Show simple item record

dc.contributor.authorWojcieszak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-09-08T12:58:08Z
dc.date.available2023-09-08T12:58:08Z
dc.date.issued2023-09-07
dc.identifier.issn0208-6050
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/47870
dc.description.abstractFor centuries, or perhaps millennia, the main cause of world hunger, apart from crop failure, has been armed conflicts. Many times, even in the event of local skirmishes, one way to gain an advantage on the battlefield was to cause a state of hunger among the soldiers of the opposing army or to lead to a humanitarian catastrophe among the civilian population. Such action was often a tool of political pressure, an attempt to obtain certain benefits, and sometimes even a punishment for insubordination. The food crisis to which the German population was exposed during World War I is a phenomenon that influenced not only the mood, everyday life and health of the German population, but also the course of the war and revolution, which was greatly influenced by the year of 1918. In this article, the author aims to outline the difficulties faced by the German population due to the food crisis and its impact on health and mortality. The causes of the hunger of the German population will be examined: firstly, the effects of the Allied naval blockade, secondly, the causes of the decline in agricultural production, and thirdly, the counterproductive actions of the state.en
dc.description.abstractOd stuleci, a może tysiącleci podstawową przyczyną, obok nieurodzajów, pojawienia się głodu na świecie są konflikty zbrojne. Wielokrotnie, nawet w przypadku lokalnych potyczek, jednym ze sposobów uzyskania przewagi na polu walki zbrojnej było wywołanie stanu głodu pośród żołnierzy przeciwnej armii lub doprowadzenie do katastrofy humanitarnej wśród ludności cywilnej. Takie działanie było też często narzędziem nacisku politycznego, próbą uzyskania określonych korzyści, a czasem nawet karą za niesubordynację. Kryzys żywnościowy, na który narażona była ludność niemiecka w czasie I wojny światowej, jest zjawiskiem, które wpływało nie tylko na nastrój, życie codzienne i zdrowie ludności niemieckiej, ale ostatecznie także na przebieg wojny i rewolucji, na które ogromny wpływ miał rok 1918. W artykule autor podejmuje próbę nakreślenia trudności, na jakie narażona była ludność niemiecka z powodu kryzysu żywnościowego oraz jego wpływu na zdrowie i śmiertelność. Wiele miejsca poświęca przyczynom głodu ludności niemieckiej: po pierwsze skutkom alianckiej blokady morskiej, po drugie przyczynom spadku produkcji w rolnictwie, i po trzecie interwencyjnym działaniom państwa, które przyniosły efekt przeciwny do zamierzonego.pl
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Historica;113pl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjecthungeren
dc.subjectWorld War Ien
dc.subjectsubstituteen
dc.subjectfooden
dc.subjectinternal fronten
dc.subjectgłódpl
dc.subjectI wojna światowapl
dc.subjectsubstytutpl
dc.subjectżywnośćpl
dc.subjectfront wewnętrznypl
dc.titleKryzys głodowy i jego skutki dla ludności niemieckiej w czasie I wojny światowejpl
dc.title.alternativeThe Hunger Crisis and Its Consequences for the German Population During the World War Ien
dc.typeArticle
dc.page.number121-138
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzkipl
dc.identifier.eissn2450-6990
dc.referencesBoldorf M., Deutsche Wirtschaft im Ersten Weltkrieg, Berlin 2020. https://doi.org/10.1515/9783110556148pl
dc.referencesCzekalski T., Aprowizacja ludności cywilnej w czasie I wojny światowej. Wojna jako katalizator zmian kultury kulinarnej w Europie, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne” 2016, t. CXLIII, z. 3, s. 449–462.pl
dc.referencesGutsche W., Klein F., Petzold J., Sarajevo nach Versailles: Deutschland im ersten Weltkrieg, Berlin 1974.pl
dc.referencesHarms B., Grotjahn A., [w:] Neue Deutsche Biographie, Bd. VII, Berlin 1966, s. 169.pl
dc.referencesKocka J., Klassengesellschaft im Krieg. Deutsche Sozialgeschichte 1914–1918, Frankfurt am Main 1978. https://doi.org/10.13109/9783666359842pl
dc.referencesKuczynski J., Geschichte des Alltags des deutschen Volkes, Köln 1957.pl
dc.referencesMichalka W., Der Erste Weltkrieg: Wirkung, Wahrnehmung, Analyse Originalausgabe, München 1994.pl
dc.referencesSchaeffer W., Krieg gegen Frauen und Kinder: Englands Hungerblockade gegen Deutschland 1914–1920, Stuttgart 1940.pl
dc.referencesStarling E., Analysis of the Energy Balance of the German People During the Blockade 1914–1919, „The Royal Society Journal of the History of Science” 2003, vol. LVII, no. 2, s. 185–193.pl
dc.referencesTeuteberg H. J., Wie ernährten sich Arbeiter im Kaiserreich, [w:] Arbeiterexistenz im 19. Jahrhundert. Lebensstandard und Lebensgestaltung deutscher Arbeiter und Handwerker, Hrsg. W. Conze, U. Engelhardt, Stuttgart 1981, s. 61.pl
dc.referencesWatson A., Ring of Steel. Germany and Austria-Hungary in World War I, London 2015.pl
dc.referencesDer „Kohlrübenwinter” 1916/17, https://www.dhm.de/lemo/kapitel/erster-weltkrieg/alltagsleben/kohlruebenwinter-191617.html (dostęp: 15 XII 2021).pl
dc.referencesEckart W. U., Ein deutscher Hunger: Ohne Nahrungsreserven in einen vermeintlich kurzen Krieg, https://www.uni-heidelberg.de/presse/ruca/2011-3/04ein.html (dostęp: 17 XII 2021).pl
dc.referencesStark F., Wie der „Steckrübenwinter“ zum Trauma wurde, https://www.welt.de/geschichte/article124743724/Wie-der-Steckruebenwinter-zum-Trauma-wurde.html (dostęp: 23 VIII 2021).pl
dc.contributor.authorEmailandrzej.wojcieszak@uni.lodz.pl
dc.identifier.doi10.18778/0208-6050.113.07


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0