Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorOrszulak-Dudkowska, Katarzyna
dc.date.accessioned2021-08-09T14:02:16Z
dc.date.available2021-08-09T14:02:16Z
dc.date.issued2020-12-30
dc.identifier.issn1506-6541
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/38452
dc.description.abstractThe subject of the considerations undertaken in the article is the plant-based diet, the practice of which in the contemporary culture is strongly entangled in identity and world-view projects and actions to change social life and food culture. The author, using the method of virtual ethnography and discourse analysis, examines in detail the culinary discourse used for mutual communication of the supporters of the plant-based diet in the space of a Polish social networking site (Facebook). Such an analysis of the discourse serves to show the specificity of the modern plant-based diet, but also to show the involvement of the author’s interesting culinary practices in world-oriented pro-ecological, economic and political activities. Thus, the plant-based diet appears in the presented analysis in a detailed social and environmental context, preserving its culinary specificity and autonomy, but at the same time illustrating important processes of current cultural changes in Poland.en
dc.description.abstractPrzedmiotem rozważań podjętych w artykule jest dieta roślinna, której praktykowanie w kulturze współczesnej uwikłane jest silnie w projekty tożsamościowe i światopoglądowe oraz działania na rzecz zmian życia społecznego i kultury jedzenia. Autorka, wykorzystując metodę etnografii wirtualnej i analizę dyskursu, poddaje szczegółowej analizie dyskurs kulinarny, służący wzajemnej komunikacji zwolenników diety roślinnej w przestrzeni polskojęzycznego portalu społecznościowego (Facebook). Tego rodzaju analiza dyskursu służy pokazaniu specyfiki współczesnej diety roślinnej, ale także ukazaniu uwikłania interesujących autorkę praktyk kulinarnych w światopoglądowo zaangażowane działania proekologiczne, gospodarcze i polityczne. Dieta roślinna pojawia się zatem w przedstawionej analizie w szczegółowym kontekście społecznym i środowiskowym, zachowując swoją kulinarną specyfikę i autonomię, ale jednocześnie obrazując ważne procesy aktualnych przemian kulturowych w Polsce.pl
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Wiejskiepl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectplant-based dieten
dc.subjectvirtual ethnographyen
dc.subjectonline communitiesen
dc.subjectculinary discourseen
dc.subjectanthropology of fooden
dc.subjectdieta roślinnapl
dc.subjectetnografia wirtualnapl
dc.subjectspołeczności internetowepl
dc.subjectdyskurs kulinarnypl
dc.subjectantropologia jedzeniapl
dc.titleDieta roślinna i zaangażowanie społeczne w praktykach dyskursywnych społeczności internetowychpl
dc.title.alternativePlant-Based Diet and Social Involvement in the Discursive Practices of Online Communitiesen
dc.typeArticle
dc.page.number307-325
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowejpl
dc.identifier.eissn2657-4373
dc.referencesCaplan P., Approaches to the Study of Food, Health and Identity, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.pl
dc.referencesDekowski J.P., Przemiany tradycyjnego pożywienia wiejskiego na obszarze Polski środkowej, „Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego. Seria Etnograficzna” 1979, nr 20.pl
dc.referencesDijk van T.A., Badania nad dyskursem, [w:] Dyskurs jako struktura i proces, red. T.A. van Dijk, przeł. G. Grochowski, Warszawa 2001.pl
dc.referencesDomański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., Wzory jedzenia a struktura społeczna, Warszawa 2015.pl
dc.referencesDouglas M., Odszyfrowywanie posiłku, [w:] M. Douglas, Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, przeł. E. Klekot, Kęty 2007.pl
dc.referencesFiddes N., Declining Meat: Past, Present… and Future Imperfect?, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.pl
dc.referencesHammersley M., Atkinson P., Metody badań terenowych, przeł. S. Dymczyk, Poznań 2000.pl
dc.referencesHine, Ch., Virtual Ethnography, Thousand Oaks 2000.pl
dc.referencesJakubasek J., „Usta pełne za jednym pociągnięciem” – internetowa kultura oralna, [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Pongo, t. 5, red. R. Chymkowski, Warszawa 2012.pl
dc.referencesJemielniak D., Życie wirtualne dzikich. Netnografia Wikipedii, największego projektu współtworzonego przez ludzi, Warszawa 2013.pl
dc.referencesJurek K., Badania społeczne w internecie. Wirtualna etnografia w teorii i praktyce, „Nauka i Szkolnictwo Wyższe” 2013, nr 1 (41).pl
dc.referencesKowal E., „To, że ileś tam osób powiedziało, że nie może się wegetarianką nazywać, to nie znaczy, że rzeczywiście nie może” – tendencje w konstruowaniu i negocjowaniu tożsamości przez wegetarian i wegan, [w:] Kuchnia i stół w komunikacji społecznej Tekst, dyskurs, kultura, red. W. Żarski, Wrocław 2017.pl
dc.referencesKozinets R. V., Netnografia. Badania etnograficzne online, przeł. M. Brzozowska-Brywczyńska, Warszawa 2012.pl
dc.referencesMarder M., Is It Ethical to Eat Plants?, „Parallax” 2013, vol. 19, nr 1.pl
dc.referencesOgrodowska B., Tradycje polskiego stołu, Warszawa 2012.pl
dc.referencesOrszulak-Dudkowska K., Co kryją w sobie przepisy kulinarne? Od folklorystyki do antropologii zmysłów, „Literatura Ludowa” 2010, nr 4–5.pl
dc.referencesSade-Beck L., Internet ethnography. Online and Offline, „International Journal of Qualitative Methods” 2008, nr 3 (2).pl
dc.referencesStraczuk J., Smak trwania, smak zmiany. Preferencje i praktyki jedzeniowe Polaków w kontekście zmiany społecznej, „Studia Socjologiczne” 2016, nr 3.pl
dc.referencesStyl życia. Koncepcje i propozycje, pod red. A. Sicińskiego, Warszawa 1976.pl
dc.referencesUrbański J., Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu, Poznań 2016.pl
dc.referencesWejland A.P., Założenia teoretyczne i metodologiczne badań Internetu i w Internecie. Kilka uwag krytycznych, [w:] Homo interneticus: etnograficzne wędrówki w głąb sieci, red. E. Jagiełło, P. Schmidt, Lublin 2010.pl
dc.referencesWilletts A., „Bacon Sandwiches Got the Better of Me”: Meat-eating and Vegetarianism in South-East London, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.pl
dc.contributor.authorEmailkatarzyna.dudkowska@uni.lodz.pl
dc.identifier.doi10.18778/1506-6541.26.14
dc.relation.volume26


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0