dc.contributor.author | Wójcik-Bojek, Urszula Tatiana | |
dc.date.accessioned | 2023-10-20T06:01:58Z | |
dc.date.available | 2023-10-20T06:01:58Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/48108 | |
dc.description.abstract | Staphylococcus aureus jest najczęstszym patogenem wywołującym zakażenia szpitalne i pozaszpitalne u ludzi. Trudności związane z zapobieganiem i leczeniem zakażeń o etiologii gronkowcowej prowadzą do poszukiwania alternatywnych strategii ich prewencji oraz eliminacji. Celem pracy była weryfikacja możliwości zastosowania naturalnych ekstraktów roślinnych, na przykładzie ekstraktów z owoców i kory kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) w zapobieganiu zakażeniom wywoływanym przez gronkowce złociste (S. aureus) oraz ich rozwojowi z zakażeń miejscowych do trudnych w eliminacji zakażeń uogólnionych i biofilmowych.
Stwierdzono, że ekstrakty z kaliny koralowej mogą być bezpiecznie stosowane u ludzi do stężenia 500 µg/ml, ale wykazują słabą bezpośrednią aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec S. aureus. Zaobserwowano zahamowanie aktywności sortazy A pod wpływem badanych ekstraktów. Pomimo, że ekspozycja gronkowców złocistych na badane ekstrakty spowodowała zmiany w składzie lipidów i kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych S. aureus i zmniejszenie ekspresji białka A na powierzchni ich komórek, bakterie nadal skutecznie tworzyły biofilmy. Wykazano, że aktywne składniki ściany komórkowej S. aureus uwalniane do środowiska z hodowli planktonowych i biofilmowych S. aureus pod wpływem działania ekstraktów z kaliny koralowej powodowały aktywację makrofagów w zakresie ograniczania wewnątrzkomórkowego namnażania się pochłoniętych przez te komórki gronkowców oraz wzmożoną sekrecję TNF-α i IL-10 przez makrofagi, ale nie wpływały na zmianę ekspozycji powierzchniowej markerów CD11c, CD206, CD62L na komórkach CD45+.
Udowodniono, że ekstrakty z owoców i kory kaliny koralowej posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz immunomodulujące, lecz żaden z zaobserwowanych efektów nie byłby wystarczający, aby ograniczyć rozwój toczącego się w organizmie zakażenia gronkowcowego. Uzyskane wyniki pozwalają sugerować wykorzystanie ekstraktów z kaliny koralowej w prewencji zakażeń gronkowcowych. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Staphylococcus aureus | pl_PL |
dc.subject | ekstrakty roślinne | pl_PL |
dc.subject | prewencja zakażeń | pl_PL |
dc.subject | Viburnum opulus | pl_PL |
dc.title | Weryfikacja możliwości zapobiegania rozwojowi zakażeń z udziałem Staphylococcus aureus w oparciu o zastosowanie naturalnych ekstraktów roślinnych | pl_PL |
dc.type | PhD/Doctoral Dissertation | pl_PL |
dc.page.number | 124 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Instytut Mikrobiologii, Biotechnologii i Immunologii, Katedra Immunologii i Biologii Infekcyjnej | pl_PL |
dc.dissertation.director | Sadowska, Beata | |
dc.dissertation.reviewer | Bartoszewicz, Marzenna | |
dc.dissertation.reviewer | Olender, Alina | |
dc.dissertation.reviewer | Szweda, Piotr | |
dc.date.defence | 2023-11-28 | |
dc.discipline | nauki biologiczne | pl_PL |