Reżim prawny właściwy dla wprowadzania do obrotu produktów określanych mianem żywności funkcjonalnej. Odpowiedzialność cywilna za szkody wywołane przez żywność funkcjonalną
Streszczenie
The era of globalization and popularization of healthy food culture, have also forced the food sector to respond to successive challenges. Conventional food has been gradually complemented by dietary supplements, novel foods or foods enriched with vitamins and minerals. What these food categories have in common is that they have legal definitions. Functional food in Polish law does not have such a definition. Therefore, it is necessary to look for a legal regime for products referred to by this term. The regime of food law and pharmaceutical law may compete for the right to use in case of functional food – especially in terms of the way the product is presented and advertised. However, these complexities are equally likely to have an impact on civil liability for defects in a product whose end user is usually the consumer. Era globalizacji oraz popularyzacja zdrowej kultury żywienia spowodowały, że również sektor żywnościowy został zmuszony do odpowiedzi na stawiane kolejno wyzwania. Żywność konwencjonalna została stopniowo uzupełniana o suplementy diety, nową żywność czy żywność wzbogaconą o witaminy i składniki mineralne. Wskazane powyżej kategorie żywności łączy fakt, że posiadają definicje legalne. Żywność funkcjonalna w prawie polskim takiej definicji nie posiada. W związku z powyższym, konieczne jest poszukiwanie reżimu prawnego dla wprowadzania do obrotu produktów określanych tym mianem. O swoją właściwość w przypadku żywności funkcjonalnej mogą konkurować reżim prawa żywnościowego oraz prawa farmaceutycznego – w szczególności przez wzgląd na sposób prezentacji i reklamę produktu. Niemniej jednak powyższe zawiłości w równej mierze mogą wywierać wpływ na odpowiedzialność cywilną za swego rodzaju wady produktu, którego odbiorcą końcowym jest zazwyczaj konsument.
Collections