Show simple item record

dc.contributor.authorKwapisz, Anna
dc.date.accessioned2025-09-12T10:45:22Z
dc.date.available2025-09-12T10:45:22Z
dc.date.issued2025-06-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/56276
dc.description.abstractThe article explores the Global Brooklyn phenomenon described by Mateusz Halawa and Fabio Parasecoli, as a cultural formation that is transforming urban gastronomic spaces, making them centralized zones of consumer pleasure and aesthetic experience. Among other things, the author refers to the reflections of Jean Anthelme Brillat-Savarin, pointing out that the practices associated with the production and consumption of food form the foundation of social life, revealing the cultural structures on which everyday life is based. Spaces designed for pleasure become places where locality and individualism are subordinated to global patterns, promoting uniformity of experience and perception. The article analyzes how these spaces, despite their claimed authenticity and pursuit of sensory fulfillment, function within market mechanisms, becoming a tool for controlling how society experiences urban space.en
dc.description.abstractArtykuł zgłębia zjawisko Global Brooklyn opisane przez Mateusza Halawę i Fabio Parasecoli jako kulturową formację, która przekształca miejskie przestrzenie gastronomiczne, czyniąc z nich scentralizowane strefy przyjemności konsumpcyjnej i estetycznego doświadczania. Autorka odwołuje się między innymi do refleksji Jeana Anthelme’a Brillat-Savarina, wskazując, że praktyki związane z wytwarzaniem i spożywaniem żywności stanowią fundament życia społecznego i ujawniają struktury kulturowe, na których opiera się codzienność. Przestrzenie projektowane dla przyjemności stają się miejscami, w których lokalność i indywidualizm zostają podporządkowane globalnym wzorcom, co sprzyja uniformizacji doznań i percepcji. Artykuł analizuje, jak owe przestrzenie – mimo deklarowanej autentyczności i dążenia do zmysłowego spełnienia – mogą funkcjonować w ramach mechanizmów rynkowych, stając się narzędziem kontroli nad tym, jak doświadcza się przestrzeni miejskiej.pl
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesHybris;1en
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectGlobal Brooklynen
dc.subjectgastronomic spacesen
dc.subjectaesthetic experienceen
dc.subjectpleasureen
dc.subjectGlobalny Brooklynpl
dc.subjectprzestrzenie gastronomicznepl
dc.subjectdoświadczenie estetycznepl
dc.subjectprzyjemnośćpl
dc.titleNitro matcha z Kopenhagi, Avobagiel z San Francisco, Kimchibowl z Berlina. Przyjemnościowa analiza zjawiska Global Brooklynpl
dc.title.alternativeNitro matcha from Copenhagen, Avobagiel from San Francisco, kimchi bowl from Berlin. A pleasure analysis of the Global Brooklyn phenomenonen
dc.typeArticle
dc.page.number72-90
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Wrocławskipl
dc.identifier.eissn1689-4286
dc.referencesBauregard, R.A. (1986). Chaos and Complexity of Gentrification.W: N. Smith, P. Williams (red.), Gentrification of the city (35–55). Londyn: Routledge.pl
dc.referencesBelasco, W. (2008). Food: The Key Concept. Oxford and New York: Bloomsbury Academic, https://doi.org/10.5040/9781350042148pl
dc.referencesBoltanski, L., Chiapello, E. (2022). Nowy duch kapitalizmu, przeł. F. Rogalski. Warszawa: Oficyna Naukowa.pl
dc.referencesBourdieu, P.(2005). Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, przeł. P. Biłos. Warszawa: Scholar.pl
dc.referencesBourdieu, P. (2001). Reguły sztuki. Geneza i struktura pola literackiego, przeł. A. Zawadzki. Kraków: Universitas.pl
dc.referencesBrillat-Savarin, A. (2016). Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej,przeł. J. Guze. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.pl
dc.referencesClark, E. (2005). The order and simplicity of gentrification: A political challenge. W:R. Atkinson, G. Bridge (red.), Gentrification in a globalcontext: The new urban colonialism (256–269). London and New York: Routledge, https://doi.org/10.4324/9780203392089_chapter_16pl
dc.referencesCounihan, C., Williams-Forson, P. (red.) (2012). Taking Food Public: Redefining Foodways in a Changing World. New York and London: Routledge, https://doi.org/10.4324/9781315881065pl
dc.referencesEpikur (2012). The Art Of Happiness, przeł. G.K. Strodach. London: Penguin Classics.pl
dc.referencesHalawa, M., Parasecoli, F. (2021). Global Brooklyn. Designing Food Experiences in World Cities. London and New York: Bloomsbury Publishing, https://doi.org/10.5040/9781350144507pl
dc.referencesHemnett, C. (1992). Gentrifiers or lemmings? A response to Neil Smith. Transactions of the Institute of British Geographers, 17(1), (116–119), https://doi.org/10.2307/622642pl
dc.referencesHemnett, C. (1991). The blind men and the Elephant: the explanation of gentrification. Transactions of the Institute of British Geographers, 16, 173–189, https://doi.org/10.2307/622612pl
dc.referencesHymowitz, K.S. (2011). How Brooklyn Got Its Groove Back,https://www.city-journal.org/article/how-brooklyn-got-its-groove-back[dostęp: 17.05.2025].pl
dc.referencesHymowitz, Kay S. (2019). The New Brooklyn: What It Takes to Bring a City Back. Lanham: Rowman & Littlefield.pl
dc.referencesJager, M. (1986). Class definition and the aesthetics of gentrification: Victoriana in Melbourne. W: N. Smith., P. Williams (red.), Gentrification of the city (153–160). Londyn: Routledge.pl
dc.referencesJulier, P.A. (2013). Eating Together: Food, Friendship, and Inequality. Urbana: University of Illinois Press, https://doi.org/10.5406/illinois/9780252037634.001.0001pl
dc.referencesLey, D. (1986). Alternative Explanations for Inner-City Gentrification: A Canadian Assessment. Annals of the Association of American Geographers, 76(4), 521–535, https://doi.org/10.1111/j.1467-8306.1986.tb00134.xpl
dc.referencesMintz, S. (1986). Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History. Londyn: Penguin Books.pl
dc.referencesSudjic, D. (2014). B jak Bauhaus, przeł. A. Sak. Kraków: Karakter.pl
dc.referencesZukin, S. (2013). Naked City. The Death and Life of Authentic Urban Places. Oxford: Oxford University Press.pl
dc.referencesŚwirek, K. (2023). Życie po Bourdieu, https://www.dwutygodnik.com/artykul/10546-zycie-po-bourdieu.html[dostęp: 17.05.2025].pl
dc.contributor.authorEmailanna.kwapisz@uwr.edu.pl
dc.identifier.doi10.18778/1689-4286.64.04
dc.relation.volume64


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0