dc.contributor.author | Szubska - Włodarczyk, Natalia | |
dc.date.accessioned | 2015-09-21T05:56:27Z | |
dc.date.available | 2015-09-21T05:56:27Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.issn | 1429-3730 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/11870 | |
dc.description.abstract | Celem artykułu jest określenie pozycji konkurencyjnej handlu surowcami roślinnymi i przetworzonymi
produktami roślinnymi Polski na tle wybranych krajów członkowskich UE. Skupiono
się przede wszystkim na nowych krajach członkowskich UE. Zastosowano metodę analizy ex
post ilościowych mierników konkurencyjności. Do analizy wykorzystano dane pochodzące z EUROSTAT
oraz ComExt. | pl_PL |
dc.description.abstract | The aim of paper is determine the competitive position of Polish agricultural sector in intra community
trade in plant materials and processed agricultural products against the new EU member
states. The method is ex-post analysis of quantitative indicators of competitiveness. The analysis is
based on data from Eurostat and Comext. The new EU member states have shown to be the least
competitive among the plant products preparations. The EU 15 countries are compete in the agri
– food. This is due to greater technological progress and mechanization in agriculture. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Instytut Ekonomii, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Gospodarka w Praktyce i Teorii;1 | |
dc.subject | handel międzynarodowy | pl_PL |
dc.subject | konkurencyjność | pl_PL |
dc.subject | rolnictwo | pl_PL |
dc.subject | international trade | pl_PL |
dc.subject | competitiveness | pl_PL |
dc.subject | agriculture | pl_PL |
dc.title | Konkurencyjność handlu wewnątrzwspólnotowego surowcami roślinnymi i przetworzonymi produktami roślinnymi wybranych krajów członkowskich UE | pl_PL |
dc.title.alternative | The competitiveness of the plant materials and processed agricultural products intra-community trade in selected European Union member states | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 81-98 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Katedra Ekonomii Rozwoju, Instytut Ekonomii, Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.references | Halamska M., 5 lat w UE: stare i nowe procesy zmian na polskiej wsi, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Warszawa, 28 kwiecień 2009. | pl_PL |
dc.references | http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/. | pl_PL |
dc.references | Kolodko G., Wędrujący świat, Prószczyński i S-ka, Warszawa 2008. | pl_PL |
dc.references | Kowalczewski W., Wiedza jako czynnik rozwoju gospodarki, [w:] B. Poskrobko (red.) Gospodarka oparta na wiedzy. Materiały do studiowania, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Białystok 2011. | pl_PL |
dc.references | Kowalski A., Polski sektor żywnościowy 5 lat po akcesji, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB, Katedra Rozowju Obszarów Wiejskich, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa, kwiecień 2009. | pl_PL |
dc.references | Pawlak K., Kołodziejczak M., Kołodziejczak W., Konkurencyjność sektora rolno‑spożywczego nowych krajów członkowskich UE w handlu wewnątrzwspólnotowym, [w:] M. Adamowicz, A. Kowalski (red.), Zagadnienia ekonomiki rolnej, Organ Komitetu Ekonomiki Rolnictwa PAN, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB i Sekcji Ekonomiki Rolnictwa PTE, 1(322)2010. | pl_PL |
dc.references | Seremak‑Bulge J. (red.), Analizy, tendencje, oceny. Rynek rolny, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Lipiec/Sierpień 2013, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Urban R., Szczepaniak I., Mroczek R., Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkowska (Synteza), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2010. | pl_PL |
dc.relation.volume | 34 | pl_PL |