dc.contributor.author | Banaś-Gruszka, Zofia | |
dc.contributor.author | Krajewski, Tadeusz | |
dc.contributor.author | Nowak, Paweł | |
dc.date.accessioned | 2015-11-16T13:50:53Z | |
dc.date.available | 2015-11-16T13:50:53Z | |
dc.date.issued | 1990 | |
dc.identifier.issn | 0208-614X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/13800 | |
dc.description.abstract | Ptotrombinę otrzymywano z plazmy szczawianowej gęsi, kaczek i kur metodą
Cox’a i Hanahan (1970), oczyszczano metodą Benarous, Labie i Josso (1973), stosując
filtracje na żelu Sephadex G-25, chromatografie na hydroxyapatvcie oraz
chromatografię na żelu DEAE~Sephadex A-50. W jednorodnych pod względem elektroforę
tycznym białkach, wykazujących aktywność 610-650 NIH/mg protrombiny oznaczono
N-końcowe aminokwasy. Stwierdzono, że N-końcowym aminokwasem w preparatach
protrombiny gęsi, kaczek i kur jest alanina, podobnie jak u ssaków (człowiek,
koń, wół", owca, pies, szczur). Analiza składu aminokwasowego wspomnianych
białek ujawniła wysoką zawartość kwasu asparaginowego i glutaminowego we
wszystkich rodzajach protrombin. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;7 | |
dc.title | Amino acid composition ana N-terminal residues of goose, duck and hen prothrombin | pl_PL |
dc.title.alternative | Skład aminokwasowy i N-końcowe aminokwasy protrombiny gęsi, kaczek i kur | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 41-50 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | University of Łódź, Department of Biochemistry | pl_PL |