Show simple item record

dc.contributor.authorWalter, Zofia
dc.contributor.authorGawroiiska, Maria
dc.date.accessioned2015-11-18T09:57:41Z
dc.date.available2015-11-18T09:57:41Z
dc.date.issued1991
dc.identifier.issn0208-614X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/13908
dc.description.abstractChromatynę izolowaną z grasicy i leukocytów krwi obwodowej świni rozfrakcjonowano metodą chromatografii wirówkowej na HAP. W wyniku frakcjonowania otrzymano 11 frakcji różniących się termiczną stabilnością, zawartością białka, DNA oraz składem zasad azotowych. Wykazano różnicę międzytkankową profili chromatograficznych preparatów chromatyny izolowanych z badanych tkanek. Przedstawiona przez nas w niniejszej pracy metoda chromatografii wirówkowej na hydroksyapatycie zachowuje wszelkie zalety termicznej chromatografii kolumnowej, a jest znacznie prostsza i skraca czas rozdziału. Pozwala na uzyskanie frakcji o dużym stężeniu w niewielkiej ilości płynu elucyjnego.pl_PL
dc.description.sponsorshipZadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;8
dc.titleChromatin fractionation on hydroxylapatite by centrifugal chromatography methodpl_PL
dc.title.alternativeFrakcjonowanie chroroatyny metodą chromatografii wirówkowej na hydroksyapatyciepl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number63-71pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Łódź, Institute of Biochemistrypl_PL


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record