Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorMoreno-Kamińska, Natalie
dc.date.accessioned2018-04-10T11:50:54Z
dc.date.available2018-04-10T11:50:54Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1428-2259
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/24453
dc.description.abstractJedzenie we Francji jest jednym z najważniejszych przejawów podtrzymywania narodowej tradycji. Francuzi kreują wizerunek swojego państwa jako najbardziej atrakcyjnego na świecie pod względem kulinarnym. Istotny wpływ na sposób postrzegania tamtejszej kultury kulinarnej odegrała historia narodu oraz osiągnięcia mistrzów kulinarnych. Lokalna kuchnia i potrawy są wykorzystywane jako narzędzia marketingowe, aby pozyskać więcej turystów. Również z tego względu w wielu regionach Francji organizowane są festiwale poświęcone tradycyjnym produktom spożywczym, takim jak różowy czosnek, małże św. Jakuba czy szynka bajońska. Dużą rolę w promowaniu walorów francuskiego smaku na świecie odgrywa międzynarodowe święto francuskiego smaku – Goût de France.pl_PL
dc.description.abstractNational dishes and local products, prepared by the methods sacred tradition are the material cultural heritage. Tourist itinerary often includes culinary festivals, through an interest in what relates to the preparation and consumption, ceremonies and customs at the table. They are activated thanks to the local environment. Success of French promotion and very good image of the country depends also on the organization of Foire au jambon à Bayonne, Fête de l’Oignon de Roscoff, Fête de l’Ail Rose de Lautrec or Goût de France. Festivals are connected with a strong desire rooted in culture, intensified discussion about sociological and cultural significance culinary heritage as an intangible phenomenon. French cuisin becomes an art and a philosophy of life and connects with a local identity. In France, the celebration meal is fundamental to the way of life. Tradition French meal was included on the UNESCO list.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherMuzeum Zabawek i Zabawypl_PL
dc.relation.ispartofseriesZabawy i Zabawki. Studia Antropologiczne;15
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/*
dc.subjectświęta kulinarnepl_PL
dc.subjectkuchnia francuskapl_PL
dc.subjectGoût de Francepl_PL
dc.subjectfestiwal kulinarnypl_PL
dc.titleFrancuskie święta i festiwale kulinarne – perspektywa kulturoznawczapl_PL
dc.title.alternativeFrench feasts and culinary festivals – cultural perspectivepl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holderNatalie Moreno-Kamińskapl_PL
dc.page.number172-183pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationWydział Filologiczny Uniwersytet Łódzkipl_PL
dc.contributor.authorBiographicalnoteNatalie Moreno-Kamińska urodziła się w Aix-en-Provence we Francji, na stałe mieszka w Łodzi. Jest magistrem Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej w specjalności Public Relations i Branding oraz Kulturoznawstwa w specjalności Promocja Sztuki. Doktorantka Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Interesują ją zagadnienia z zakresu kultury, sztuki oraz mediów. Ze względu na pochodzenie polsko-francuskie pasjonuje ją dziedzictwo kultury francuskiej.pl_PL
dc.referencesBianchini Annik, Turystyka: Francja światowym liderem, 17.03.2014., http://www.ambafrance-pl.org/Turystyka-Francja-swiatowym; [dostęp: 27.05.2017];pl_PL
dc.referencesBobrowski Tomasz, Święto Cytryny w Menton, Lazurowy Przewodnik, 2015, https://lazurowyprzewodnik.pl/swieto-cytryny-menton/; [dostęp: 29.05.2017];pl_PL
dc.referencesBosio Alice, Montmartre fête la coquille Saint-Jacques!, Culture, 19.01.2011., http://www.lefigaro.fr/sortir-paris/2011/01/19/03013-20110119ARTFIG00612- montmartre-fete-la-coquille-saint-jacques.php; [dostęp: 29.05.2017];pl_PL
dc.referencesBrillat-Savarin Anthelme, Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej, tłum. J. Guze, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2015;pl_PL
dc.referencesChef Alain Ducasse of Adour Alain Ducasse – Biography, Nowy Jork 11.2011., Starchefs, https://www.starchefs.com/cook/chefs/bio/alain-ducasse; [dostęp: 28.05.2017] ;pl_PL
dc.referencesClarke Stephen, Paryż na widelcu, tłum. H. Baltyn, Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 2012;pl_PL
dc.referencesDesnos Marie, La gastronomie française sacrée par l'Unesco, Vivre Gastronomie, Paris Match, 16.11.2010., http://www.parismatch.com/Vivre/Gastronomie/L-Unescosacre-la-gastronomie-francaise-145318#; [dostęp: 27.05.2017]pl_PL
dc.referencesDu fait de cuisine de Maître Chiquart, http://www.oldcook.com/medievalmaitre_chiquart; [dostęp: 12.10.2017];pl_PL
dc.referencesFête de l'Ail Rose de Lautrec 2016, Syndicat de Défense du Label Rouge et de l'I.G.P. Ail Rose de Lautrec, https://www.ailrosedelautrec.com/fete-de-l-ail-rose-de-lautrec2016_64.php; [dostęp: 30.05.2016];pl_PL
dc.referencesFête de la coquille St-Jacques a Montmartre, CCI Côtes d’Armor, http://www.cotesdarmor.cci.fr/actualites/fete-de-la-coquille-st-jacques-montmartre, [dostęp:29.05.2017];pl_PL
dc.referencesFête de la Saint-Vincent et de la Coquille Saint-Jacques 2017 à Montmartre, 17.01.2017., https://www.sortiraparis.com/arts-culture/balades/articles/58669-fete-dela-saint-vincent-et-de-la-coquille-saint-jacques-2017-amontmartre#4vBIeUGB13THZS3F.99, [dostęp:29.05.2017];pl_PL
dc.referencesFête du Citron, http://www.fete-du-citron.com, [dostęp:29.05.2017];pl_PL
dc.references. Francja Przewodnik Ilustrowany, red. Magdalena Borzęcka, tłum. A. Kaczmarczyk, E. Czarnowska-Fenrych, Berlitz, Warszawa 2014;pl_PL
dc.references. Goût de France – promocja gastronomii francuskiej 19 marca, Francja w Polsce, http://www.ambafrance-pl.org/Gout-de-France-promocja-gastronomii-francuskiej-19- marca; [dostęp:4.06.2017];pl_PL
dc.references. Leszczyński Marcin, Wizerunek kraju a jego pozycja na arenie międzynarodowej na przykładzie państw Grupy Wyszehradzkiej, Młodzi Naukowcy - wrzesień 2015, http://marcinleszczynski.pl/wp-content/uploads/2015/12/Leszczy%C5%84skiWizerunek-kraju-a-jego-pozycja-na-arenie-mi%C4%99dzynarodowej-naprzyk%C5%82adzie-pa%C5%84stw-Grupy-Wyszehradzkiej.pdf; [dostęp: 30.05.2017]pl_PL
dc.referencesLe Viandier de Taillevent et le manuscrit de Sion, http://www.oldcook.com/medievaltaillevent_sion; [dostęp: 12.10.2017];pl_PL
dc.references. Lista restauracji biorących udział w „Goût de France 2017”, https://pl.ambafrance.org/Lista-restauracji-bioracych-udzial-w-Gout-de-France-2017; [dostęp:4.06.2017];pl_PL
dc.referencesMenut Valérie, Bayonne: la 555ème Foire au Jambon s'installe, France Bleu Pays Basque, 12.04.2017., https://www.francebleu.fr/infos/economie-social/bayonne-la555eme-foire-au-jambon-s-installe-1492006406, [dostęp: 29.05.2017];pl_PL
dc.referencesRiwiera Francuska, Podróże Marzeń, 2010, Film Cass;pl_PL
dc.referencesRobak Marta i Mariusz, Czosnek w Lautrec, cebula w Roscoff, wino w Gaillac..., 2.08.2013., http://vivelacuisine.pl/artykul/70-czosnek-w-lautrec-cebula-w-roscoffwino-w-gaillac; [dostęp: 30.05.2017];pl_PL
dc.referencesRobak Marta i Mariusz, Morfologia kuchni francuskiej, Vive la Cuisine, 18.11.2014., http://vivelacuisine.pl/artykul/215-morfologia-kuchni-francuskiej; [dostęp: 20.05.2017];pl_PL
dc.references. Stodolak Sabina, 10 Europejskich Festiwali Kulinarnych na których musisz być!, 17.02.2010., http://gadzetomania.pl/26280,10-europejskich-festiwali-kulinarnych-naktorych-musisz-byc, [dostęp: 29.05.2017];pl_PL
dc.referencesToussaint-Samat Maguelonne, Historia naturalna i moralna jedzenia, tłum. A. B Matusiak, M. Ochab, Wydawnictwo WAB, Warszawa 2015;pl_PL
dc.references. Wiosenne festiwale kulinarne, Jedź i Jedz, http://jedzjedz.pl/news/show/871/wiosennefestiwalekulinarne; [dostęp: 30.05.2017].pl_PL
dc.contributor.authorEmailn.moreno.kaminska@gmail.compl_PL
dc.date.defence2017


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska