Show simple item record

dc.contributor.authorZbikowska, Halina
dc.contributor.authorWachowicz, Barbara
dc.date.accessioned2015-11-23T08:46:00Z
dc.date.available2015-11-23T08:46:00Z
dc.date.issued1996
dc.identifier.issn0208-614X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/14157
dc.description.abstractMetodą Maddipati i Marnett (1987) wyizolowano i częściowo scharakteryzowano peroksydazę glutationową z płytek krwi świni. Proces oczyszczania przebiegał kolejno poprzez wysalanie siarczanem amonu, hydrofobową chromatografię na złożu Phenyl-Sepharose CL-4B oraz chromatografię jonowymienną. Elektroforeza w żelu poliakryloamidowym z SDS (w obecności /3-merkaptoetanolu) enzymu otrzymanego w ostatnim etapie oczyszczania ujawniła obecność podjednostki o masie cząsteczkowej 23 kDa. Wykazano, że w płytkach dominującą formą GSH-Px jest selenozależna peroksydaza glutationowa, ktora wykazuje ok. 86% całkowitej aktywności tego enzymu. Selenin sodowy powodował wzrost aktywności otrzymanego enzymu, podczas gdy jony miedzi, NEM i cisplatyna była inhibitorami peroksydazy glutationowej.pl_PL
dc.description.sponsorshipZadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;11
dc.titleIsolation and partial purification of a glutathione peroxidase from pig blood plateletspl_PL
dc.title.alternativeIzolowanie i częściowe oczyszczanie peroksydazy glutationowej z płytek krwi świnipl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number21-26pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Łódź, Institute of Biochemistrypl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record