dc.contributor.author | Kokoszko, Maciej | |
dc.contributor.author | Rzeźnicka, Zofia | |
dc.date.accessioned | 2016-09-05T12:59:02Z | |
dc.date.available | 2016-09-05T12:59:02Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.issn | 1644-857X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/19476 | |
dc.description.abstract | Niniejszy artykuł dotyczy historii i zastosowania cynamonowca tamala, zwanego po grecku malábathron (μαλάβαθρον), a po łacinie określanego terminem malabathrum (lub malobathrum).
Autorzy, na podstawie greckich tekstów medycznych i wybranych źródeł łacińskich, próbują odpowiedzieć na pytanie, kiedy przyprawa ta pojawiła się w świecie śródziemnomorskim, a nadto starają się ustalić jej zastosowanie w medycynie i sztuce kulinarnej. Jednocześnie podejmują się określenia znaczenia terminu folium, występującego w niektórych przepisach kulinarnych, zawartych w łacińskiej książce kucharskiej zatytułowanej O sztuce kulinarnej.
Badacze dochodzą do wniosku, że historia opisywanej przyprawy stanowi doskonały przykład globalizacji antycznego i bizantyńskiego handlu. Mimo że brakuje dowodów, iż cynamonowiec tamala był masowo importowany na tereny leżące w basenie Morza Śródziemnego, to nie ulega wątpliwości, że był on wykorzystywany w medycynie (także w kosmetologii) i gastronomii analizowanego okresu.
Autorzy ustalają, że największy wzrost zainteresowania malábathron przypadł na I w. p.n.e., co wiążą z rzymskimi podbojami na Bliskim Wschodzie oraz przyłączeniem Egiptu (które to tereny były głównymi punktami na szlaku handlowym, którym cynamonowiec tamala był transportowany). Analiza źródeł medycznych dowodzi, że dietetyczno-farmakologiczna charakterystyka opisywanej przyprawy została ukształtowana jeszcze przed I w., a w dość rozbudowanej formie utrwalił ją Dioskuridesa w traktacie De materia medica. Następnie jego ustalenia zostały uzupełnione przez Galena, a te z kolei zostały przejęte przez kolejne pokolenia bizantyńskich medyków działających do VII w.
Ponieważ cynamonowiec tamala był drogim, importowanym z odległych krajów produktem, nigdy nie stał się ani powszechnym składnikiem farmaceutyków, ani też codzienną ingrediencją potraw. Mimo to analiza traktatów lekarskich poświadcza jego
nieprzerwane użycie do czasów działalności Pawła z Eginy (jednak farmaceutyki, których
stanowił komponent, przeznaczone były dla zamożnych pacjentów).
Z kolei zgłębiając zagadnienie gastronomicznego wykorzystania malábathron,
na podstawie wybranych greckojęzycznych tekstów medycznych, autorzy artykułu
dochodzą do wniosku, że występujący w dziełku O sztuce kulinarnej termin folium
odnosi się właśnie do cynamonowca tamala. | pl_PL |
dc.description.abstract | The present study deals with the history and applications of one of the spices,
called in Greek malábathron (μαλάβαθρον) and malabathrum (or malobathrum)
in Latin. It is nowadays called tejpat or tejpata.
The researchers try to establish the time when it appeared in the Mediterranean
and subsequently identify its medical and culinary uses, which were noted
in Latin texts and first and foremost in Greek medical sources. On the way the
authors of the study attempt to pinpoint the meaning of the term folium used
in some recipes included in the collection entitled De re coquinaria.
The researchers conclude that the history of the spice is an excellent example
of globalization of ancient and early Byzantine trade. Though there is no argument
for mass import of cinnamomum tamala to the Mediterranean, the spice
had a tangible effect on medicine (including cosmetology) and culinary art over all
centuries in interest of the article.
The authors admit a failure in their attempt to pinpoint the exact moment since
when the aromatic leafage of cinnamomum tamala started to be transported to
reach the territories, where centres of the Mediterranean civilization were blossoming.
On the other hand, they prove that a major growth in the interest in the plant
dates back to the 1st c. BC., and they surmise that it might have occurred in the
wake of the Roman conquest of the near East and incorporation of Egypt (which
were both important points on the malábathron trade route). Anyway, the dietetic-
pharmacological doctrine on the characteristics of the plant had been shaped to
a commonly accepted form well before the 1st century. Subsequently (and for the
first time in the extant sources) it was penned by Dioscurides in his De materia
medica. The theory, after being supplemented with Galen’s findings became the
cornerstone of medical deliberations on the spice composed up to the 7th century.
Malábathron never became a common medicine nor a cheap culinary ingredient.
The fact that it was imported from far away (precisely from China, via India, to
Syria and Egypt, wherefrom it was later transported to the northern shores of the
Mediterranean Sea) contributed to its high price, which limited the number of its
buyers and consumers. As for medicine, medical treatises suggest an unbroken
use of the spice up until the time of Paul’s of Aegina medical encyclopedia (however,
exclusively as a condiment utilized in medicines produced for the upper classes
of society). In turn, the recipe given by Anthimus prove that cinnamonum tamala was profited from by Roman and Greek cooks, and that a taste for it developed
even such barbarian as the Francs.
As for the presence of malábathron-including recipes in De re coquinaria, having
analyzed select Greek medical texts, the authors of the article came to the
opinion that the term folium (with no adjective nor an adjectival phrase) used
in the collection refers only and exclusively to cinnamomum tamala. Thereby, they
support Andrew Dalby’s opinion on the subject. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Przegląd Nauk Historycznych;1 | |
dc.subject | cynamonowiec tamala | pl_PL |
dc.subject | przyprawy | pl_PL |
dc.subject | antyczna i bizantyńska medycyna | pl_PL |
dc.subject | antyczna sztuka kulinarna | pl_PL |
dc.subject | tejpat | pl_PL |
dc.subject | spices | pl_PL |
dc.subject | ancient and Byzantine drug-lore | pl_PL |
dc.subject | ancient cuisine | pl_PL |
dc.title | Malábathron (μαλάβαθρον). Kilka uwag o roli Cinnamomum tamala w medycynie i w kuchni antyku i Bizancjum między I a VII wiekiem | pl_PL |
dc.title.alternative | Malábathron (μαλάβαθρον). Quelques remarques sur le rôle de Cinnamomum tamala en médecine et dans la cuisine de l’antiquité et dans l’Empire byzantin entre I et VII siècle | pl_PL |
dc.title.alternative | Malábathron (μαλάβαθρον). Einige Bemerkungen über die Rolle Cinnamomum tamala in der Medizin und in der Küche der Antike und im Byzanz zwischen den 1. und 7. Jahrhunderts | pl_PL |
dc.title.alternative | Zofia Rzeźnicka, Malábathron (μαλάβαθρον). Quelques remarques sur le rôle de Cinnamomum tamala en médecine et dans la cuisine de l’antiquité et dans l’Empire byzantin entre I et VII siècle | pl_PL |
dc.title.alternative | Malábathron (μαλάβαθρον). Несколько замечаний о роли Cinnamomum tamala в медицине и кухне античности и Византии в I–VII веков | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.rights.holder | © Copyright by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2016 | pl_PL |
dc.page.number | [5]-42 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny, Instytut Historii, Katedra Historii Bizancjum. | pl_PL |
dc.identifier.eissn | 2450-7660 | |
dc.references | Aecjusz z Amidy, Aetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini (Teubner) 1935–1950. | pl_PL |
dc.references | Anthimus, On the observance of foods. De observatione ciborum, ed., transl. M. Grant, Totnes–Blackawton–Devon 2007. | pl_PL |
dc.references | Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius, ed., transl. Ch. Grocock, S. Grainger, Blackawton–Totnes– Devon 2006. | pl_PL |
dc.references | Apicjusz, O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć, red., tłum. I. Mikołajczyk, S. Wyszomirski, Toruń 2012. | pl_PL |
dc.references | Celsus, De medicina with an English translation in three volumes, ed., transl. W.G. Spencer, vol. II, London–Cambridge, Mass. 1961. | pl_PL |
dc.references | Dioscuridis περὶ ἁπλῶν φαρμάκων, [w:] Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. III, Berolini, Weidmann, 1914. | pl_PL |
dc.references | Galeni de compositione medicamentorum per genera libri VII, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XIII, Lipsiae 1827. | pl_PL |
dc.references | Galeni de compositione medicamentorum secundum locos libri X, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XII–XIII, Lipsiae 1826–1827. | pl_PL |
dc.references | Galeni de simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus libri XI, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XI–XII, Lipsiae 1826–1827. | pl_PL |
dc.references | Horace, Odes, [w:] Horace, Odes and epodes, ed., transl. N. Rudd, Cambridge, Mass. – London 2004. | pl_PL |
dc.references | Martial, Epigrams with an English translation in two volumes, ed., transl. W.C.A. Ker, vol. I–II, London – New York 1961–1962. | pl_PL |
dc.references | Oribasii Collectionum medicarum eclogae medicamentorum, [w:] Oribasii collectionum medicarum reliquiae, vol. IV, libros XLIX–L, libros incertos, eclogace medicamentorum, indicem continens, ed. I. Reader, Lipsiae–Berolini 1933. | pl_PL |
dc.references | Oribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Reader, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933. | pl_PL |
dc.references | Oribasii Libri ad Eunapium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Reader, Lipsiae–Berolini 1926. | pl_PL |
dc.references | Oribasii Synopsis ad Eustathium filium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Reader, Lipsiae–Berolini 1926. | pl_PL |
dc.references | Ovid, Tristia, [w:] Ovid with an English translation. Tristia. Ex Ponto, ed., transl. A.L. Wheeler, Cambridge, Mass. – London 1939. | pl_PL |
dc.references | Paulus Aegineta, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924. | pl_PL |
dc.references | Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914. | pl_PL |
dc.references | Pliny, Natural History, eds, transl. H. Rackham, W.H.S. Jones, D.E. Eichholz, vol. I–X, Cambridge, Mass. 1938–1963. | pl_PL |
dc.references | The periplus Maris Erythraei: text with introduction, translation, and commentary, ed., transl. L. Casson Princeton 1989. | pl_PL |
dc.references | Theophrastus, Enquiry into plants, [w:] Theophrastus, Enquiry into plants and minor works on odours and weather signs, ed., transl. A. Hort, vol. I–II, London – Cambridge, Mass. 1961. | pl_PL |
dc.references | Theophylacti Simocattae historiae, ed. C. De Boor, Leipzig 1887. | pl_PL |
dc.references | Amigues S., Le silphium. État de la question, „Journal des Savants” 2004, no. 2, s. 191–226. | pl_PL |
dc.references | Andrews A.C., Marjoram as a spice in the classical era, „Classical Philology” 1961, vol. LVI, s. 73–82. | pl_PL |
dc.references | Andrews A.C., The silphium of the ancients. A lesson in crop control, „Isis” 1941, vol. XXXIII, s. 232–236. | pl_PL |
dc.references | Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H Leven, München 2005. | pl_PL |
dc.references | Baldwin B., The career of Oribasius, „Acta Classica” 1975, vol. XVIII, s. 85–97. | pl_PL |
dc.references | Dalby A., Dangerous tastes. The story of spices, London 2002. | pl_PL |
dc.references | Dalby A., Empire of pleasures: luxury and indulgence in the Roman Empire, London 2000. | pl_PL |
dc.references | Dalby A., Flavours of Byzantium, Blackawton–Totnes–Devon 2003. | pl_PL |
dc.references | Dalby A., Food in the ancient world from a to z, London–New York 2003. | pl_PL |
dc.references | Dalby A., Silphium and asafoetida: evidence from Greek and Roman writers, [w:] Spicing up the palate: proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery, Oxford 1992, ed. H. Walker, Totnes–Blackawton–Devon 1993, s. 67–72. | pl_PL |
dc.references | Dalby A., Tastes of Byzantium. The cuisine of a legendary empire, London – New York 2010. | pl_PL |
dc.references | Deroux C., Anthime, un médecin gourmet du début des temps mérovingiens, „Revue Belge de Philologie et d’Histoire” 2002, t. LXXX, s. 1107–1124. | pl_PL |
dc.references | Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II VII w.), vol. II (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014. | pl_PL |
dc.references | Diller H., Paulos (23), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XVIII, 4, Stuttgart 1949, kol. 2386–2397. | pl_PL |
dc.references | Diller H., Phylotimos, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XX, 1, Stuttgart 1941, kol. 1030–1032. | pl_PL |
dc.references | Food in antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1995. | pl_PL |
dc.references | Garzya A., Aetios v. Amida, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 19–20. | pl_PL |
dc.references | Grant M., Oribasios and medical dietetics or the three ps., [w:] Food in antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1995, s. 368–379. | pl_PL |
dc.references | Grocock CH., Grainger S., A glossary to Apicius, [w:] Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius, eds CH. Grocock, S. Grainger, Blackawton–Totnes–Devon 2006, s. 329–362. | pl_PL |
dc.references | Hankinson R.J., The man and his work, [w:] The Cambridge companion to Galen, ed. R.J. Hankinson, Cambridge 2008, s. 1–33. | pl_PL |
dc.references | Healvy J.F., Pliny the Elder on science and technology, Oxford 2000. | pl_PL |
dc.references | Hunger H., Die hochsprachliche profane Literatur der Byzantiner, Bd. I–II, München 1978. | pl_PL |
dc.references | Ihm S., Asklepiades v. Bithynien, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 107–108. | pl_PL |
dc.references | Ihm S., Soran, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 822–823. | pl_PL |
dc.references | Jagusiak K., Kokoszko M., Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim, „Vox Patrum” 2013, t. LIX, nr 33, s. 339–357. | pl_PL |
dc.references | Jagusiak K., Kokoszko M., Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych, „Przegląd Nauk Historycznych” 2011, R. X, nr 1, s. 5–21. | pl_PL |
dc.references | Kind E., Kriton (7), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XI, 2, Stuttgart 1922, kol. 1935–1938. | pl_PL |
dc.references | Kind E., Soranos, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, 2. Reihe, Bd. III, 1, Stuttgart 1927, kol. 1113–1130. | pl_PL |
dc.references | Kokoszko M., Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III–VII w.), Łódź 2005. | pl_PL |
dc.references | Kokoszko M., Some technical terms from Greek cuisine in classical and Byzantine literature, „Eos” 2008, vol. XCV, s. 269–283. | pl_PL |
dc.references | Kokoszko M., Rzeźnicka Z., Dietetyka w De re coquinaria, „Przegląd Nauk Historycznych” 2011, R. X, nr 2, s. 5–25. | pl_PL |
dc.references | Kokoszko M., Rzeźnicka Z., Jagusiak K., Health and culinary art in antiquity and early Byzantium in the light of De re coquinaria, „Studia Ceranea. Journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe” 2012, vol. II, s. 145–164. | pl_PL |
dc.references | Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Cereals of antiquity and early Byzantine times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD), transl. K. Wodarczyk, M. Zakrzewski, M. Zytka, Łódź 2014. | pl_PL |
dc.references | Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), t. I (Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum), Łódź 2014. | pl_PL |
dc.references | Kroll W., Plinius (5), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XXI, 1, Stuttgart 1951, kol. 271–439. | pl_PL |
dc.references | Laufer B., Malabathron, „Journal Asiatique” 1918, vol. XII, s. 5–49. | pl_PL |
dc.references | Les écoles médicales à Rome: Actes du 2ème Colloque International sur les texts médicaux latins antiques, Lausanne 1986, eds P. Mudry, J. Pigeaud, Geneva 1991. | pl_PL |
dc.references | Lucia de R., Oreibasios v. Pergamon, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 660–661. | pl_PL |
dc.references | Marasco G., Andromachos v. Kreta, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 50–51. | pl_PL |
dc.references | Millet P., Theophrastus and his world, Cambridge 2007. | pl_PL |
dc.references | Nutton V., Ancient medicine, London – New York 2004 | pl_PL |
dc.references | Nutton V., From Galen to Alexander. Aspects of medicine and medical practice in late Antiquity, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, No. 38, s. 1–14. | pl_PL |
dc.references | Promann P.E, Paulos v. Aigina, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 681–682. | pl_PL |
dc.references | Promann P.E., The oriental tradition of Paul of Aegina’s pragmateia, Leiden 2004. | pl_PL |
dc.references | Regenbgen O., Theophrastos, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Supplementband VII, Stuttgart 1940, kol. 1354–1562 | pl_PL |
dc.references | Riddle J.M., Dioscurides on pharmacy and medicine, Austin 1985. | pl_PL |
dc.references | Roques D., Médecine te botanique: le silphium dans l’oeuvre d’Oribase, „Revue des Études Grecques” 1993, t. CVI, s. 380–399. | pl_PL |
dc.references | Rzeźnicka Z., Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych, [w:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II VII w.), vol. II (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014, s. 213–447. | pl_PL |
dc.references | Scarborough J., Criton, physician to Traian: historian and pharmacist, [w:] The craft of the ancient historian: Essays in honor of Chester, eds G. Starr, J.W. Eadie, J. Ober, Lanham, MD–London – New York 1985, s. 387–405. | pl_PL |
dc.references | Scarborough J., Early Byzantine pharmacology, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, No. 38, s. 213–232. | pl_PL |
dc.references | Scarborough J., The pharmacy of Methodist medicine: the evidence of Soranus’ Gynecology, [w:] Les écoles médicales à Rome: Actes du 2ème Colloque International sur les texts médicaux latins antiques, Lausanne 1986, eds P. Mudry, J. Pieaud, Geneva 1991, s. 204–216. | pl_PL |
dc.references | Spencer W.G., List of medicamenta, [w:] Celsus, De medicina with an English translation in three volumes, ed. W.G. Spencer, vol. II, London – Cambridge, Mass. 1961, s. VII–LXIII. | pl_PL |
dc.references | Spicing up the palate: proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery, Oxford 1992, ed. H. Walker, Totnes–Blackawton–Devon 1993. | pl_PL |
dc.references | Stamatu M., Dioskurides, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 227–229. | pl_PL |
dc.references | The Cambridge companion to Galen, ed. R.J. Hankinson, Cambridge 2008. | pl_PL |
dc.references | The craft of the ancient historian: Essays in honor of Chester, eds G. Starr, J.W. Eadie, J. Ober, Lanham, MD – London – New York 1985. | pl_PL |
dc.references | Thorndike L., Galen. The man and his times, „The Scientific Monthly” 1922, vol. XIV, s. 83–93. | pl_PL |
dc.references | Totelin L.M.V., Hippocratic recipes. Oral and written transmission of pharmacological knowledge in fifth- and fourth-century Greece, Leiden–Boston 2009. | pl_PL |
dc.references | Wellmann M. Andromachos (18), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. I, Stuttgart 1894, kol. 2154. | pl_PL |
dc.references | Wellmann M., Apollonios v. Pergamon, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. II, Stuttgart 1896, kol. 150. | pl_PL |
dc.references | Wellmann M., Asklepiades (43), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. II, Stuttgart 1896, kol. 1633–1634. | pl_PL |
dc.references | Wellmann M., Die pneumatische Schule bis auf Archigenes, Berlin 1895. | pl_PL |
dc.references | Wellmann M., Dioskurides, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. V, Stuttgart 1905, kol. 1131–1142. | pl_PL |
dc.references | Wöhrle G., Theophrast v. Eresos, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 853–855. | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/1644-857X.15.01.01 | |
dc.relation.volume | 15 | pl_PL |