Show simple item record

dc.contributor.authorOrłowski, Dominik
dc.contributor.authorWoźniczko, Magdalena
dc.contributor.editorWłodarczyk, Bogdan
dc.contributor.editorKrakowiak, Beata
dc.date.accessioned2023-07-13T22:09:59Z
dc.date.available2023-07-13T22:09:59Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationOrłowski, D., Woźniczko, M. (2012). Prezentacje regionalnych tradycji kulinarnych w ofercie turystycznej Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. W: B. Włodarczyk, B. Krakowiak (red.), Kultura i turystyka – wspólne korzenie (s. 381–403). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-61001-09-6
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/47520
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherRegionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofKultura i turystyka – wspólne korzenie, red. B. Włodarczyk, B. Krakowiak, ROTWŁ, Łódź 2012;
dc.relation.ispartofseriesKultura i Turystyka;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titlePrezentacje regionalnych tradycji kulinarnych w ofercie turystycznej Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowejpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number381–403pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationWyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawiepl_PL
dc.contributor.authorAffiliationWyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawiepl_PL
dc.referencesBARDAN J., 2009, Zamierzenia – czyli co, jak dobrze pójdzie, nastąpi, [w:] Biuletyn Jubileuszowy – 50 lat Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, J. Bardan, K. Dypa (red.), Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa, s. 41–61.pl_PL
dc.referencesBARDAN J., DRAGAN J., GÓRSKI M., KUNYSZ I., 2009, Zbiory, czyli to co najważniejsze, [w:] Biuletyn Jubileuszowy – 50 lat Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, J. Bardan, K. Dypa (red.), Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa, s. 98–103pl_PL
dc.referencesBOJARSKA J., BABIARZ A., 1997, Fabryka wódek „Polmos” w Łańcucie, Wyd. Walker Print Int., Rzeszów.pl_PL
dc.referencesCHOJKA K., 2008, Dziedzictwo kulinarne Podkarpacia jako wartość turystyczna, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Stalowej Woli, nr 1, s. 97–116.pl_PL
dc.referencesDRAGAN W., TEJCHMA J., 2003, Skansen w Kolbuszowej. Przewodnik, Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa.pl_PL
dc.referencesDUL M., KRUPA J., 2011, Winnice jako atrakcja turystyczna województwa podkarpackiego, [w:] Środowisko przyrodnicze i walory turystyczne południowo‐wschodniej Polski oraz zachodniej Ukrainy, R. Rak (red.), Muzeum Regionalne im. A. Fastnachta w Brzozowie, Brzozów.pl_PL
dc.referencesDYPA K., 2009, Nasi goście – czyli widzowie i uczestnicy, [w:] Biuletyn Jubileuszowy – 50 lat Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, J. Bardan, K. Dypa (red.), Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa, s. 71–87.pl_PL
dc.referencesDZIĘGIEL M., 2006, Muzeum na wolnym powietrzu jako produkt turystyczny, Zeszyty Naukowe Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach nr 29, Katowice, s. 144.pl_PL
dc.referencesFRYZA M., 1998, Czy ożywianie ekspozycji służy odkrywaniu prawdy?, „Studia Lednickie”, t. V, Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy, Lednica–Poznań, s. 367–396.pl_PL
dc.referencesGANCARSKI J. (red.), 2009, Skarbnice przeszłości. Najcenniejsze zbiory podkarpackich muzeów, Muzeum Podkarpackie w Krośnie, Krosno.pl_PL
dc.referencesKĄTNIK A., KOCHMAŃSKI M., 2006, Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki, Urząd Gminy Markowa, Markowa.pl_PL
dc.referencesKENSY E., 2004, Kuchnia Podkarpacia, Wyd. Libra, Rzeszów.pl_PL
dc.referencesKONEWECKA R., KRUPA J., 2009, Krajobraz kulturowy wsi jako atraktor turystyczny województwa podkarpackiego, [w:] Terra incognita w turystyce, M. K. Lemiartek (red.), Wyższa Szkoła Zarządzania „Edukacja” we Wrocławiu, Wrocław.pl_PL
dc.referencesKORAL J., 2009, Podkarpackie pełne smaków, „Smak i Tradycja”, nr 5, s. 32–36.pl_PL
dc.referencesKRUPA J., DUL M., 2009, Perspektywy rozwoju turystyki winiarskiej w województwie podkarpackim, [w:] Przestrzenne, gospodarcze i humanistyczne aspekty turystyki, M. Gwóźdź, K. Szpara (red.), Konsorcjum Akademickie, Kraków–Rzeszów–Zamość.pl_PL
dc.referencesKRUPA J., KONEWECKA R., LENIK J., 2011, Dziedzictwo kulturowe wsi jako produkt turystyczny województwa podkarpackiego, [w:] Krajobraz kulturowy a turystyka, J. Wojtanowicz, Ł. Zbucki (red.), Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, Biała Podlaska.pl_PL
dc.referencesKULESZA I., 2004, Imprezy realizowane przez muzea etnograficzne dla turystów krajowych i zagranicznych, Instytut Turystyki w Warszawie, Warszawa.pl_PL
dc.referencesKURZĄTKOWSKI M., 1978, Skansen ożywiony – imitacja, inscenizacja czy mistyfikacja, [w:] Materiały z międzynarodowej konferencji skansenowskiej 27–30.05.1978 r., Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku, Sanok.pl_PL
dc.referencesLENIK P., 2006, Dziedzictwo kulturowe wsi jako produkt turystyczny Podkarpacia, Krośnieńska Oficyna Wydawnicza, Krosno.pl_PL
dc.referencesOLSZOWY J., 2006, Lasowiackie jadło we współczesnej kuchni, [w:] Tradycje naszej ziemi – ciągłość i trwanie, J. Bardan (red.), Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa.pl_PL
dc.referencesOLSZOWY J., 2008, Smaki tradycji – kulinarne dziedzictwo Gminy Kolbuszowa, Regionalne Towarzystwo Kultury im. J. M. Goslara w Kolbuszowej, Kolbuszowa.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2007, Edukacyjne znaczenie skansenów w propagowaniu tradycji kulinarnych w turystyce wiejskiej, [w:] Turystyka wiejska a edukacja – różne poziomy, różne wymiary, J. Sikora (red.), Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2009, Tradycyjne pożywienie ludowe jako element wzbogacający muzealną ofertę turystyczną Kujaw, [w:] Kultura i turystyka – wspólnie zyskać!, A. Stasiak (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, Łódź.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2012, Wiejskie dziedzictwo kulinarne regionu i jego prezentacja w ofercie turystycznej Muzeum Wsi Lubelskiej na przykładzie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo‐Smaki Regionów”, [w:] Zarządzanie produktem i walorami kulturowymi w turystyce, B. Sawicki, A. Mazurek‐Kusiak, J. Janicka (red.), Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin.pl_PL
dc.referencesOSIP‐POKRYWKA M., OSIP‐POKRYWKA M., 2012, Skanseny. Przewodnik turystyczny, Wydawnictwo RM, Warszawa.pl_PL
dc.referencesPIOTROWSKI J. P., 2009, Turystyka w parkach etnograficznych, „Travel Trade Gazette”, nr 2 (206), s. 14.pl_PL
dc.referencesPISAREK M., 2008, Dziedzictwo kulinarne szansą rozwoju podkarpackiej wsi, [w:] Innowacje w rozwoju turystyki, M. Jalinik (red.), Politechnika Białostocka, Białystok.pl_PL
dc.referencesRUSZEL K., 2009, Zanim powstał skansen – czyli kształtowanie się koncepcji oraz starania o utworzenie w latach 1970–1972, [w:] Biuletyn Jubileuszowy – 50 lat Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, J. Bardan, K. Dypa (red.), Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa, s. 21–29.pl_PL
dc.referencesSIERACZKIEWICZ J., ŚWIĘCH J., 1999, Skanseny. Muzea na wolnym powietrzu w Polsce, Wydawnictwo BOSZ, Olszanica.pl_PL
dc.referencesSKOWROŃSKI M., 2004, 25 lat udostępniania do zwiedzania Parku Etnograficznego Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, nr 7, s. 11–14.pl_PL
dc.referencesSKOWROŃSKI M., 2009, Tak się zaczęło… – czyli o początkach i pierwszych latach Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, [w:] Biuletyn Jubileuszowy – 50 lat Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, J. Bardan, K. Dypa (red.), Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa, s. 7–17.pl_PL
dc.referencesSOŁEK J. (red.), 2012, Szlak Architektury Drewnianej – Podkarpackie, Wyd. Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna w Rzeszowie, Rzeszów.pl_PL
dc.referencesSTASIAK A., 1998, Funkcja turystyczna polskich skansenów, [w:] Wieś współczesna, Łódzkie Studia Etnograficzne t. XXXVII, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze w Łodzi, Łódź, s. 67–82.pl_PL
dc.referencesURBANEK W., 2005, Potrawy regionalne z Podkarpacia, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, Boguchwała.pl_PL
dc.referencesWIDAWSKI K., 2011, Wybrane elementy dziedzictwa kulturowego środowiska wiejskiego – ich wykorzystanie w turystyce na przykładzie Hiszpanii i Polski, „Rozprawy Naukowe Instytutu Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego”, nr 17, Uniwersytet Wrocławski, Wrocław.pl_PL
dc.referencesWOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2009, Kuchnia ludowa jako regionalny produkt agroturystyczny Podkarpacia, [w:] Marka wiejskiego produktu turystycznego, P. Palich (red.), Akademia Morska w Gdyni, Gdynia.pl_PL
dc.referencesWOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2010, Etnografia i jej znaczenie w kształtowaniu współczesnej turystyki kulinarnej w Polsce [w:] Turystyka kulturowa a regiony turystyczne w Polsce, D. Orłowski, E. Puchnarewicz (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawa.pl_PL
dc.referencesWÓJTOWICZ M., NIEPOKÓJ J., DYPA K., 2009, Przewodnik po Parku Etnograficznym Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, Kolbuszowa.pl_PL
dc.referencesZAKRZEWSKI A. (red.), 2011, Na ludowo. Muzea, skanseny, obrzędy, zwyczaje. Polska niezwykła, Wyd. Demart, Warszawa.pl_PL
dc.referencesZAKRZEWSKA J., 2011, Wiejska turystyka kulturowa na przykładzie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach, „Turystyka Kulturowa”, nr 7, www.turystyka kulturowa.org (dostęp: 20.08.2012 r.), s. 4–19.pl_PL
dc.referencesZIELIŃSKI K. (red.), 2007a, Podkarpackie produkty tradycyjne, Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, Rzeszów.pl_PL
dc.referencesZIELIŃSKI K. (red.), 2008, Leksykon podkarpackich smaków. Kulinarny przewodnik po regionie, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie, Rzeszów.pl_PL
dc.referencesZIELIŃSKI K., 2007, Podkarpackie smaki, „Agro Smak”, nr 5, styczeń–luty, s. 24–29.pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe