dc.contributor.author | Moreno-Kamińska, Natalie | |
dc.date.accessioned | 2018-04-10T11:50:54Z | |
dc.date.available | 2018-04-10T11:50:54Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.issn | 1428-2259 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/24453 | |
dc.description.abstract | Jedzenie we Francji jest jednym z najważniejszych przejawów podtrzymywania narodowej tradycji. Francuzi kreują wizerunek swojego państwa jako najbardziej atrakcyjnego na świecie pod względem kulinarnym. Istotny wpływ na sposób postrzegania tamtejszej kultury kulinarnej odegrała historia narodu oraz osiągnięcia mistrzów kulinarnych. Lokalna kuchnia i potrawy są wykorzystywane jako narzędzia marketingowe, aby pozyskać więcej turystów. Również z tego względu w wielu regionach Francji organizowane są festiwale poświęcone tradycyjnym produktom spożywczym, takim jak różowy czosnek, małże św. Jakuba czy szynka bajońska. Dużą rolę w promowaniu walorów francuskiego smaku na świecie odgrywa międzynarodowe święto francuskiego smaku – Goût de France. | pl_PL |
dc.description.abstract | National dishes and local products, prepared by the methods sacred tradition are the material
cultural heritage. Tourist itinerary often includes culinary festivals, through an interest in what
relates to the preparation and consumption, ceremonies and customs at the table. They are
activated thanks to the local environment. Success of French promotion and very good image
of the country depends also on the organization of Foire au jambon à Bayonne, Fête de
l’Oignon de Roscoff, Fête de l’Ail Rose de Lautrec or Goût de France. Festivals are connected
with a strong desire rooted in culture, intensified discussion about sociological and cultural
significance culinary heritage as an intangible phenomenon. French cuisin becomes an art and
a philosophy of life and connects with a local identity. In France, the celebration meal is
fundamental to the way of life. Tradition French meal was included on the UNESCO list. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Muzeum Zabawek i Zabawy | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Zabawy i Zabawki. Studia Antropologiczne;15 | |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | święta kulinarne | pl_PL |
dc.subject | kuchnia francuska | pl_PL |
dc.subject | Goût de France | pl_PL |
dc.subject | festiwal kulinarny | pl_PL |
dc.title | Francuskie święta i festiwale kulinarne – perspektywa kulturoznawcza | pl_PL |
dc.title.alternative | French feasts and culinary festivals – cultural perspective | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.rights.holder | Natalie Moreno-Kamińska | pl_PL |
dc.page.number | 172-183 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Wydział Filologiczny Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Natalie Moreno-Kamińska urodziła się w Aix-en-Provence we Francji, na stałe mieszka w Łodzi. Jest magistrem Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej w specjalności Public Relations i Branding oraz Kulturoznawstwa w specjalności Promocja Sztuki. Doktorantka Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Interesują ją zagadnienia z zakresu kultury, sztuki oraz mediów. Ze względu na pochodzenie polsko-francuskie pasjonuje ją dziedzictwo kultury francuskiej. | pl_PL |
dc.references | Bianchini Annik, Turystyka: Francja światowym liderem, 17.03.2014., http://www.ambafrance-pl.org/Turystyka-Francja-swiatowym; [dostęp: 27.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Bobrowski Tomasz, Święto Cytryny w Menton, Lazurowy Przewodnik, 2015, https://lazurowyprzewodnik.pl/swieto-cytryny-menton/; [dostęp: 29.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Bosio Alice, Montmartre fête la coquille Saint-Jacques!, Culture, 19.01.2011., http://www.lefigaro.fr/sortir-paris/2011/01/19/03013-20110119ARTFIG00612- montmartre-fete-la-coquille-saint-jacques.php; [dostęp: 29.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Brillat-Savarin Anthelme, Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej, tłum. J. Guze, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2015; | pl_PL |
dc.references | Chef Alain Ducasse of Adour Alain Ducasse – Biography, Nowy Jork 11.2011., Starchefs, https://www.starchefs.com/cook/chefs/bio/alain-ducasse; [dostęp: 28.05.2017] ; | pl_PL |
dc.references | Clarke Stephen, Paryż na widelcu, tłum. H. Baltyn, Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 2012; | pl_PL |
dc.references | Desnos Marie, La gastronomie française sacrée par l'Unesco, Vivre Gastronomie, Paris Match, 16.11.2010., http://www.parismatch.com/Vivre/Gastronomie/L-Unescosacre-la-gastronomie-francaise-145318#; [dostęp: 27.05.2017] | pl_PL |
dc.references | Du fait de cuisine de Maître Chiquart, http://www.oldcook.com/medievalmaitre_chiquart; [dostęp: 12.10.2017]; | pl_PL |
dc.references | Fête de l'Ail Rose de Lautrec 2016, Syndicat de Défense du Label Rouge et de l'I.G.P. Ail Rose de Lautrec, https://www.ailrosedelautrec.com/fete-de-l-ail-rose-de-lautrec2016_64.php; [dostęp: 30.05.2016]; | pl_PL |
dc.references | Fête de la coquille St-Jacques a Montmartre, CCI Côtes d’Armor, http://www.cotesdarmor.cci.fr/actualites/fete-de-la-coquille-st-jacques-montmartre, [dostęp:29.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Fête de la Saint-Vincent et de la Coquille Saint-Jacques 2017 à Montmartre, 17.01.2017., https://www.sortiraparis.com/arts-culture/balades/articles/58669-fete-dela-saint-vincent-et-de-la-coquille-saint-jacques-2017-amontmartre#4vBIeUGB13THZS3F.99, [dostęp:29.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Fête du Citron, http://www.fete-du-citron.com, [dostęp:29.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | . Francja Przewodnik Ilustrowany, red. Magdalena Borzęcka, tłum. A. Kaczmarczyk, E. Czarnowska-Fenrych, Berlitz, Warszawa 2014; | pl_PL |
dc.references | . Goût de France – promocja gastronomii francuskiej 19 marca, Francja w Polsce, http://www.ambafrance-pl.org/Gout-de-France-promocja-gastronomii-francuskiej-19- marca; [dostęp:4.06.2017]; | pl_PL |
dc.references | . Leszczyński Marcin, Wizerunek kraju a jego pozycja na arenie międzynarodowej na przykładzie państw Grupy Wyszehradzkiej, Młodzi Naukowcy - wrzesień 2015, http://marcinleszczynski.pl/wp-content/uploads/2015/12/Leszczy%C5%84skiWizerunek-kraju-a-jego-pozycja-na-arenie-mi%C4%99dzynarodowej-naprzyk%C5%82adzie-pa%C5%84stw-Grupy-Wyszehradzkiej.pdf; [dostęp: 30.05.2017] | pl_PL |
dc.references | Le Viandier de Taillevent et le manuscrit de Sion, http://www.oldcook.com/medievaltaillevent_sion; [dostęp: 12.10.2017]; | pl_PL |
dc.references | . Lista restauracji biorących udział w „Goût de France 2017”, https://pl.ambafrance.org/Lista-restauracji-bioracych-udzial-w-Gout-de-France-2017; [dostęp:4.06.2017]; | pl_PL |
dc.references | Menut Valérie, Bayonne: la 555ème Foire au Jambon s'installe, France Bleu Pays Basque, 12.04.2017., https://www.francebleu.fr/infos/economie-social/bayonne-la555eme-foire-au-jambon-s-installe-1492006406, [dostęp: 29.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Riwiera Francuska, Podróże Marzeń, 2010, Film Cass; | pl_PL |
dc.references | Robak Marta i Mariusz, Czosnek w Lautrec, cebula w Roscoff, wino w Gaillac..., 2.08.2013., http://vivelacuisine.pl/artykul/70-czosnek-w-lautrec-cebula-w-roscoffwino-w-gaillac; [dostęp: 30.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Robak Marta i Mariusz, Morfologia kuchni francuskiej, Vive la Cuisine, 18.11.2014., http://vivelacuisine.pl/artykul/215-morfologia-kuchni-francuskiej; [dostęp: 20.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | . Stodolak Sabina, 10 Europejskich Festiwali Kulinarnych na których musisz być!, 17.02.2010., http://gadzetomania.pl/26280,10-europejskich-festiwali-kulinarnych-naktorych-musisz-byc, [dostęp: 29.05.2017]; | pl_PL |
dc.references | Toussaint-Samat Maguelonne, Historia naturalna i moralna jedzenia, tłum. A. B Matusiak, M. Ochab, Wydawnictwo WAB, Warszawa 2015; | pl_PL |
dc.references | . Wiosenne festiwale kulinarne, Jedź i Jedz, http://jedzjedz.pl/news/show/871/wiosennefestiwalekulinarne; [dostęp: 30.05.2017]. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | n.moreno.kaminska@gmail.com | pl_PL |
dc.date.defence | 2017 | |