uniwersalia polityki rolnej w gospodarce rynkowej. Ujęcie makro i mikroekonomiczne, Poznań: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, s. 209–230.pl
dc.referencesStępień S., Czyżewski A. (2019), Quo Vadis common of the European Union, „Management”, t. 23, nr 2, s. 295–310.pl
dc.referencesStoksik J. (2015), Formy pomocy unijnej dla małych gospodarstw rolnych w Polsce, „Zeszyty Prawnicze”, t. 15, nr 1, s. 205–229.pl
dc.referencesStrojny J. (2020), Small farms in the area structure of agricultural holdings of the European Union countries, „Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia”, t. 19, nr 1, s. 61–70.pl
dc.referencesStrzelecka A. (2018), Zmiana dochodów drobnych gospodarstw rolnych w Polsce, „Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych”, nr 1, s. 73–91.pl
dc.referencesSulewski P., Majewski E., Wąs A. (2017), Miejsce i rola rolnictwa w produkcji energii odnawialnej w Polsce i UE, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr 1 (350), s. 50–74.pl
dc.referencesSzewczyk Z. (2017), Bezpieczeństwo ekologiczne – zrównoważony rozwój i wymiar ekonomiczny, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 19, z. 3, s. 295–300.pl
dc.referencesŚniadach O. (2022), Unijna strategia „od pola do stołu” – sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny środowisku system żywnościowy, „Europejski Przegląd Sądowy”, nr 2, s. 29–34.pl
dc.referencesŚredzińska J. (2017), Czynniki kształtujące dochody gospodarstw rolnych unii europejskiej według klas wielkości ekonomicznej, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”, nr 477, s. 305–314.pl
dc.referencesTłuczak A. (2015), Specjalizacja regionalna a potencjał rolnictwa w Polsce, „Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. XVII, z. 5, s. 289–296.pl
dc.referencesTomczak F. (2005), Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju, Warszawa: Polskiej Akademii Nauk, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa.pl
dc.referencesTomczyk A.M., Szyga-Pluta K. (2016), Okres wegetacyjny w Polsce w latach 1971–2010, „Przegląd Geograficzny”, t. 88, z. 1, s. 75–86.pl
dc.referencesTomczyk A.M., Bednorz E. (red.) (2022), Atlas klimatu Polski (1991–2020), Poznań: Bogucki Wydawnictwo Naukowe.pl
dc.referencesTrzepacz P. (2012), Geneza i istota koncepcji rozwoju zrównoważonego, [w:] P. Trzepacz (red.), Zrównoważony rozwój – wyzwania globalne, Kraków: Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Jagiellońskiego, s. 11–36.pl
dc.referencesUnited Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2021), Global Population Growth and Sustainable Development, nr 2.pl
dc.referencesUstawa z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców, Dz.U. 2019 poz. 1292.pl
dc.referencesUstawa z dnia 2 kwietnia 1997 r. Konstytucja Rzeczpospolitej Polski, Dz.U. nr 78 poz. 483.pl
dc.referencesUstawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego, Dz.U. 2019 poz. 1362.pl
dc.referencesUstawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny, Dz.U. 2019 poz. 1145.pl
dc.referencesUstawa z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym, Dz.U. 2019 poz. 1256.pl
dc.referencesUstawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, Dz.U. 2019 poz. 1353.pl
dc.referencesUstawa z dnia 20 lipca 2017 r. – Prawo wodne, Dz.U. 2017 poz. 1566.pl
dc.referencesViaggi D. (2016), Towards an economics of the bioeconomy: Four years later, „Bio-based and Applied Economics”, t. 5, nr 2, s. 101–112.pl
dc.referencesWalczak J. (2018), Precyzyjny chów bydła mlecznego, „Wiadomości Zootechniczne”, t. LVI, nr 3, s. 3–10.pl
dc.referencesWan J., Li R., Wang W., Liu Z., Chen B. (2016), Income diversification: A strategy for rural region risk management, „Sustainability”, t. 8, nr 10, s. 1–12.pl
dc.referencesWasiuk P. (2017), Innowacyjny model biznesowy jako determinanta efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem, „Nowoczesne Systemy Zarządzania”, t. 12, nr 3, s. 95–105.pl
dc.referencesWiller H., Schaack D., Lernoud J., Meredith S. (2016), Growth trends in European organic food and farming. Organic farming and market development in Europe, [w:] H. Willer, S. Meredith (red.), Organic in Europe. Prospects and Developments 2016, Bonn: IFOAM UE Group, s. 20–62.pl
dc.referencesWiller H., Lernoud J. (red.), (2017), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiller H., Lernoud J. (red.), (2018), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2018. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiller H., Lernoud J. (red.), (2019), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2019. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiller H., Schlatter B., Trávníček J. (red.), (2023), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2023. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiller H., Schlatter B., Trávníček J. (red.), (2024), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2024. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiller H., Schlatter B., Trávníček J., Meier C. (red.), (2021), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2021. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiller H., Schlatter B., Trávníček J., Meier C. (red.), (2022), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2022. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiller H., Schlatter B., Trávníček J., Kamprer L., Lernoud J. (red.), (2020), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2020. Research Institute of Organic Agriculture, Bonn: FIBL and IFOAM-Organic International.pl
dc.referencesWiśniewski A.K. (2018), Klasyfikacje modeli biznesu, „Przedsiębiorstwo we Współczesnej Gospodarce – Teoria i Praktyka”, nr 2, s. 33–50.pl
dc.referencesWiśniewski Ł., Rudnicki R. (2016), Labour input in Polish agriculture against size of agricultural holdings – Spatial analysis, „Journal of Agribusiness and Rural Development”, t. 3, nr 41, s. 413–424.pl
dc.referencesWiśniewski P., Marks-Bielska R. (2022), Znaczenie realizacji Europejskiego Zielonego Ładu dla polskiej wsi i rolnictwa, [w:] J. Wilkin, A. Hałasiewicz (red.), Polska wieś 2022: raport o stanie wsi, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar, s. 119–132.pl
dc.referencesWojciechowska-Solis J., Soroka A. (2016), Kryteria zakupu żywności ekologicznej przez polskich konsumentów w odniesieniu do konsumpcji światowej, „Problemy Rolnictwa Światowego”, t. 16, nr 2, s. 353–362.pl
dc.referencesWojewodzic T. (2017), Procesy dywestycji i dezagraryzacji w rolnictwie na obszarach o rozdrobnionej strukturze agrarnej, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie”, nr 535, z. 412.pl
dc.referencesWorld Commission on Environment and Development United Nations (1987), Our Common Future (Brundtland Report), Cambridge: Oxford University Press.pl
dc.referencesWójcicki Z. (2008), Systemy produkcji rolniczej w Polsce, „Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich”, nr 2, s. 27–37.pl
dc.referencesWrzaszcz W. (2017), Skutki zazieleniania Wspólnej Polityki Rolnej na przykładzie gospodarstw prowadzących rachunkowość rolną, „Rocznik Naukowy Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. XIX, z. 4, s. 231–237.pl
dc.referencesWrzaszcz W. (2023), Zielona transformacja polityki rolnej w Unii Europejskiej, „Zielone Finanse”, s. 81–112.pl
dc.referencesZając D. (2016), Uwarunkowania rozwoju oraz formy wielofunkcyjnego rolnictwa na obszarach wiejskich podmiejskich, „Rocznik Ekonomiczny Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy”, z. 9, s. 184–206.pl
dc.referencesZdziennicki B. (2011), Źródła prawa rolnego, [w:] P. Czechowski (red.), Prawo rolne, Warszawa: Lexis-Nexis.pl
dc.referencesZolotnytska Y. (2021), Rola rodzinnych gospodarstw rolnych w rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce: stan i perspektywy, „Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie”, t. 58, nr 1, s. 43–58.pl
dc.referencesŻakowska-Biemans S. (2017), Marketing, promocja oraz analiza rynku: analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora produkcji, Warszawa: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.pl
dc.referencesŻmija D. (2016), Wpływ wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej na funkcjonowanie małych gospodarstw rolnych w Polsce, Warszawa: Wydawnictwo Difin.pl
dc.referencesŻmija D. (2017), Funkcjonowanie małych gospodarstw rolnych w kontekście zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”, nr 489, s. 514–523.pl
dc.referencesŻmija K. (2016), Strategie różnicowania działalności gospodarczej przez rolników posiadających drobne gospodarstwo rolne, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 18, z. 3, s. 419–425.pl
dc.referencesŻmija K. (2018), Determinanty i perspektywy prowadzenia działalności rolniczej w małych gospodarstwach rolnych z pozarolniczą działalnością gospodarczą, „Problemy Rolnictwa Światowego”, t. 18, nr 2, s. 342–352.pl
dc.referencesŻylicz T. (2018), Opłaty za świadczenia ekosystemowe, „Aura”, nr 2, s. 20–21.pl
dc.referencesAgencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Stawki płatności. Działanie „Rolnictwo ekologiczne” – wysokość stawek, https://www.gov.pl/web/arimr/stawki-platnosci10 (data dostępu: 12.07.2024).pl
dc.referencesDemeter, http://www.demeter.net (data dostępu: 7.03.2020).pl
dc.referencesEcovia Intelligence (2019), The Global Market for Organic Food & Drink: Trends & Future Outlook, London, https://www.ecoviaint.com/global-organic-food-market-trends-outlook/ (data dostępu: 16.05.2023).pl
dc.referencesEuropean Commission (2025), The Organic Control System, https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/controls_pl (data dostępu: 5.03.2020).pl
dc.referencesEurostat (2022), Farms and Farmland in the European Union – Statistics, https://ec.euro- pa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Farms_and_farmland_in_the_European_Union_-_statistics (data dostępu: 27.04.2023).pl
dc.referencesGrand View Research (2024), Organic Food and Beverages Market 2024–2030. Size, Share & Trends Analysis Report by Product (Organic Food, Organic Beverages), by Distribution Channel (Convenience Stores, Specialty Stores), by Region, and Segment Forecasts, https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/organic-foods-beverages-market (data dostępu: 24.05.2024).pl
dc.referencesMcNeil M. (2016), Millennials and Organic: A Winning Combination. Households headed by Millennial parents the biggest organic-buying group, OTA survey says, Organic Trade Association, https://ota.com/about-ota/press-releases/millennials-and-organic-winning-combination (data dostępu: 7.03.2021).pl
dc.referencesMikos P. (2021), Dochód z hektara w 2021 ekstremalnie wysoki o krzywdzący dla rolnika, „Tygodnik Poradnika Rolniczego”, 13.10.2021, https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/dochod-z-hektara-w-2021-ekstremalnie-wysoki-i-krzywdzacy-dla-rolnikow/ (data dostępu: 23.02.2023).pl
dc.referencesMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2018), Polska wieś i rolnictwo, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/polska-wies-i-rolnictwo (data dostępu: 17.05.2022).pl
dc.referencesMueksch N. (2023), The number of farms in the world is declining, here’s why it matters to you, University of Colorado Boulder, https://www.colorado.edu/today/2023/05/11/number-farms-world-declining-heres-why-it-matters-you (data dostępu: 22.05.2024).pl
dc.referencesPedosfera – Gleby w Polsce, http://wiking.edu.pl/article.php?id=46 (data dostępu: 24.10.2019).pl
dc.referencesPokora-Kalinowska M. (2024), Nożyce cen za 2023 znów niekorzystne dla rolników, 9.12.2024, https://polskarola.pl/rolnictwo/nozyce-cen-za-2023-znow-niekorzystne-dla-rolnikow/ (data dostępu: 28.05.2025).pl
dc.referencesSłownik języka polskiego PWN (2024), Model [hasło], https://sjp.pwn.pl/sjp/model;2484153.html (data dostępu: 31.03.2024).pl
dc.referencesSłownik języka polskiego PWN (2024a), Biznes [hasło], https://sjp.pwn.pl/szukaj/biznes.html (data dostępu: 31.03.2024).pl
dc.referencesSoil Association, http://www.sacert.org (data dostępu: 7.03.2020).pl
dc.referencesStowarzyszenie Producentów Metodami Ekologicznymi EKOLAND (2013), Kryteria rolnictwa ekologicznego stowarzyszenia EKOLAND, http://www.ekolandpolska.pl/ (data dostępu: 7.03.2020).pl
dc.referencesUnited States Department of Agriculture, Economic Research Service, https://www.ers.usda.gov/topics/farm-economy/farm-household-well-being/glossary.aspx#familyfarm (data dostępu: 16.05.2019).pl
dc.identifier.doi10.18778/8331-935-3


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/