Show simple item record

dc.contributor.authorBanaś-Gruszka, Zofia
dc.contributor.authorKrajewski, Tadeusz
dc.contributor.authorNowak, Paweł
dc.date.accessioned2015-11-16T13:50:53Z
dc.date.available2015-11-16T13:50:53Z
dc.date.issued1990
dc.identifier.issn0208-614X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/13800
dc.description.abstractPtotrombinę otrzymywano z plazmy szczawianowej gęsi, kaczek i kur metodą Cox’a i Hanahan (1970), oczyszczano metodą Benarous, Labie i Josso (1973), stosując filtracje na żelu Sephadex G-25, chromatografie na hydroxyapatvcie oraz chromatografię na żelu DEAE~Sephadex A-50. W jednorodnych pod względem elektroforę tycznym białkach, wykazujących aktywność 610-650 NIH/mg protrombiny oznaczono N-końcowe aminokwasy. Stwierdzono, że N-końcowym aminokwasem w preparatach protrombiny gęsi, kaczek i kur jest alanina, podobnie jak u ssaków (człowiek, koń, wół", owca, pies, szczur). Analiza składu aminokwasowego wspomnianych białek ujawniła wysoką zawartość kwasu asparaginowego i glutaminowego we wszystkich rodzajach protrombin.pl_PL
dc.description.sponsorshipZadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;7
dc.titleAmino acid composition ana N-terminal residues of goose, duck and hen prothrombinpl_PL
dc.title.alternativeSkład aminokwasowy i N-końcowe aminokwasy protrombiny gęsi, kaczek i kurpl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number41-50pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Łódź, Department of Biochemistrypl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record