Show simple item record

dc.contributor.authorPietrzak, Magdalena
dc.date.accessioned2025-12-02T13:30:25Z
dc.date.available2025-12-02T13:30:25Z
dc.date.issued2025-12-02
dc.identifier.citationPietrzak M., Włoszczyzna w polszczyźnie, czyli o italianizmach w polskim słownictwie kulinarnym / Sapori di italianismo nel polacco, ovvero sugli italianismi nel vocabolario culinario polacco, [w:] Polacy o Włochach – Włosi o Polakach. Język, literatura, kultura: I polacchi a proposito degli italiani – gli italiani a proposito dei polacchi. Lingua, letteratura, cultura, Pietrzak M., Mieszek M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2025, s. 103-120, https://doi.org/10.18778/8331-960-5.06pl_PL
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/56826
dc.description.abstractOpracowanie poświęcone jest zapożyczeniom z języka włoskiego obecnym w polskim słownictwie kulinarnym. We wprowadzeniu mowa jest o przyczynach popularności kuchni włoskiej w Polsce. Przywołane są stosowne dane statystyczne mówiące o niemalejącej popularności włoskich potraw w naszym kraju. Część druga poświęcona jest historii polskiej kuchni i słownictwa kulinarnego. W kolejnej omówione zostały italianizmy kulinarne na tle innych zapożyczeń z języka włoskiego. Część czwarta zawiera przykłady nazw włoskich w nazewnictwie marketingowym (jako przykład posłużyły nazwy lokali gastronomicznych – restauracji, pizzerii, a ponadto nazwy potraw i produktów). Dodatkowo została zwrócona uwaga na sposoby przyswajania lub włączania italianizmów do polskiego słownictwa kulinarnego.pl_PL
dc.description.abstractThe study is devoted to Italian borrowings present in Polish culinary vocabulary. The introduction discusses the reasons behind the popularity of Italian cuisine in Poland and provides relevant statistical data demonstrating the continuing popularity of Italian dishes in the country. The second part focuses on the history of Polish cuisine and culinary vocabulary. The next section examines culinary Italianisms in the context of other Italian loanwords. The fourth part presents examples of Italian names used in marketing terminology, including the names of restaurants, pizzerias, as well as dishes and products. Additionally, attention is given to the processes of assimilation and incorporation of Italianisms into Polish culinary vocabulary.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofPietrzak M., Mieszek M. (red.), Polacy o Włochach – Włosi o Polakach. Język, literatura, kultura: I polacchi a proposito degli italiani – gli italiani a proposito dei polacchi. Lingua, letteratura, cultura, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2025;
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.titleWłoszczyzna w polszczyźnie, czyli o italianizmach w polskim słownictwie kulinarnympl_PL
dc.title.alternative‘Włoszczyzna’ in Polish: Italianisms in Polish Culinary Vocabularypl_PL
dc.title.alternativeSapori di italianismo nel polacco, ovvero sugli italianismi nel vocabolario culinario polaccopl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number103-120pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Filologiczny, Zakład Historii Języka Polskiegopl_PL
dc.identifier.eisbn987-83-8331-960-5
dc.contributor.authorEmailmagdalena.pietrzak@uni.lodz.plpl_PL
dc.identifier.doi10.18778/8331-960-5.06


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/