Show simple item record

dc.contributor.authorKarpińska, Grażyna Ewa
dc.contributor.editorKasprzyk, Damian
dc.date.accessioned2019-07-26T08:53:35Z
dc.date.available2019-07-26T08:53:35Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationKarpińska G. E., Tradycje kulinarne na „Szlaku łaknienia”, [w:] Nie tylko o wsi... Szkice humanistyczne dedykowane Profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk, Kasprzyk D. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2013, s. 315-332, doi: 10.18778/7969-011-4.15pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-7969-011-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/29738
dc.description.abstractThe article recounts actions oriented at experiencing and reliving culinary traditions, undertaken by the Local Action Group of the ‘Mroga’ Society for the Local Community Development. The Society operates in five communes: Koluszki, Brzeziny, Dmosin, Jeżów and Rogów, located in the north-eastern part of the current Łódź voivodeship, east of the city of Łódź. In the past, this area, which bordered regions whose characteristic features indicated their distinct regional identities (the Łęczyca Land and the Łowicz Principality from the north, the Rawa Land from the east, the Opoczno and Piotrków Lands from the south, and Łódź from the west), was devoid of definite features typical to folk culture. Currently it is still an area which, due to the absence of a consistent and enduring cultural foundation to refer to, cannot be described in the categories of an ethnographic or geographic region. By following the tourist trail laid by the Society, known as the ‘Appetite Trail’, I reconstruct the vision of what the community resident in the five communes covered by the activity of the ‘Mroga’ Local Action Group defines as the region’s culinary tradition, and I deconstruct the Group’s actions that reduce the tradition to the level of a tourist attraction.pl_PL
dc.description.sponsorshipUdostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofKasprzyk D. (red.), Nie tylko o wsi... Szkice humanistyczne dedykowane Profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2013;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjecttradycje kulinarnepl_PL
dc.subject„Szlak łaknienia”pl_PL
dc.subjectetnologiapl_PL
dc.subjectantropologia kulturowapl_PL
dc.titleTradycje kulinarne na „Szlaku łaknienia”pl_PL
dc.title.alternativeCulinary traditions on the ‘Appetite Trail’pl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number315-332pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowejpl_PL
dc.referencesBarthes R., Mitologie, tłum. A. Dziadek, Wydawnictwo KR, Warszawa 2000.pl_PL
dc.referencesBurszta W. J., Różnorodność i tożsamość. Antropologia jako kulturowa refleksyjność, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 2004.pl_PL
dc.referencesBurszta W. J., Kuligowski W., Sequel. Dalsze przygody kultury w globalnym świecie, Wydawnictwo Literackie Muza, Warszawa 2005.pl_PL
dc.referencesEdensor T., Tożsamość narodowa, kultura popularna i życie codzienne, tłum. A. Sadza, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2004.pl_PL
dc.referencesGiddens A., Konsekwencje nowoczesności, tłum. E. Klekot, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2008.pl_PL
dc.referencesGomóła A., Tradycyjna kuchnia i dyskurs gastronomiczny, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t. 4, Tradycja w kontekstach kulturowych, pod red. J. Adamowskiego, M. Wójcickiej, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2011.pl_PL
dc.referencesHobsbawm E., Wprowadzenie. Wynajdywanie tradycji, [w:] Tradycja wynaleziona, tłum. M. Godyń, F. Godyń, pod red. E. Hobsbawma, T. Rangera, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2008.pl_PL
dc.referencesKajfosz J., O językowym i kulturowym konstruowaniu tradycji, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t. 2, Tradycja w tekstach kultury, pod. red. J. Adamowskiego, J. Styki, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2009.pl_PL
dc.referencesKempny M., Tradycje lokalne jako podstawa kapitału społecznego, [w:] Oblicza lokalności. Tradycja i współczesność, pod. red. J. Kurczewskiej, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa 2006.pl_PL
dc.referencesKowalska-Lewicka A., Tradycyjna produkcja masła w Polsce, [w:] Pożywienie ludności wiejskiej, pod red. A. Kowalskiej-Lewickiej, Muzeum Etnograficzne w Krakowie, Kraków 1973.pl_PL
dc.referencesKrajewski M., Kultury kultury popularnej, Wydawnictwo UAM, Poznań 2005.pl_PL
dc.referencesKula M., Wybór tradycji, Wydawnictwo DiG, Warszawa 2003.pl_PL
dc.referencesKuligowski W., Antropologia współczesności. Wiele światów, jedno miejsce, Universitas, Kraków 2007.pl_PL
dc.referencesLubaś M., Tradycjonalizacje kultury. O zaletach i ograniczeniach koncepcji „tradycji wymyślonych”, [w:] Tworzenie i odtwarzanie kultury. Tradycja jako wymiar zmian społecznych. Studia z dziedziny antropologii społecznej, pod red. G. Kubicy, M. Lubasia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2008.pl_PL
dc.referencesŁeńska-Bąk K., O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kutury sub speciae culinaria, Uniwersytet Opolski, Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, Opole 2010.pl_PL
dc.referencesMacnaghten P., Urry J., Alternatywne przyrody. Nowe myślenie o przyrodzie i społeczeństwie, tłum. B. Baran, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2005.pl_PL
dc.referencesNieroba E., Czerner A., Szczepański M. S., Filtry tradycji z popkulturą. Dziedzictwo kulturowe późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2010.pl_PL
dc.referencesShils E., Tradycja, tłum. J. Szacki, [w:] Tradycja i nowoczesność, pod red. J. Kurczewskiej, J. Szackiego, Czytelnik, Warszawa 1984.pl_PL
dc.referencesStudnicki G., Tradycja w procesie mityzacji, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t.1, Tradycja: wartości i przemiany, pod red. J. Adamowskiego, J. Styki, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2009.pl_PL
dc.referencesSulima R., Głosy tradycji, Wydawnictwo DiG, Warszawa 2001.pl_PL
dc.referencesSzacka B., Czas przeszły, pamięć, mit, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2006.pl_PL
dc.referencesSzacki J., Tradycja, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2011.pl_PL
dc.referencesWadowski D., Mitologie lokalne jako współczesna postać nostalgii, [w:] Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana, t. 3, Tradycja w kontekstach społecznych, pod red. J. Styki, M. Dziekanowskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu M. Curie-Skłodowskiej, Lublin 2011.pl_PL
dc.referencesWillis P. E., Wyobraźnia etnograficzna, tłum. E. Klekot, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2005.pl_PL
dc.referencesWieczorkiewicz A., Apetyt turysty. O doświadczaniu świata w podróży, Universitas, Kraków 2008.pl_PL
dc.referencesWieczorkiewicz A., Tradycja w laboratorium turystyki, [w:] Przyszłość tradycji, pod red. S. Krzemienia-Ojaka, Libra, Białystok 2008.pl_PL
dc.referenceshttp://lodzkie.ksow.pl/fileadmin/user_upload/lodzkie/pliki/publikacje/Kulinarne_Szlaki_Regionu_%C5%81%C3%B3dzkiego.pdf (dostęp: 30.08.2012).pl_PL
dc.referenceshttp://www.minrol.gov.pl/pol/content/view/full/306 (dostęp: 30.08.2012).pl_PL
dc.referenceshttp://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Kozi-twarog-z-Eufeminowa (dostęp: 23.09.2012).pl_PL
dc.referenceshttp://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Nalewka-imbirowo-cytrynowa (dostęp: 23.09.2012).pl_PL
dc.identifier.doi10.18778/7969-011-4.15


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe