Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorNierzwicki, Witold
dc.contributor.editorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-04-20T06:01:14Z
dc.date.available2023-04-20T06:01:14Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationNierzwicki, W. (2007). Etykietowanie środowiskowe w hotelarstwie. Turystyka i Hotelarstwo, 11, 93-101.pl_PL
dc.identifier.issn1644-8871
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/46778
dc.description.abstractThe reduction of negative impact of the hotel industry on environment is no longer an option, it is a necessity. However, the implementation of the environmental management systems according to ISO 14000 or EMAS entails remarkable costs. Therefore, a simpler approach using the environmental labelling seems to be in many cases more appropriate. The Polish hotel industry has not elaborated a national labelling system. It seems therefore reasonable for the industry to start with the labelling system of the European Union, so called Ecolabel. The paper presents requirements that have to be fullfilled to have right to use the Ecolabel in the hotel business activity.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzipl_PL
dc.relation.ispartofseriesTurystyka i Hotelarstwo;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleEtykietowanie środowiskowe w hotelarstwiepl_PL
dc.title.alternativeThe environmental labelling in hotel industrypl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number93-101pl_PL
dc.referencesDecyzja Komisji z dnia 14 kwietnia 2003 r. ustanawiająca ekologiczne kryteria przyznawania wspólnotowego oznakowania ekologicznego usługom hotelarskim notyfikowana jako dokument C(2003) 235, O.J. L102/82 24/4/2003.pl_PL
dc.referencesISO 14 001:2004 Systemy zarządzania środowiskowego, wymagania i wytyczne stosowania.pl_PL
dc.referencesISO 14024:1999 Etykiety i deklaracje środowiskowe; etykietowanie środowisko-we I typu, zasady i procedury.pl_PL
dc.referencesKasprzak K., 2006, Ochrona środowiska w hotelach – wybór problemów, Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, Zesz. Nauk., 7.pl_PL
dc.referencesKepplinger D., 1999, Gibt es den Grünen Gast?, WU Wien, Institut für Tourismus und Freizeitwirtschaft.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie (WE) nr 1980/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 lipca 2000 r. w sprawie zrewidowanego programu przyznawania wspólnotowego oznakowania ekologicznego, O.J. L 237/1 21/9/2000.pl_PL
dc.relation.volume11pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe