Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorJachimowska, Katarzyna
dc.date.accessioned2017-04-27T12:36:06Z
dc.date.available2017-04-27T12:36:06Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn0208-6077
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/21457
dc.description.abstractIn the article the author draws the attention to use of the prototype of the recipe by the hearing impaired persons. The departures from the prototype on the structural level as well as language deformations were observed. The texts were also analysed from the perspective of Polish sign language interferences with Polish language. Analysis of the material allowed to make conclusions related to genology competencies of hearing impaired persons. In most cases the characteristics of the prototype were met. The language deformations and language errors did not obscure the text purpose. The analyses indicated that the pathological application of the prototype on the stylisticlexical level does not lead into communication failure as long as the prototype was applied in the structural, cognitive and pragmatic aspects.en_GB
dc.description.sponsorshipPublikacja finansowana przez Katedrę Współczesnego Języka Polskiego, Katedrę Historii Języka Polskiego oraz Dziekana Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica;51
dc.subjectgenology competenceen_GB
dc.subjectgenreen_GB
dc.subjectrecipeen_GB
dc.subjecthearing impairmenten_GB
dc.subjectlanguage interferenceen_GB
dc.subjectkompetencja genologicznapl_PL
dc.subjectwzorzec gatunkowypl_PL
dc.subjectprzepis kulinarnypl_PL
dc.subjectdysfunkcja słuchupl_PL
dc.subjectinterferencja językowapl_PL
dc.titlePrzepis kulinarny w perspektywie nadawcy z dysfunkcją słuchu — tekstowe aktualizacje wzorca gatunkowegopl_PL
dc.title.alternativeRecipe as a genre prototype from the viewpoint of hearing impaired senderen_GB
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Authors, Łódź 2017; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2017pl_PL
dc.page.number[43]-54
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Instytut Filologii Polskiej
dc.identifier.eissn2450-0119
dc.referencesBarańczak A., 1975, Poetyka współczesnych przepisów kulinarnych, „Teksty” 4 (25).pl_PL
dc.referencesDuszak A., 1998, Tekst, dyskurs, komunikacja międzykulturowa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl_PL
dc.referencesInternetowe serwisy kulinarne, http://pbi.org.pl/aktualnosci/Serwisy_kulinarne. pdf [dostęp: 12 VIII 2015].pl_PL
dc.referencesPolska na widelcu — zwyczaje żywieniowe Polaków, www.tvlider.pl/raport-najpopularniejsze-programy-kulinarne-w-tv [dostęp: 24 IX 2015].pl_PL
dc.referencesSanding B., 1972, Zur Differenzierung gebrauchssprachlicher Textsorten im Deutsch, w: E. Gülich, W. Raible (red.), Textsorten. Differenzierungskriterien aus linguistischer Sicht, Frankfurt.pl_PL
dc.referencesSprawozdanie statutowe z działalności PZG za rok 2011, www.pzg.org.pl [dostęp: 14 VI 2015].pl_PL
dc.referencesSzczepankowski B., 1999, Niesłyszący — Głusi — Głuchoniemi. Wyrównywanie szans, Wydawnictwo WSiP, Warszawa.pl_PL
dc.referencesTomaszewski P., 2011, Lingwistyczny opis struktury polskiego języka migowego, w: I. Kurcz, H. Okuniewska (red.), Język jako przedmiot badań psychologicznych. Psycholingwistyka ogólna i neurolingwistyka, Wydawnictwo Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej „Academica”, Warszawa.pl_PL
dc.referencesWojtak M., 2004, Wzorce gatunkowe wypowiedzi a realizacje tekstowe, w: D. Ostaszewska (red.), Gatunki mowy i ich ewolucja, t. 2: Tekst a gatunek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice.pl_PL
dc.referencesŻarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wydawnictwo Uniwersytetu Wroc-ławskiego, Wrocław.pl_PL
dc.contributor.authorEmailkajajoachim@wp.pl
dc.identifier.doi10.18778/0208-6077.51.01.03
dc.relation.volume1pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord