Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKokoszko, Maciej
dc.contributor.authorDybała, Jolanta
dc.date.accessioned2017-05-16T13:09:03Z
dc.date.available2017-05-16T13:09:03Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1644-857X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/21699
dc.description.abstractMilk was a very significant food product in the Mediterranean. The present study is not devoted to milk as such, but to therapeutic galactology, galaktología iatriké (γαλακτολογία ἰατρική), a version of which is extant in De medicina penned by a Roman encyclopaedist called Celsus. The author places milk and milk-derived products among therapeutic substances, indicates the methods of processing such substances, and also provides the readers with details on dietary and pharmacological characteristics of dairy foods as well as indicating their place in a number of cures. It is necessary to pay attention to the fact that the characterizations of milk and dairy products with regard to their dietary properties and application as phármakon (φάρμκον) are not an exclusive feature of De medicina, but they are regularly mentioned not only in medical works, such as De diaeta I–IV, teachings of Dioscorides, extant fragments penned by Rufus of Ephesus, Galen, Oribasius, Aetius of Amida and Paul of Aegina, but also in Historia naturalis by Pliny. This is a clear sign that milk was considered to be significant from the medical point of view and was as such very interesting both for the medical profession and for general public. Therefore De medicina appears as a typical work, and details contained in it are simply a testimony of the evolution of the doctrine that was already present in De diaeta I–IV and later developed by the most prominent physicians.en_GB
dc.description.abstractMleko było i jest znaczącym produktem spożywczym w diecie mieszkańców basenu Morza Śródziemnego i dlatego stało się ono przedmiotem zainteresowania medycyny antycznej. Artykuł poświęcony został jednak nie historii tego produktu spożywczego, ale galaktología iatriké (γαλακτολογία ἰατρική), a zatem zespołowi poglądów na rzeczone substancje z punktu widzenia medycyny antycznej, który zawarty został w traktacie De medicina napisanym przez rzymskiego encyklopedystę tworzącego w I w. n.e., którego zwykle identyfikujemy jako Aulusa Korneliusza Celsusa. Podstawową treścią rozważań jest ukazanie poglądów Celsusa w kwestii leczniczej funkcji mleka i produktów mlecznych, więc ich cech dietetycznych i farmakologicznych, a w końcu miejsca w procedurach terapeutycznych opisywanych przez starożytnego encyklopedystę. Autorzy analizują dostępne w dziele informacje także z punktu widzenia historii jedzenia oraz historii ekonomicznej i społecznej. Badacze rozpatrują zagadnienie na szerokim tle historii medycyny w antyku i wczesnym Bizancjum (od IV w. p.n.e. do VII w. n.e.), wykorzystując dane zawarte w De diaeta I–IV, traktatach Dioskurydesa, Rufusa z Efezu, Galena, Orybazjusza, Aecjusza z Amidy oraz Pawła z Egny. Wskazują też na analogiczny zasób wiedzy, który stał się podstawą refleksji Pliniusza Starszego zawartych w jego Historia naturalis. Owo bogactwo informacji interpretowane jest przez nich jako dowód zainteresowania tym zagadnieniem nie tylko w gronie profesjonalnych medyków, lecz także szerokiej publiczności, a dzieło De medicina traktują jako przejaw rozwoju doktryny medycznej.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesPrzegląd Nauk Historycznych;2
dc.subjectAulus Cornelius Celsusen_GB
dc.subjectDe medicinaen_GB
dc.subjectancient medicineen_GB
dc.subjectmilken_GB
dc.subjectdairy productsen_GB
dc.subjectAulus Korneliusz Celsuspl_PL
dc.subjectAulus Cornelius Celsuspl_PL
dc.subjectDe medicinapl_PL
dc.subjectmedycyna antycznapl_PL
dc.subjectmlekopl_PL
dc.subjectprzetwory mlecznepl_PL
dc.titleMedyczna nauka o mleku (γαλακτολογία ἰατρική) zawarta w De medicina Celsusapl_PL
dc.title.alternativeMedical knowledge of milk (γαλακτολογία ἰατρική) included in Celsus’ De medicinaen_GB
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2016pl_PL
dc.page.number[5]-43
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny, Instytut Historii, Katedra Historii Bizancjum
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Jana Kochanowskiego, Filia w Piotrkowie Trybunalskim
dc.identifier.eissn2450-7660
dc.referencesA. Cornelii Celsi quae supersunt, ed. F. Marx, Lipsiae–Berolini 1915.pl_PL
dc.referencesAetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.pl_PL
dc.referencesGaleni De alimentorum facultatibus libri III, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. D.C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1823, s. 453–748.pl_PL
dc.referencesGaleni De compositione medicamentorum per genera libri VII, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XIII, Lipsiae 1827, s. 362–1058.pl_PL
dc.referencesGaleni de compositione medicamentorum secundum locos libri X, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XII, Lipsiae 1826, s. 378–1007; vol. XIII, Lipsiae 1827, s. 1–361.pl_PL
dc.referencesGaleni de simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus libri XI, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. D.C.G. Kühn, vol. XI, Lipsiae 1826, s. 379–892; vol. XII, Lipsiae 1827, s. 1–377.pl_PL
dc.referencesHippocratis de diaeta, eds R. Joly, S. Byl, Berlin 1984.pl_PL
dc.referencesOribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.pl_PL
dc.referencesOribasii eclogae medicamentorum, [w:] Oribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. IV, Lipsiae–Berolini 1933, s. 75–180.pl_PL
dc.referencesOribasii Libri ad Eunapium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Raeder, Lipsiae–Berolini 1926, s. 315–498.pl_PL
dc.referencesOribasii Synopsis ad Eustathium filium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Raeder, vol. VI, 3, Leipzig 1964, s. 3–313.pl_PL
dc.referencesPaulus Aegineta, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.pl_PL
dc.referencesPedanii Dioscuridis Anazarbei De materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berlin 1907–1914.pl_PL
dc.referencesPedanii Dioscuridis Anazarbei Euporista vel de simplicibus medicinis, [w:] Pedanii Dioscuridis Anazarbei De materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. III, Berlin 1914, s. 151–317.pl_PL
dc.referencesPliny, Natural History, transl. H. Rackham, W.H.S. Jones, D.E. Eichholz, vol. I–X, London–Cambridge, Mass. 1938–1963.pl_PL
dc.referencesRufus d’Ephese, De renum et vesicae morbis, [w:] Oeuvres de Rufus d’Ephese, eds C. Daremberg, C.E. Ruelle, Paris 1879, s. 1–63.pl_PL
dc.referencesRufus d’Ephese, De satyriasmo et gonorrhoea, [w:] Oeuvres de Rufus d’Ephese, eds C. Daremberg, C.E. Ruelle, Paris 1879, s. 64–84.pl_PL
dc.referencesAbdalla M., Milk and its Uses in Assyrian Folklore, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 9–18.pl_PL
dc.referencesAlbala K., Milk: Nutritious and Dangerous, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 19–30.pl_PL
dc.referencesAlcock J.P., Milk and its Products in Ancient Rome, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 31–38.pl_PL
dc.referencesAmouretti M.-C., Villes et campagnes grecques, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 133–150.pl_PL
dc.referencesAnagnostakis I., Angelidi C., Η βυζαντινή θεώρηση του κύκλου του γάλακτος (10ος–12ος αιώνας), [w:] Ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του ( Ξάνθη 7 –8 Οκτωβρίου 2005), Αθήνα 2008, s. 199–209.pl_PL
dc.referencesAnagnostakis I., Papamastorakis T., Ἀγραυλοῦντες και ἀμέλγοντες, [w:] Ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του (Ξάνθη 7–8 Οκτωβρίου 2005), Αθήνα 2008, s. 211–237.pl_PL
dc.referencesBaldwin B., The Career of Oribasius, „Acta Classsica” 1975, vol. XVIII, s. 85–97.pl_PL
dc.referencesBatmanglij N., Milk and its By-products in Ancient Persia and Modern Iran, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 64–73.pl_PL
dc.referencesBlank F., Milk-borne Diseases: An Historic Overview and Status Report, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 81–85.pl_PL
dc.referencesBresciani E., Nourritures et boissons de l’Égypte ancienne, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 61–72.pl_PL
dc.referencesBrunner F.G., Pathologie und Therapie der Geschwülste in der antiken Medizin bei Celsus und Galen, Zurich 1977.pl_PL
dc.referencesChrone M., Ἡ πανίδα στὴν διατροφὴ καὶ στὴν ἰατρικὴ στὸ Βυζάντιο, Αθήνα 2014.pl_PL
dc.referencesDalby A., Food in the Ancient World from A to Z, London–New York 2003.pl_PL
dc.referencesDeichgräber K., Zur Milchteratpie der Hippokratiker (Epid. VII), [w:] Medizin-Geschichte in unsere Zeit. Festgabe E. Heischkel-Artel und W. Artel, hrsg.pl_PL
dc.referencesH.H. Eulner, Stuttgart 1971, s. 36–53.pl_PL
dc.referencesDéry C.A., Milk and Dairy Products in the Roman Period, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 117–125.pl_PL
dc.referencesDeuse W., Celsus im Prooemium von „De medicina”: Römische Aneignung griechischer Wissenschaft, [w:] Aufstieg und Niedergang der römischen Welt. Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, hrsg. W. Haase, t. II, Bd. XXXVII, 1, Berlin–New York 1993, s. 819–841.pl_PL
dc.referencesDiepgen P., Zur Frauenheilkunde im byzantinischen Kulturkreis des Mittelalters. Akademie der Wissenschaften und der Literatur. Abhandlungen der Geistes- und Sozialwissenschaften Klasse, Wiesbaden 1950.pl_PL
dc.referencesDiller H., Paulos (23), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XVIII, 4, Stuttgart 1949, kol. 2386–2397.pl_PL
dc.referencesGabriel R.A., Man and Wound in the Ancient World. A History of Military Medicine from Sumer to the Fall of Constantinople, Washington 2012.pl_PL
dc.referencesGarzya A., Aetios v. Amida, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 19–20.pl_PL
dc.referencesGeorgakopoulos K., Αρχαῖοι ῞Ελληνες ἰατροι, Αθήνα 1998.pl_PL
dc.referencesGossen H., Rufus (18), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, 2. Reihe, Bd. I, 1, Stuttgart 1914, kol. 1207–1212.pl_PL
dc.referencesGrant M., Oribasios and Medical Dietetics or the Three Ps, [w:] Food in Antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1999, s. 368–379.pl_PL
dc.referencesGrottanelli C., La viande et ses rites, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 117–132.pl_PL
dc.referencesHankinson R.J., The Man and His Work, [w:] The Cambridge Companion to Galen, ed. R.J. Hankinson, Cambridge 2008, s. 1–33.pl_PL
dc.referencesHealy J.F., Pliny the Elder on Science and Technology, Oxford 2000.pl_PL
dc.referencesHunger H., Die hochsprachliche profane Literatur der Byzantiner, Bd. I, München 1978.pl_PL
dc.referencesIhm S., Rufus v. Ephesos, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 759–760.pl_PL
dc.referencesIsraelowich I., Patients and Healers in the High Roman Empire, Baltimore 2015.pl_PL
dc.referencesJagusiak K., Kokoszko M., Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim, „Vox Patrum” 2013, R. XXXIII, t. LIX, s. 339–357.pl_PL
dc.referencesJagusiak K., Kokoszko M., Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych, „Przegląd Nauk Historycznych” 2011, R. X, nr 1, s. 5–21.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Galaktologia terapeutyczna (γαλακτολογία ἰατρική) Galena zawarta w De simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus, „Przegląd Nauk Historycznych” 2015, R. XIV, nr 2, s. 5–23.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Medycyna bizantyńska na temat aiora (αἰώρα), czyli kilka słów o jednej z procedur terapeutycznych zastosowanych w kuracji cesarza Aleksego I Komnena (na podstawie pism medycznych Galena, Orybazjusza, Aecjusza z Amidy i Pawła z Eginy), [w:] Cesarstwo bizantyńskie. Dzieje, religia, kultura. Studia ofiarowane Profesorowi Waldemarowi Ceranowi przez uczniów na 70-lecie Jego urodzin, red. P. Krupczyński, M.J. Leszka, Łask–Łódź 2006, s. 87–111.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Rola nabiału w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum (IV–VII w.), „Zeszyty Wiejskie” 2011, R. XVI, s. 8–28.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i Bizancjum (IV–VII w.), Łódź 2005.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Smaki Konstantynopola, [w:] Konstantynopol – Nowy Rzym. Miasto i ludzie w okresie wczesnobizantyńskim, red. M.J. Leszka, T. Wolińska, Warszawa 2011, s. 471–575.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Introduction. Knowledge of Foods in Medical Sources. Dietetics, Pharmacology and Culinary Art, [w:] eorundem, Cereals of Antiquity and Early Byzantine Times. Wheat and Barley in Medical Sources (Second to Seventh Centuries AD), przekł. K. Wodarczyk, M. Zakrzewski, M. Zytka, Łódź 2014, s. 7–28.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Kilka słów o zupie zwanej ptisane (πτισάνη), „Zeszyty Wiejskie” 2013, R. XVIII, s. 282–292.pl_PL
dc.referencesKokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna, [w:] eorundem, Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 1 (Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum), Łódź 2014, s. 5–27.pl_PL
dc.referencesKroll W., Plinius (5), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XXI, 1, Stuttgart 1951, kol. 271–439.pl_PL
dc.referencesLangslow D.R., Celsus and the Makings of a Latin Medical Terminology, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 297–318.pl_PL
dc.referencesLehmann H., Au Aëtius Amidenus, „Sudhoffs Archiv für Geschichte der Medizin” 1930, Bd. XXIII, s. 205–206.pl_PL
dc.referencesLucia R. de, Oreibasios v. Pergamon, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 660–661.pl_PL
dc.referencesLucia R. de, Oribasio di Pergamo, [w:] A. Garzya, R. de Lucia, A. Guardasole, A.M. Ieraci Bio, M. Lamagna, R. Romano, Medici byzantini. Oribasio di Pergamon. Aezio d’Amida. Alessandro di Tralle. Paolo d’Egina. Leone medico, Torino 2006, s. 21–29.pl_PL
dc.referencesMarx F., Prolegomena, [w:] A. Cornelii Celsi quae supersunt, ed. F. Marx, Lipsiae–Berolini 1915, s. I–XXV.pl_PL
dc.referencesMazzini I., La chirurgia celsiana nella storia della chirurgia greco-romana, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 135–166.pl_PL
dc.referencesMikołajczyk I., Rzymska literatura agronomiczna, Toruń 2004.pl_PL
dc.referencesMorrow Brown H., The Health Hazards of Milk, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 259–267.pl_PL
dc.referencesNutton V., Ancient Medicine, London–New York 2013.pl_PL
dc.referencesNutton V., From Galen to Alexander. Aspects of Medicine and Medical Practice in Late Antiquity, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, vol. XXXVIII, s. 1–14.pl_PL
dc.referencesNutton V., Galen and the Traveler’s Fare, [w:] Food in Antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1999, s. 359–370.pl_PL
dc.referencesOser-Grote C.M., Celsus, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 189–191.pl_PL
dc.referencesPerry C., Medieval Arab Dairy Products, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 275–277.pl_PL
dc.referencesPormann P., Paulos v. Aigina, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 681–682.pl_PL
dc.referencesPormann P., The Oriental Tradition of Paul of Aegina’s Pragmateia, Leiden 2004.pl_PL
dc.referencesRiddle J.M., Dioscurides on Pharmacy and Medicine, Austin 1985.pl_PL
dc.referencesRzeźnicka Z., Rola mięsa w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych, [w:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 2 (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014, s. 213–447.pl_PL
dc.referencesScarborough J., Early Byzantine Pharmacology, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, vol. XXXVIII, s. 213–232.pl_PL
dc.referencesSchultze C.F., Aulus Cornelius Celsus – Arzt oder Laie? Autor, Konzept und Adressaten der De medicina libri octo, Trier 1999.pl_PL
dc.referencesSconocchia S., Aspetti della lingua di Celso, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 281–296.pl_PL
dc.referencesSideras A., Einleitung, [w:] Rufus Ephesius, De renum et vesicae morbis, ed. A. Sideras, Berlin 1977, s. 58–69.pl_PL
dc.referencesSideras A., Rufus von Ephesos und sein Werk im Rahmen der antiken Medizin, [w:] Aufstieg und Niedergang der römischen Welt. Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, hrsg. H. Temporini, W. Haase, t. II, Bd. XXXVII, 2, Berlin–New York 1994, s. 1077–1253.pl_PL
dc.referencesSoler J., Les raisons de la Bible: règles alimentaires hébraïques, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 73–84.pl_PL
dc.referencesSpanò Giammellaro A., Les Phéniciens et les Carthaginois, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 85–99.pl_PL
dc.referencesStamatu M., Dioskurides, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 227–229.pl_PL
dc.referencesStol M., Milk, Butter and Cheese, „Bulletin on Sumerian Agriculture” 1993, vol. VII, s. 99–113.pl_PL
dc.referencesThomssen H., Probst C., Die Medizin des Rufus von Ephesos, [w:] Aufstieg und Niedergang der römischen Welt. Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, hrsg. H. Temporini, W. Haase, t. II, Bd. XXXVII, 2, Berlin–New York 1994, s. 1254–1292.pl_PL
dc.referencesTouwaide A., La toxicologie dans le De medicina: un système asclépiado-méthodique?, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 211–256.pl_PL
dc.referencesWellmann M., Dioskurides, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. V, Stuttgart 1905, kol. 1131–1142.pl_PL
dc.referencesWyhs K., Die Milch im Kultus der Griechen and Römer, Giessen 1914.pl_PL
dc.contributor.authorEmailmkokoszko@komandor.pl
dc.contributor.authorEmailj.dybala@vp.pl
dc.identifier.doi10.18778/1644-857X.15.02.01
dc.relation.volume15pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord