Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorWójcik-Bojek, Urszula Tatiana
dc.date.accessioned2023-10-20T06:01:58Z
dc.date.available2023-10-20T06:01:58Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/48108
dc.description.abstractStaphylococcus aureus jest najczęstszym patogenem wywołującym zakażenia szpitalne i pozaszpitalne u ludzi. Trudności związane z zapobieganiem i leczeniem zakażeń o etiologii gronkowcowej prowadzą do poszukiwania alternatywnych strategii ich prewencji oraz eliminacji. Celem pracy była weryfikacja możliwości zastosowania naturalnych ekstraktów roślinnych, na przykładzie ekstraktów z owoców i kory kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) w zapobieganiu zakażeniom wywoływanym przez gronkowce złociste (S. aureus) oraz ich rozwojowi z zakażeń miejscowych do trudnych w eliminacji zakażeń uogólnionych i biofilmowych. Stwierdzono, że ekstrakty z kaliny koralowej mogą być bezpiecznie stosowane u ludzi do stężenia 500 µg/ml, ale wykazują słabą bezpośrednią aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec S. aureus. Zaobserwowano zahamowanie aktywności sortazy A pod wpływem badanych ekstraktów. Pomimo, że ekspozycja gronkowców złocistych na badane ekstrakty spowodowała zmiany w składzie lipidów i kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych S. aureus i zmniejszenie ekspresji białka A na powierzchni ich komórek, bakterie nadal skutecznie tworzyły biofilmy. Wykazano, że aktywne składniki ściany komórkowej S. aureus uwalniane do środowiska z hodowli planktonowych i biofilmowych S. aureus pod wpływem działania ekstraktów z kaliny koralowej powodowały aktywację makrofagów w zakresie ograniczania wewnątrzkomórkowego namnażania się pochłoniętych przez te komórki gronkowców oraz wzmożoną sekrecję TNF-α i IL-10 przez makrofagi, ale nie wpływały na zmianę ekspozycji powierzchniowej markerów CD11c, CD206, CD62L na komórkach CD45+. Udowodniono, że ekstrakty z owoców i kory kaliny koralowej posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz immunomodulujące, lecz żaden z zaobserwowanych efektów nie byłby wystarczający, aby ograniczyć rozwój toczącego się w organizmie zakażenia gronkowcowego. Uzyskane wyniki pozwalają sugerować wykorzystanie ekstraktów z kaliny koralowej w prewencji zakażeń gronkowcowych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectStaphylococcus aureuspl_PL
dc.subjectekstrakty roślinnepl_PL
dc.subjectprewencja zakażeńpl_PL
dc.subjectViburnum opuluspl_PL
dc.titleWeryfikacja możliwości zapobiegania rozwojowi zakażeń z udziałem Staphylococcus aureus w oparciu o zastosowanie naturalnych ekstraktów roślinnychpl_PL
dc.typePhD/Doctoral Dissertationpl_PL
dc.page.number124pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Instytut Mikrobiologii, Biotechnologii i Immunologii, Katedra Immunologii i Biologii Infekcyjnejpl_PL
dc.dissertation.directorSadowska, Beata
dc.dissertation.reviewerBartoszewicz, Marzenna
dc.dissertation.reviewerOlender, Alina
dc.dissertation.reviewerSzweda, Piotr
dc.date.defence2023-11-28
dc.disciplinenauki biologicznepl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe