dc.contributor.author | Zgirski, Alojzy | |
dc.contributor.author | Hilewicz-Grabska, Maria | |
dc.contributor.author | Krajewski, Tadeusz | |
dc.contributor.author | Snaglewska, Dorota | |
dc.date.accessioned | 2015-11-18T09:54:52Z | |
dc.date.available | 2015-11-18T09:54:52Z | |
dc.date.issued | 1991 | |
dc.identifier.issn | 0208-614X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/13907 | |
dc.description.abstract | Otrzymane produkty trypsynowego rozpadu ceruloplazminy człowieka i świni
frakcjonowano za pomocą filtracji żelowej na kolumnie z żelem Sephadex G-50.
Mieszanina peptydów rozdzielała się na 4 frakcje, które były analizowane pod
względem masy cząsteczkowej, zawartości miedzi, grup -SH i mostków disiarczkowych.
Wykazano dość znaczne różnice w profilu elucyjnym mieszaniny peptydów
otrzymanych z ceruloplazminy człowieka i świni, świadczące o znacznie większej
podatności tej ostatniej na działanie trypsyny. Względnie niskie masy cząsteczkowe
dla peptydów otrzymanych po długo trwającej hydrolizie trypsynowej
zarówno ceruloplazminy człowieka, jak i świni wskazują, że cząsteczki te są
bardzo wrażliwe na proteolizę, co powinno być brane pod uwagę podczas procedury
izolowania.
Analiza zawartości miedzi w poszczególnych frakcjach wykazała, że niektóre
z nich zawierały bardzo dużo miedzi, a inne ilości małe bądź śladowe. Świadczy
to, że w natywnej cząsteczce kilka atomów miedzi (prawdopodobnie cztery) biorące
udział w procesie katalitycznym znajdują się bardzo blisko siebie. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;8 | |
dc.title | Products of tryptic proteolysis of human and porcine ceruloplasmins | pl_PL |
dc.title.alternative | Produkty trypsynowej proteolizy ceruloplazminy człowieka i świni | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 47-61 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | University of Łódź, Institute of Biochemistry | pl_PL |