Carp fibrinogen and its terminal plasmin degradation products
Oglądaj/ Otwórz
Data
1996Autor
Krajewski, Tadeusz
Nowak, Paweł
Golański, Jacek
Metadata
Pokaż pełny rekordStreszczenie
W pracy opisano sposób izolowania fibrynogenu karpia (Cyprinus carpio) oraz produktów
jego plazminowej degradacji, a także dokonano charakterystyki tych białek. Stwierdzono, że
podobnie jak u innych gatunków kręgowców, fibrynogen karpia składa się z trzech par
nieidentycznych łańcuchów polipeptydowych, Aa, B/l i y. W przeciwieństwie jednak do
fibrynogenu ssaków, łańcuch B/i fibrynogenu karpia posiada wyższą masę cząsteczkową niż
łańcuch Aa. Stosunkowo duży rozmiar łańcucha B/i fibrynogenu karpia wynika z wysokiej
masy cząsteczkowej NH2-końcowego fibrynopeplydu B, odłączanego z fibrynogenu przez
trombinę. Tak jak u ssaków, trawienie fibrynogenu karpia plazminą prowadzi do otrzymania
dwóch głównych końcowych produktów degradacji: fragmentów D i E. Wykazano, że
fragment D (D,) hamuje polimeryzację monomerów fibryny nie tylko w układzie homo-, ale
także w heterologicznym.