dc.contributor.author | Zdráhal, Ivo | |
dc.contributor.author | Fannin, J. Matthew | |
dc.date.accessioned | 2025-03-10T11:20:39Z | |
dc.date.available | 2025-03-10T11:20:39Z | |
dc.date.issued | 2025-03-10 | |
dc.identifier.issn | 1508-2008 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/54927 | |
dc.description.abstract | The aim of the article is to evaluate the position in global value chains (GVCs) of food processing industries in the Visegrad countries (V4; Poland, Czechia, Hungary and Slovakia) between 1995 and 2018. To identify the intensity and forms of integration in GVC of these industries in each country and to compare it to the other V4 countries, we employed complex methods to measure the importance of foreign demand, (backward and forward) participation and position in GVCs, the territorial context of integration, and shifting patterns of the integration into GVCs using data from the TiVA database.Our findings revealed variations in the integration of food processing industries in GVCs in the V4 countries. Common characteristics and trends were observed (e.g., increasing participation) until the Great Recession before stalling, increasing integration into European value chains, and absorption of foreign value added mostly from services industries. These trends are consistent with findings from previous studies.A significant contribution of this study is that it reveals how food exports from the Czech Republic, Hungary and Slovakia are mostly linked to increased GVC participation. Notably, food processing industries in Hungary and Slovakia have continued to increase their participation in GVCs even after the Great Recession. Given the evidence of beneficial economic outcomes from increased participation in GVCs, this implies that the food processing industries in Hungary and Slovakia will become more competitive. Food industries in Poland and Hungary are positioning themselves relatively more downstream in the GVCs, while shifts in the Czech Republic and Slovakia are increasingly upstream. Given evidence of beneficial economic outcomes from increased participation in GVCs being more downstream in the GVCs, the V4 countries will need to evaluate how their trajectories may impact the future wellbeing of businesses and employees working in these industries. | en |
dc.description.abstract | Celem artykułu było zbadanie pozycji w globalnych łańcuchach wartości (GVC) branż przetwórstwa spożywczego w krajach Grupy Wyszehradzkiej (w Polsce, Czechach, na Węgrzech i Słowacji) w latach 1995–2018. Aby zidentyfikować intensywność i formy integracji tych branż w GVC w każdym kraju oraz porównać je z innymi krajami V4, zastosowano złożone metody służące do pomiaru znaczenia popytu zagranicznego, dotychczasowej i przyszłej partycypacji i pozycji w GVC, terytorialnego kontekstu integracji oraz zmieniających się wzorców integracji w GVC przy użyciu danych z bazy danych TiVA.Analiza ujawniła różnice w obszarze integracji branż przemysłu przetwórstwa spożywczego w GVC między krajami V4. Zaobserwowano wspólne cechy i tendencje (np. wzrost partycypacji aż do wielkiej recesji, a następnie wyhamowanie, rosnącą integrację w europejskich łańcuchach wartości i absorpcję zagranicznej wartości dodanej głównie z sektorów usługowych). Tendencje te są zgodne z wynikami poprzednich badań.Istotnym wkładem tego badania jest to, że ujawnia ono, w jaki sposób eksport żywności z Czech, Węgier i Słowacji jest powiązany głównie ze zwiększoną partycypacją w GVC. Warto zauważyć, że przemysł przetwórstwa spożywczego na Węgrzech i Słowacji zwiększał swój poziom partycypacji w GVC, nawet po wielkiej recesji. Biorąc pod uwagę korzystne wyniki gospodarcze wynikające ze zwiększonego udziału w GVC, oznacza to, że przemysł przetwórstwa spożywczego na Węgrzech i Słowacji stanie się bardziej konkurencyjny. Przemysł spożywczy w Polsce i na Węgrzech pozycjonuje się coraz niżej w łańcuchach wartości, podczas gdy zmiany w Czechach i na Słowacji mają tendencję wzrostową. Biorąc pod uwagę dowody na korzystne wyniki gospodarcze wynikające ze zmniejszonego udziału w globalnych łańcuchach wartości, kraje V4 będą musiały ocenić, w jaki sposób kierunki ich działania mogą wpłynąć na przyszły dobrobyt przedsiębiorstw i pracowników z tych branż. | pl |
dc.language.iso | en | |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl |
dc.relation.ispartofseries | Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe;1 | pl |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | |
dc.subject | European Union | en |
dc.subject | fragmentation of production | en |
dc.subject | participation | en |
dc.subject | value added | en |
dc.subject | vertical specialization | en |
dc.subject | Unia Europejska | pl |
dc.subject | fragmentacja produkcji | pl |
dc.subject | partycypacja | pl |
dc.subject | wartość dodana | pl |
dc.subject | specjalizacja pionowa | pl |
dc.title | Food Processing Industries in Visegrad Countries in Global Value Chains (1995–2018) | en |
dc.title.alternative | Branże przetwórstwa spożywczego krajów Grupy Wyszehradzkiej w globalnych łańcuchach wartości (1995–2018) | pl |
dc.type | Article | |
dc.page.number | 97-114 | |
dc.contributor.authorAffiliation | Zdráhal, Ivo - Mendel University in Brno, Faculty of Regional Development and International Studies, Brno, Czech Republic | en |
dc.contributor.authorAffiliation | Fannin, J. Matthew - Louisiana State University, College of Agriculture, Baton Rouge, United States | en |
dc.identifier.eissn | 2082-6737 | |
dc.references | Antalóczy, K., Gáspár, T., Sass, M. (2019), The Specialties of the Pharmaceutical Value Chains in Hungary, “Acta Oeconomica”, 69, pp. 41–72, https://doi.org/10.1556/032.2019.69.s2.3 | en |
dc.references | Borin, A., Mancini, M. (2019), Measuring What Matters in Global Value Chains and Value-Added Trade, “Policy Research Working Paper”, 8804, The World Bank, https://doi.org/10.1596/1813-9450-8804 | en |
dc.references | Cieślik, E. (2017), Central and Eastern European states in global production linkages: country-level and sector-level analysis, “Przeglad Europejski”, 44 (2), pp. 38–60, https://doi.org/10.31338/1641-2478pe.2.17.3 | en |
dc.references | Cieślik, E. (2019), Shifting from the EU’s production networks? Electronics industry exports of Central and Eastern Europe, “Applied Economics Letters”, 27 (1), pp. 52–57, https://doi.org/10.1080/13504851.2019.1606406 | en |
dc.references | Cieślik, E., Biegańska, J., Środa-Murawska, S. (2016), The intensification of foreign trade in post-socialist countries and their role in global value chains, “Acta Oeconomica”, 66 (3), pp. 465–487, https://doi.org/10.1556/032.2016.66.3.5 | en |
dc.references | Cieślik, E., Biegańska, J., Środa-Murawska, S. (2019), Central and Eastern European States from an International Perspective: Economic Potential and Paths of Participation in Global Value Chains, “Emerging Markets Finance and Trade”, 57 (13), pp. 3587–3603, https://doi.org/10.1080/1540496X.2019.1602519 | en |
dc.references | Constantinescu, C., Mattoo, A., Ruta, M. (2019), Does vertical specialization increase productivity?, “The World Economy”, 42 (8), pp. 2385–2402, https://doi.org/10.1111/twec.12801 | en |
dc.references | De Backer, K., Miroudot, S. (2013), Mapping Global Value Chains, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.2139/ssrn.2436411 | en |
dc.references | Dellink, R., Dervisholli, E., Nanci, S. (2020), A quantitative analysis of trends in agricultural and food global value chains (GVCs), Background paper for The State of Agricultural Commodity Markets, FAO, Rome. | en |
dc.references | Dicken, P. (2011), Global Shift: Maping the Changing Contours of the World Economy, The Guilford Press, New York. | en |
dc.references | Elia, S., Fratocchi, L., Barbieri, P., Boffelli, A., Kalchschmidt, M. (2021), Post-pandemic reconfiguration from global to domestic and regional value chains: the role of industrial policies, “Transnational Corporations Journal”, 28 (2), pp. 67–96. | en |
dc.references | Gereffi, G. (2014), Global value chains in a post-Washington Consensus world, “Review of Interna-tional Political Economy”, 21 (1), pp. 9–37, https://doi.org/10.1080/09692290.2012.756414 | en |
dc.references | Gereffi, G., Fernandez-Stark, K. (2018), Global Value Chain Analysis: A Primer, [in:] G. Gereffi (ed.), Global Value Chains and Development: Redefining the Contours of 21st Century Capitalism, Cambridge University Press, Cambridge, pp. 305–342, https://doi.org/10.1017/9781108559423 | en |
dc.references | Hummels, D., Ishii, J., Yi., K.M. (2001), The nature and growth of vertical specialization in world trade, “Journal of International Economics”, 54 (1), pp. 75–96, https://doi.org/10.1016/S0022-1996(00)00093-3 | en |
dc.references | Ignatenko, A., Raei, F., Mircheva, B. (2019), Global Value Chains: What are Benefits and Why Do Countries Participate?, “IMF Working Papers”, 2019/018, International Monetary Fund. | en |
dc.references | Johnson, R.C., Noguera, G. (2012), Accounting for intermediates: Production sharing and trade in value added, “Journal of International Economics”, 86 (2), pp. 224–236, https://doi.org/10.1016/j.jinteco.2011.10.003 | en |
dc.references | Jurčić, L.J., Franc, S., Barišić, A. (2020), Impact of Institutional Quality on Foreign Direct Investment Inflow: Evidence from Croatia, “Business Systems Research”, 11 (1), pp. 44–58, https://doi.org/10.2478/bsrj-2020-0004 | en |
dc.references | Kaminski, B., Ng, F. (2005), Production disintegration of Central Europe into global markets, “International Review of Economics and Finance”, 14 (3), pp. 377–390, https://doi.org/10.1016/j.iref.2004.12.008 | en |
dc.references | Kersan-Škabić, I. (2017), Assessment of EU member states’ positions in Global Value Chains, “Eastern Journal of European Studies”, 8 (2), pp. 5–24. | en |
dc.references | Kersan-Skabić, I., Barisic, A. (2023), Foreign direct investments and participation in global value chains: New evidence from advanced manufacturing industries in Central and Eastern Europe, “E&M Economics and Management”, 26 (4), pp. 4–16, https://doi.org/10.15240/tul/001/2023-4-001 | en |
dc.references | Kersan-Škabić, I., Belullo, A. (2021), The Characteristics of Regional Value Chains in the Sector of Chemicals and Pharmaceutical Products in the EU, “Economies”, 9 (4), pp. 1–24, https://doi.org/10.3390/economies9040167 | en |
dc.references | Kohut, D. (2023), Mapping Agricultural GVC in the European Union, “World Economy and Policy”, 2 (1), pp. 1–17, https://doi.org/10.18267/j.wep.182 | en |
dc.references | Koopman, R., Powers, W., Wang, Z., Wei, S.J. (2010), Give Credit Where Credit Is Due: Tracing Value Added in Global Production Chains, “NBER Working Paper Series”, 16426, National Bureau of Economic Research, Cambridge, https://doi.org/10.3386/w16426 | en |
dc.references | Kuzmenko, E., Cechura, L. (2023) Decomposition analysis of global value chains: Uncovering vulnerable spots in a selected economy (the example of Czechia), “Helion”, 9 (5), pp. 1–16, https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e15763 | en |
dc.references | Lim, S. (2021), Global Agricultural Value Chains and Structural Transformation, “NBER Working Paper Series”, 29194, National Bureau of Economic Research, Cambridge, https://doi.org/10.3386/w29194 | en |
dc.references | Lim, S., Kim, S.W. (2022), Global agricultural value chains and employment growth, “Journal of the Agricultural and Applied Economics Association”, 1 (4), pp. 402–418, https://doi.org/10.1002/jaa2.34 | en |
dc.references | Martins Guilhoto, J., Webb, C., Yamano, N. (2022), Guide to OECD TiVA Indicators, OECD Publishing, Paris. | en |
dc.references | Nacewska-Twardowska, A. (2022), Poland and global value chains at the beginning of the 21st century – An opportunity or a threat?, “International Journal of Management and Economics”, 58 (1), pp. 1–11, https://doi.org/10.2478/ijme-2022-0004 | en |
dc.references | Nenci, S., Fusacchia, I., Giunta, A., Montalbano, P., Pietrobelli, C. (2022), Mapping global value chain participation and positioning in agriculture and food: stylized facts, empirical evidence and critical issues, “Bio-based and Applied Economics”, 11 (2), pp. 93–121, https://doi.org/10.36253/bae-12558 | en |
dc.references | OECD (2016), Global Value Chains and Trade in Value-Added: An Initial Assessment of the Impact on Jobs and Productivity, OECD Publishing, Paris. | en |
dc.references | OECD (2020), Global value chains in agriculture and food: A synthesis of OECD analysis, OECD Publishing, Paris. | en |
dc.references | Reardon, T., Timmer, C. (2007), Transformation of Markets for Agricultural Output in Developing Countries Since 1950: How Has Thinking Changed?, [in:] R.E. Evenson, P. Pingali (eds.), Handbook of agricultural economics, 3, Elsevier, Amsterdam, pp. 2807–2855, https://doi.org/10.1016/S1574-0072(06)03055-6 | en |
dc.references | Shaffer, R., Deller, S., Marcouiller, D. (2004), Community Economics: Linking Theory and Practice, Blackwell Publishing, Ames. | en |
dc.references | TiVA (2023), Trade in value-added, https://1url.cz/euWcm (accessed: 3.05.2023). | en |
dc.references | Trienekens, J. (2011), Agricultural Value Chains in Developing Countries: A Framework for Analysis, “International Food and Agribusiness Management Review”, 14 (2), pp. 51–82. | en |
dc.references | Vakhal, P. (2023), The evolution of downstream global value chains in Eastern Europe, “Society and Economy”, 45 (3), pp. 270–292, https://doi.org/10.1556/204.2023.00006 | en |
dc.references | Venger, V., Romanovska, N., Chyzhevska, M. (2022), Integration of Ukraine to the Global Value Chains, “Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe”, 25 (2), pp. 137–161, https://doi.org/10.18778/1508-2008.25.17 | en |
dc.references | Ženka, J., Pavlínek, P. (2013), Český automobilový průmysl v globálních produkčních sítích: regionální souvislosti rozvoje v období 1998–2008, “Geografie”, 118 (2), pp. 116–137, https://doi.org/10.37040/geografie2013118020116 | en |
dc.contributor.authorEmail | Zdráhal, Ivo - ivo.zdrahal@mendelu.cz | |
dc.contributor.authorEmail | Fannin, J. Matthew - mfannin@agcenter.lsu.edu | |
dc.identifier.doi | 10.18778/1508-2008.28.06 | |
dc.relation.volume | 28 | |