dc.contributor.author | Nierzwicki, Witold | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-04-20T06:01:14Z | |
dc.date.available | 2023-04-20T06:01:14Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Nierzwicki, W. (2007). Etykietowanie środowiskowe w hotelarstwie. Turystyka i Hotelarstwo, 11, 93-101. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 1644-8871 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/46778 | |
dc.description.abstract | The reduction of negative impact of the hotel industry on environment is no longer an option, it is a necessity. However, the implementation of the environmental management systems according to ISO 14000 or EMAS entails remarkable costs. Therefore, a simpler approach using the environmental labelling seems to be in many cases more appropriate. The Polish hotel industry has not elaborated a national labelling system. It seems therefore reasonable for the industry to start with the labelling system of the European Union, so called Ecolabel. The paper presents requirements that have to be fullfilled to have right to use the Ecolabel in the hotel business activity. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Turystyka i Hotelarstwo; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Etykietowanie środowiskowe w hotelarstwie | pl_PL |
dc.title.alternative | The environmental labelling in hotel industry | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 93-101 | pl_PL |
dc.references | Decyzja Komisji z dnia 14 kwietnia 2003 r. ustanawiająca ekologiczne kryteria przyznawania wspólnotowego oznakowania ekologicznego usługom hotelarskim notyfikowana jako dokument C(2003) 235, O.J. L102/82 24/4/2003. | pl_PL |
dc.references | ISO 14 001:2004 Systemy zarządzania środowiskowego, wymagania i wytyczne stosowania. | pl_PL |
dc.references | ISO 14024:1999 Etykiety i deklaracje środowiskowe; etykietowanie środowisko-we I typu, zasady i procedury. | pl_PL |
dc.references | Kasprzak K., 2006, Ochrona środowiska w hotelach – wybór problemów, Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, Zesz. Nauk., 7. | pl_PL |
dc.references | Kepplinger D., 1999, Gibt es den Grünen Gast?, WU Wien, Institut für Tourismus und Freizeitwirtschaft. | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie (WE) nr 1980/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 lipca 2000 r. w sprawie zrewidowanego programu przyznawania wspólnotowego oznakowania ekologicznego, O.J. L 237/1 21/9/2000. | pl_PL |
dc.relation.volume | 11 | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |