Kempferol i jego pochodne jako związki modulujące aktywność przeciwnowotworową etopozydu
Streszczenie
W niniejszej pracy doktorskiej pt. ,,Kempferol i jego pochodne jako związki modulujące
aktywność przeciwnowotworową etopozydu” analizowano wpływ kempferolu (K), glikozydowych
pochodnych kempferolu (P 2, P 5, P 7, P 8, P 9), frakcji polifenolowej (PF) oraz ekstraktu (EX)
wyizolowanych z nadziemnych części soczewicy Lens culinaris Medik. na aktywność etopozydu.
Badania przeprowadzono na komórkach nowotworowych linii ludzkiej białaczki
promielocytowej HL-60 oraz na prawidłowych jednojądrzastych komórkach krwi obwodowej PBMC
izolowanych z kożuszków leukocytarno-płytkowych pochodzących od zdrowych dawców.
Cel badawczy pracy zrealizowano poprzez wykonanie następujących analiz:
oceny cytotoksyczności,
oceny genotoksyczności,
zdolności do indukowania apoptozy,
określenia poziomu reaktywnych form tlenu (RFT),
ekspresji genów kodujących białka związane z odpowiedzią komórek na stres
oksydacyjny na poziomie mRNA,
oceny aktywności enzymatycznej dysmutaz ponadtlenkowych (SOD),
poziomu wewnątrzkomórkowego całkowitego glutationu (GSH + GSSG).
Związkiem posiadającym największy potencjał w modulowaniu aktywności przeciwnowotworowej
etopozydu jest kempferol. Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem,
a jego działanie antyoksydacyjne związane jest ze zmniejszeniem poziomu RFT i zmianą ekspresji
genów kodujących białka aktywne w obronie antyoksydacyjnej komórek. W komórkach
nowotworowych HL-60 inkubowanych z etopozydem, kempferol zwiększa ekspresję genów
HMOX1, SOD1, SOD2 i NQO1 oraz aktywność enzymatyczną SOD, i jednocześnie prowadzi do
zwiększenia genotoksycznego i cytotoksycznego działania leku. Glikozydowe pochodne kempferolu
wyizolowane z nadziemnych części soczewicy Lens culinaris Medik. mają słabszą aktywność
antyoksydacyjną w porównaniu z kempferolem oraz nie wpływają na genotoksyczne
i cytotoksyczne działanie etopozydu w komórkach nowotworowych HL-60.
Poznanie interakcji pomiędzy związkami polifenolowymi, będącymi jednym z elementów
diety człowieka oraz chemioterapeutykami jest kluczowe dla prawidłowego przebiegu leczenia
przeciwnowotworowego. Z jednej strony, możliwe jest stworzenie terapii łączącej konwencjonalne
leki z polifenolami, w celu uzyskania bardziej wydajnych lub posiadających mniej skutków
ubocznych metod terapii. Z drugiej strony, polifenole mogą oddziaływać negatywnie na
efektywność stosowanej terapii, a ograniczenie spożywania określonych związków w trakcie
trwania leczenia, może zwiększyć jej efektywność.