dc.contributor.author | Musongela, Mbuyi B. | |
dc.date.accessioned | 2015-11-16T13:54:57Z | |
dc.date.available | 2015-11-16T13:54:57Z | |
dc.date.issued | 1990 | |
dc.identifier.issn | 0208-614X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/13802 | |
dc.description.abstract | W pracy eksperymentalnej przeprowadzono chromatograficzną analizę substancji
lotnych "lutuku", napoju alkoholowego produkowanego z manioku. Zastosowano
nowoczesna technik« analizy na chromatografie gazowym, co pozwoliło
opisać (wykryć) niektóre substancje śladowe występujące w badanych napojach.
Za pomocą spektrofotometru masowego zidentyfikowano większość rozdzielonych
lotnych substancji lutuku. Ponadto, autor opisuje wpływ na organizm człowieka
etanolu, metanolu i cyjanowodoru. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | fr | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;7 | |
dc.title | Etude des composes volatils de lutuku de fabrication artisanale | pl_PL |
dc.title.alternative | Badania składu związków lotnych lutuku podczas produkcji napojów | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 15-26 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Université de Lubumbashi, Faculté Polytechnique | pl_PL |