dc.contributor.author | Mielżyńska, Agnieszka | |
dc.date.accessioned | 2015-07-15T08:56:22Z | |
dc.date.available | 2015-07-15T08:56:22Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.issn | 1505-9057 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/11019 | |
dc.description.abstract | The article is based on chosen examples from Polish poetry and prose of the XXth century.
The first subchapter “Picnic cuisine” depicts a picnic, described by Tuwim in Kwiaty
polskie. The sreond subchapter “Sentimental cuisine” based on Tuwim’s poetry, highlights the
role of smell and taste in creating the most beautiful childhood memories. The last part
“Borderland cuisine” based on prose (Cz. Miłosz, T. Konwicki, T. Lubkiewicz-Urbanowicz),
shows sentimental journey following the various tastes of Wilno. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 zostało dofinansowane ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica;12 | |
dc.title | Tematyka kulinarna w literaturze polskiej XX wieku | pl_PL |
dc.title.alternative | The theme of cuisine in Polish literature in the XXth century | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | [249]-262 | pl_PL |