The biotechnology of higher fungi - current state and perspectives
Streszczenie
This review article concisely describes methodology of biotechnological processes with the use of cultures of higher fungi, their application in bioremediation and to obtain biologically active preparations. Advantages and disadvantages of biotechnological methods used to cultivate mushrooms are analyzed. This paper contains overview of higher fungi species most commonly used in biotechnological processes, of cultivation methods applied to produce fungal biomass, of enzymes and bioactive metabolites and of the strategies for submerged cultivation of the mycelial cultures. The problems of optimization of strains and biotechnological processes are briefly discussed. Niemniej pomimo trudności, producenci substancji leczniczych pochodzenia grzybowego (Lentinan, LEM, Grifon-D, PSK, PSP), suplementów diety oraz enzymów grzybowych, wprowadzają metody biotechnologiczne do produkcji. Zgodnie ze stosowanym od dawna w biotechnologii przemysłowej (np. przez producentów antybiotyków) zwyczajem, warunki procesu rzadko są opisywane w publikacjach, a czasami nie są nawet patentowane - co ułatwia zachowanie ich w tajemnicy. W latach 90-tych XX wieku pojawiły się pierwsze informacje o możliwości stosowania metod rekombinowanego DNA dla grzybów wyższych. Współcześnie, liczne publikacje donoszą o opracowaniu metod transformacji oraz o uzyskaniu modyfikowanych genetycznie grzybów jadalnych
Collections