Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorWira, Daria
dc.contributor.authorZielonka-Brzezicka, Joanna
dc.contributor.authorMuzykiewicz-Szymańska, Anna
dc.contributor.authorKlimowicz, Adam
dc.date.accessioned2021-09-30T17:13:09Z
dc.date.available2021-09-30T17:13:09Z
dc.date.issued2021-09-29
dc.identifier.issn1730-2366
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/39298
dc.description.abstractThe growing public awareness of the dangers regarding chemicals used in traditional agriculture has led to consumers seeking valuable and contaminant-free products. Ecological agriculture has become synonymous with high health value and product safety. The aim of this study was to evaluate the antioxidant activity and the total polyphenolic content of infusions of herbal tea bags and loose teas from traditional crops, as well as infusions of loose teas from ecological crops. Raw material comprised dried flowers of Matricaria chamomilla and Tilia cordata, as well as dried leaves of Urtica dioica, Melissa officinalis and Mentha piperita. Herbal infusions were prepared using three brewing times: 5, 10 and 20 min. The analysis of antioxidant potential was performed using in vitro methods such as DPPH, ABTS and FRAP. The polyphenolic content was determined using the Folin-Ciocalteu method. The antioxidant activity of the studied tea infusion depended on the method by which the plants were cultivated and the brewing time. The ecological agriculture conditions seem not to stimulate the synthesis of antioxidants. However, the possibility to obtain other beneficial properties of the studied plants is an indication to carry out ecological cultivation.en
dc.language.isoen
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Biologica et Oecologicaen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectfree radicalsen
dc.subjectorganic cultivationen
dc.subjectantiradical activityen
dc.subjectpolyphenols contenten
dc.subjectoxidative stressen
dc.titleComparison of the antioxidant potential of some herbal teas produced from ecological and traditional cropsen
dc.typeArticle
dc.page.number97-103
dc.contributor.authorAffiliationWira, Daria - Pomeranian Medical University in Szczecin, Chair and Department of Cosmetic and Pharmaceutical Chemistry, Powstańców Wielkopolskich 72, 70-111 Szczecin, Polanden
dc.contributor.authorAffiliationZielonka-Brzezicka, Joanna - Pomeranian Medical University in Szczecin, Chair and Department of Cosmetic and Pharmaceutical Chemistry, Powstańców Wielkopolskich 72, 70-111 Szczecin, Polanden
dc.contributor.authorAffiliationMuzykiewicz-Szymańska, Anna - Pomeranian Medical University in Szczecin, Chair and Department of Cosmetic and Pharmaceutical Chemistry, Powstańców Wielkopolskich 72, 70-111 Szczecin, Polanden
dc.contributor.authorAffiliationKlimowicz, Adam - Pomeranian Medical University in Szczecin, Chair and Department of Cosmetic and Pharmaceutical Chemistry, Powstańców Wielkopolskich 72, 70-111 Szczecin, Polanden
dc.identifier.eissn2083-8484
dc.referencesCaverzan, A., Casassola, A., Brammer, S.P. 2016. Antioxidant responses of wheat plants under stress. Genetics and Molecular Biology, 39: 1–6.en
dc.referencesGrabowska, K., Dymerska, A., Pożarska, K., Grabowski J. 2016. Prognozowanie plonów łubinu wąskolistnego w oparciu o wybrane scenariusze zmian klimatu. Acta Agrophysica, 23: 363–380.en
dc.referencesGulumian, M., Yahaya, E.S., Steenkamp, V. 2018. African herbal remedies with antioxidant activity: a potential resource base for wound treatment. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine; 4: 1–58.en
dc.referencesHallmann, E., Rembiałkowska E. 2007. Zawartość wybranych składników odżywczych w czerwonych odmianach cebuli z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 14: 105–111.en
dc.referencesJiang, C-J., Huang, J-W., Jie, C., Yan, C., Li, Y-T., Kurihara, H., Li, Y-F., He, R-R. 2018. Wanglaoji herbal tea protects against influenza-induced pneumonia in restraint-stressed mice via its anti-inflammatory effects. International Journal of Pharmacology, 14: 342–351.en
dc.referencesKapoulas, N., Koukounaras, A., Ilić, Z. 2017. Nutritional quality of lettuce and onion as companion plants from organic and conventional production in north Greece. Scientia Horticulturae, 219: 310–318.en
dc.referencesKazimierczak, R., Hallmann, E., Sokołowska, O., Rembiałkowska, E. 2011. Zawartość związków bioaktywnych w roślinach zielarskich z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56: 200–205.en
dc.referencesKazimierczak, R., Hallmann, E., Zduńska, U. 2017. Wpływ systemu produkcji na zawartość wybranych związków bioaktywnych w przyprawach ziołowych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1: 46–50.en
dc.referencesKędzia, B., Hołderna-Kędzia, E. 2018. Zastosowanie miodu i roślin leczniczych w chorobach ośrodkowego układu nerwowego. Postępy Fitoterapii, 19: 128–133.en
dc.referencesKohlmünzer , S. 2007. Farmakognozja. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.en
dc.referencesMagdoff, F. 2007. Ecological agriculture: Principles, practices, and constraints. Renewable Agriculture and Food Systems, 22: 109–117.en
dc.referencesMuzykiewicz, A., Zielonka-Brzezicka, J., Klimowicz, A., Florkowska, K. 2017. Jarząb pospolity (Sorbusaucupari a L.) jako źródło składników o potencjalnym działaniu antyoksydacyjnym – porównanie właściwości przeciwutleniających ekstraktów z liści, kwiatów i owoców. Problemy Higieny i Epidemiologii, 98: 125–132.en
dc.referencesMuzykiewicz, A., Zielonka-Brzezicka, J., Klimowicz, A. 2018. Quince (Cydonia oblonga Mill.) as a useful source of antioxidants – Antioxidant activity evaluation. Herba Polonica, 64: 23–33.en
dc.referencesParkash, J., Prasad, D.N., Shahnaz, M., Dev, D. 2018. Herbs as traditional medicines: a review. Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 8: 146–150.en
dc.referencesPełczyński, S. 1993. 350 recept zielarzy rosyjskich. Interlibro, Warszawa.en
dc.referencesPiotrowski, K., Romanowska-Duda, Z., Messyasz, B. 2020. Cultivation of energy crops by ecological methods under the conditions of global climate and environmental changes with the use of diatom extract as a natural source of chemical compounds. Acta Physiologiae Plantarum 2020, 42: 146.en
dc.referencesRasul, G., Gopal, T. 2004. Sustainability of ecological and conventional agricultural systems in Bangladesh: an assessment based on environmental, economic and social perspectives. Agricultural Systems, 79: 327–351.en
dc.referencesReganold, J.P., Wachter, J.M. 2016. Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, 2: 1–8.en
dc.referencesRembiałkowska, E., Hallmann, E., Wasiak-Zys, G. 2003. Jakość odżywcza i sensoryczna pomidorów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 30: 893–899.en
dc.referencesŚmiechowska, M., Florek, A. 2011. Content of heavy metals in selected vegetables from conventional, organic and allotment cultivation. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56: 152–156.en
dc.referencesZargoosh, Z., Ghavam, M., Bacchetta, G., Tavili, A. 2019. Effects of ecological factors on the antioxidant potential and total phenol content of Scrophularia striata Boiss. Scientific Reports, 9: 16021.en
dc.contributor.authorEmailWira, Daria - daria.wira@pum.edu.pl
dc.contributor.authorEmailZielonka-Brzezicka, Joanna - daria.wira@pum.edu.pl
dc.contributor.authorEmailMuzykiewicz-Szymańska, Anna - daria.wira@pum.edu.pl
dc.contributor.authorEmailKlimowicz, Adam - daria.wira@pum.edu.pl
dc.identifier.doi10.18778/1730-2366.16.20
dc.relation.volume17


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0