Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 16
Szlaki turystyczne. Od pomysłu do realizacji
(Wydawnictwo PTTK "Kraj", 2014)
Publikacja:
• porządkuje pojęcia i definicje związane ze szlakami turystycznymi,
• przybliża klasyfikacje szlaków wg różnych kryteriów,
• jest bogatym źródłem wiedzy na temat szlaków turystycznych oraz inspiracją do ...
Miejsca spotkań kultury i turystyki
(Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, 2013)
Celem pracy jest próba usystematyzowania i klasyfikacji miejsc spotkań kultury i turystyki. Dokonano ich podziału wg różnych kryteriów, m.in. stopnia komercjalizacji oferty, celu podróży i charakteru kontaktu z kulturą, ...
Czy turystyka może nie być aktywna? O potrzebie podziałów i klasyfikacji turystyki
(Wydawnictwo PTTK "Kraj", 2015)
Turystyka jako zjawisko społeczne o długiej historii podlega licznym podziałom i klasyfikacjom. Niektóre z nich mają charakter podstawowy i są powszechnie akceptowane, inne zaś wzbudzają kontrowersje i żywe dyskusje. ...
Turystyka społeczna — istota, determinanty, możliwości i kierunki rozwoju
(Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2012)
Artykuł jest próbą wskazania głównych problemów związanych z definiowaniem,
badaniem i określeniem możliwości rozwoju turystyki społecznej. W ciągu ostatnich lat
widać wyraźną ewolucję poglądów związanych z definiowaniem ...
Tourist product - place
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2003)
Wśród różnych produktów terytorialnych wyróżnić można także produkt turystyczny. Autorzy próbują scharakteryzować ten produkt wskazując na jego małą spójność w odróżnieniu od produktu turystycznego-miejsce, którego ...
Wczoraj, dziś i jutro krajoznawstwa
(Wydawnictwo PTTK „Kraj”, 2016)
Coraz szybciej zmieniający się świat, postępujące procesy integracji i globalizacji, przenikanie się kultur, błyskawiczna dyfuzja innowacji, rozwój turystyki masowej i tzw. przemysłu czasu wolnego – to tylko niektóre z ...
Produkt turystyczny
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w łodzi, 2002)
W klasycznej formule marketingowej „5P” pojęcie produktu wymieniane jest „jednym tchem” z pozostałymi czterema składnikami. Dobrze, jeśli występują one bezpośrednio po produkcie, gorzej jeśli znajdują się przed nim. Istotnym ...
Charakterystyka kandydatów na specjalność geografia turyzmu i hotelarstwa Uniwersytetu Łódzkiego w 1996 r.
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 1997)
35 lat czasopisma „Turyzm/Tourism”
(Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2020-12-21)