Sprawozdanie z IX Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Życie prywatne Polaków w XIX wieku „Perspektywa stołu”, Kraków, 8–9 października 2021 r.
Streszczenie
Starting from 2012, the Institute of History of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn (UWM) and the Institute of History of the University of Lodz (UŁ) have been co-organizing further scientific conferences in the series „The Private Life of Poles in the 19th Century”. On October 8–9, 2021, the 9th Polish National Scientific Conference took place, the venue of which was the Jan Matejko House Museum, Branch of the National Museum in Krakow. This time, the organizers proposed a new cognitive perspective of private life and everyday life of the era, namely its view through the prism of the „table” of Poles from various social groups and environments. The scientific conference brought together researchers from several Polish academic and museum centers (Łódź, Poznań, Kraków, Warszawa, Olsztyn, Rzeszów, Pułtusk, Częstochowa, Katowice), and even from a distant university in Mikołajów, Ukraine. In total, 21 papers were presented during the conference, which were divided into four thematic panels: „Food and health”, „National flavors”, „Around the table” and „Cuisine in everyday life of various social groups”. Począwszy od 2012 r., Instytut Historii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (UWM) i Instytut Historii Uniwersytetu Łódzkiego (UŁ) współorganizują kolejne konferencje naukowe z cyklu „Życie prywatne Polaków w XIX wieku”. W dniach 8–9 października 2021 r. odbyła się już IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa, której miejscem obrad było Muzeum Dom Jana Matejki Oddział Muzeum Narodowego w Krakowie. Tym razem organizatorzy zaproponowali nową perspektywę poznawczą życia prywatnego i życia codziennego epoki, a mianowicie jego ogląd przez pryzmat „stołu” Polaków z różnych grup i środowisk społecznych. Konferencja naukowa zgromadziła badaczy z kilku polskich ośrodków akademickich i muzealnych (Łódź, Poznań, Kraków, Warszawa, Olsztyn, Rzeszów, Pułtusk, Częstochowa, Katowice), a nawet z dalekiego uniwersytetu w Mikołajowie na Ukrainie. Łącznie podczas konferencji zaprezentowano 21 referatów, które zostały podzielone na cztery tematyczne panele: „Pożywienie a zdrowie”, „Smaki narodowe”, „Wokół stołu” i „Kuchnia w życiu codziennym różnych grup społecznych”.