Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorChudy, Sylwia
dc.contributor.authorMakowska, Agnieszka
dc.date.accessioned2018-11-29T10:36:59Z
dc.date.available2018-11-29T10:36:59Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1506-6541
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/26209
dc.description.abstractBoth curd cheese and fried cheese produced following the formulation passed from generation to generation are in great demand in Poland. Beginnings of milk processing in Poland date back to early 4th century B.C. The need to secure reserves and problems connected with milk storage required the simplest measures to be applied in its processing. The first product originating from milk processing was curd cheese. In the 18th century farmers coming from Germany and the Netherlands initiated the practice of frying ripened curd cheese in the Wielkopolska region. When analyzing data on curd cheese production it may be stated that from 1945 to 2013 commercial production was increasing (except for the slump after 1990) and export of curd cheeses initiated in 1958 has been continued to the present. The first information on commercial scale production of fried cheese dates back to 1961. The website of the Ministry of Agriculture and Rural Development presents a list of traditional products, which comprises 66 dairy products, including around a dozen curd cheeses and 5 fried cheeses (in the Wielkopolskie, Opolskie, Śląskie, Pomorskie and Podkarpackie provinces). Cultivation of culinary traditions makes it possible to maintain Polish national identity and find the sense of belonging in the era of overwhelming globalisation.pl_PL
dc.description.abstractCelem niniejszego opracowania jest przybliżenie zagadnień związanych z produkcją twarogu i sera smażonego. Niniejsza praca ma charakter przeglądowy. Została oparta na podstawie dostępnej literatury. Praca zawiera informacje pochodzące zarówno z aktualnego piśmiennictwa jaki i odwołania do pozycji z czasów Polski Rzeczpospolitej Ludowej i starszych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInterdyscyplinarny Zespół Badania Wsi UŁpl_PL
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Wiejskie;20
dc.subjectkultura kulinarnapl_PL
dc.subjectpolskie tradycyjne produkty mlecznepl_PL
dc.subjectprodukcja twarogu i sera smażonegopl_PL
dc.subjectpolskie tradycje kulinarnepl_PL
dc.subjectpolskie dziedzictwo kulinarnepl_PL
dc.titleTwaróg i ser smażony – wczoraj i dziśpl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number167-175pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniupl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniupl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord