dc.contributor.author | Jurczuk, Aleksandra | |
dc.contributor.editor | Wojciechowska, Jolanta | |
dc.contributor.editor | Makowska-Iskierka, Marzena | |
dc.date.accessioned | 2021-03-15T16:22:30Z | |
dc.date.available | 2021-03-15T16:22:30Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Jurczuk A., Idea zrównoważonego rozwoju w hotelarstwie na przykładzie sieci Radisson Blu, [w:] Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020, s. 183-190, doi: 10.18778/8220-355-4.13 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-8220-355-4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/34203 | |
dc.description.abstract | Artykuł ma na celu ukazanie sposobów realizowania idei zrównoważonego rozwoju w sektorze hotelarstwa. Zagadnienie zostało omówione na przykładzie sieci Radisson Blu oraz podejmowanych w niej autorskich działań w zakresie zachowania równowagi przyrodniczej oraz wprowadzanych programów prospołecznych. Dodatkowo w artykule opisano związane z tym praktyki stosowane w poszczególnych hotelach tej sieci na terenie Polski. | pl_PL |
dc.description.abstract | The purpose of the article is to present ways of implementing the idea of sustainable development in the hospitality sector. The issue was discussed using the example of the Radisson Blu network and its activities with regard to maintaining sustainable practices and implementing pro-social programs. In addition, the author has described some practices implemented in individual hotels of this network in Poland. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Wojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | zrównoważony rozwój | pl_PL |
dc.subject | ekologia | pl_PL |
dc.subject | hotelarstwo | pl_PL |
dc.subject | Radisson Blu | pl_PL |
dc.subject | sustainable development | pl_PL |
dc.subject | ecology | pl_PL |
dc.subject | hotel sector | pl_PL |
dc.subject | Radisson Blu | pl_PL |
dc.title | Idea zrównoważonego rozwoju w hotelarstwie na przykładzie sieci Radisson Blu | pl_PL |
dc.title.alternative | The idea of sustainable development in the hospitality sector: the example of the Radisson Blu network | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 183-190 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie | pl_PL |
dc.identifier.eisbn | 978-83-8220-356-1 | |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Jurczuk Aleksandra – studentka I roku studiów magisterskich na kierunku turystyka i rekreacja na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Zainteresowania: fotografia, rękodzieło, ochrona środowiska; e-mail: olkajurczuk@gmail.com. | pl_PL |
dc.references | Case study: lowering laundry’s impact. Reducing the environmental footprint of hotel operations at Radisson Blu through the Clax Advanced laundry solution (2019). Pobrane z: https://cache.radissonhotels.com/galleries/radblu/galleries/radblu/images/PDF/SealedAir_RadissonBlu_CaseStudy_FINAL.pdf (1.03.2019). | pl_PL |
dc.references | Cele zrównoważonego rozwoju (2019). Pobrane z: http://www.un.org.pl/ (21.12.2019). | pl_PL |
dc.references | EDEN (2019). Pobrane z: https://www.edenpolska.pl/pl/o-projekcie-eden2 (22.01.2019). | pl_PL |
dc.references | International Tourism Partnership (2019). Pobrane z: https://www.ihei.org/about-us/ (22.01.2019). | pl_PL |
dc.references | History (2019). Pobrane z: https://www.ihei.org/about-us/history/ (22.01.2019). | pl_PL |
dc.references | Kampania: „Bardzo Dobre Maniery” (2013). Pobrane z: https://dziennikpolski24.pl/kampania-bardzo-dobre-maniery-z-pck/ar/3274262 (26.04.2019). | pl_PL |
dc.references | Odpowiedzialność społeczna (2019). Pobrane z: https://www.radissonblu.com/pl/responsible (28.03.2019). | pl_PL |
dc.references | Podgórze.pl (2019). Pobrane z: https://podgorze.pl/dom-dziecka-przy-alei-pod-kopcem/ (25.04.2019). | pl_PL |
dc.references | Poland Business Run (2019). Pobrane z: https://polandbusinessrun.pl/pl/pbr/about/historia-1 (25.04.2019). | pl_PL |
dc.references | Radisson Blu Hotel, Krakow (2019). Pobrane z: www.radissonblu.com/pl/hotel-krakow/responsible-business (10.08.2020). | pl_PL |
dc.references | Radisson Blu Hotel, Wrocław (2019). Pobrane z: www.radissonblu.com/pl/hotel-wroclaw/responsible (10.08.2020). | pl_PL |
dc.references | Radisson Blu Sobieski Hotel, Warszawa (2020). Pobrane z: www.radissonblu.com/pl/sobieski-warsaw (10.08.2020). | pl_PL |
dc.references | Radisson Hospitality Development (2019). Pobrane z: https://www.radissonhospitalityab.com/development (10.08.2020). | pl_PL |
dc.references | Skowroński, A. (2006). Zrównoważony rozwój perspektywą dalszego postępu cywilizacyjnego. Problemy ekorozwoju, 1 (2), 47–57. | pl_PL |
dc.references | Włącz oszczędzanie (2019). Pobrane z: https://wlaczoszczedzanie.pl/znaki-ekologiczne/oznaczenia-produktow-ekologicznych/ecolabel-zwany-tez-stokrotka-lub-margerytka/ (22.01.2019). | pl_PL |
dc.references | Zielone wydarzenia (2019). Pobrane z: https://zielonewydarzenia.pl/pl/i.7.id.564.0/Brytyjski_standard_BSI_8901.html (25.04.2019). | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | olkajurczuk@gmail.com | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/8220-355-4.13 | |
dc.relation.volume | 10 | pl_PL |