Turystyka i Hotelarstwo: Recent submissions
Now showing items 101-120 of 146
-
Kuchnia regionalna Podhala i jej wykorzystanie w gastronomii regionu
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005)This paper discusses factors determining the character of the traditional cuisine of the Podhale region such as farming and breeding system, geographical and historical considerations, religious traditions, prevailing ... -
Wykaz literatury z zakresu hotelarstwa z lat 1980–2005
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005) -
Historia i stan obecny hotelarstwa w regionie łódzkim
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005)Despite the mediaeval origins of numerous towns and villages of Łódź region, it is difficult to discuss a particular development of services in accommodation and catering. Like in other Poland’s regions, the beginnings ... -
Działania marketingowe gospodarstw agroturystycznych w wybranych powiatach województwa warmińsko-mazurskiego
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005)Farm tourism has been a popular topic for some time now. Tourists demonstrate an increasing tendency to choose places distant from traditional holiday destinations because in the latter numerous attractions are accompanied by ... -
Programy lojalnościowe jako narzędzie kontroli ryzyka popytowego w hotelarstwie
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005)Risk, being a common and objective phenomenon is an immanent feature of all economic processes resulting from considerate complexity and changeability of conditions in which contemporary enterprises have to function. ... -
Zjawisko hoteli butikowych na rynku hotelarskim
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005)This article attempts to present synthetically boutique hotels as a sector of hotel market and emphasise its main features that differentiate them from other hotel types. In large part this publication is the extract ... -
Golden Tulip Top Hospitality Group jako system hotelowy
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005)To summarise, the overall description of Golden Tulip Top Hospitality Group can be encapsulated in four inescapable conclusions: 1. Golden Tulip Top Hospitality Group is a Dutch hotel system based on the Golden Tulip ... -
Las Vegas – w sto lat od pustyni do imperium hotelarskiego
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2005)In times of far reaching changes and development in the hospitality industry within the last decade (mergers, takeovers, expansion) it seemed of value to do research on one of its most interesting examples. Though Las ... -
Wykorzystanie regionalnych tradycji kulinarnych we współczesnej gastronomii Lubelszczyzny
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)The paper discusses the influence of culinary traditions in contemporary Poland, taking into account the complexity of this issue. Apart from the above, various factors moulding culinary traditions of a region have been ... -
Aktywizacja gminy Uście Gorlickie przez turystykę
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)Tourism is one of forms of human social and economic activities. On the one hand, social activity is accomplished as temporary, spatial migrations of populations; on the other hand it boosts activities of local communities ... -
Szlak Romański jako przykład produktu turystycznego województwa łódzkiego
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)The present article has been based on the master’s thesis entitled The Romanesque Route as an example of the tourist product in Łódź region prepared by the author in the Department of Urban Geography and Tourism, University ... -
Kierunki rozwoju turystyki w Łańcucie na podstawie badań ruchu turystycznego
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)The paper presents analysis of tourist movement in Łańcut and its prospective and the most significant directions of the development. Motivations and expectations of tourists visiting the County of Łańcut were described ... -
Stereotypowy i wypromowany wizerunek turystyczny Polski w świadomości mieszkańców Unii Europejskiej
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)The main purpose of the article is to discuss issues concerning the “tourist image” with the view to define it properly against the background of the literature of that subject, as well as to show the complexity of relations ... -
Rola przywództwa w rozwoju polskich regionów turystycznych
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)The development of Polish tourist regions faces problems resulting from both integral features of the region as a spatial economic system, but also delays resulting from not fully used marketing potential and spontaneous ... -
Strategie rozwoju turystyki
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)The notion strategy in the context of company management became popular only in the 1980s of the 20th century. With time it was used by economies (national, regional and local). Currently, one may speak of the two main ... -
Sprawozdanie z IV warsztatów tematycznych z zakresu dydaktyki hotelarstwa nt. „Metodyka prowadzenia zajęć z przedmiotów hotelarskich”
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004) -
Cykl obsługi gościa w recepcji
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004) -
Mierniki jako ważny element nauczania hotelarstwa
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)In teaching hotel trade the ability of using, calculating and interpreting different kinds of measures plays a vital role, although it is sometimes underestimated .The authors present in an orderly way the basic and most ... -
Baza hotelowa Słupska i jej rola w obsłudze ruchu turystycznego
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)Słupsk is an important centre in the area of Polish seaside. The town plays a vital role as a transit centre for tourists coming on holiday to the Bałtyk seaside resorts such as: Ustka, Rowy, Orzechowo, Poddąbie, Jarosławiec ... -
Historia hotelarstwa w Łodzi
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, 2004)Łódź has been described in numerous historical publications, yet none of them was entirely devoted to the history of hotel industry in Łódź. Therefore, the need to present this issue has arisen even if it is only for tourism ...