Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorMaj, Agnieszka
dc.date.accessioned2017-08-23T12:35:09Z
dc.date.available2017-08-23T12:35:09Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn0208-600X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/22448
dc.description.abstractThe article is based on in-depth interviews conducted with customers of diet food deliveries. It aims at investigating the motivations of this service’s clients for using the service. It also makes an attempt to reveal, how this service is helpful in achieving the body ideals of the interviewed.en_GB
dc.description.abstractCelem artykułu jest omówienie zjawiska korzystania z cateringu dietetycznego. Artykuł opiera się na wywiadach pogłębionych, przeprowadzonych z osobami korzystającymi z tego rodzaju usługi. Jego celem jest próba ustalenia motywacji osób badanych do korzystania z tego rodzaju usług oraz tego, jak catering dietetyczny wpisuje się w ich wizję zdrowia, szczupłej sylwetki czy ideału ciała.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica;58
dc.subjectdieten_GB
dc.subjectdiet food deliveryen_GB
dc.subjecthealthy eatingen_GB
dc.subjectdietapl_PL
dc.subjectcatering dietetycznypl_PL
dc.subjectzdrowe odżywianiepl_PL
dc.title„Dieta z pudełka” ‒ motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznegopl_PL
dc.title.alternative'Diet in a box': motivations of people using diet food deliveryen_GB
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Authors, Łódź 2016; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2016pl_PL
dc.page.number[165]-175
dc.contributor.authorAffiliationSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk Społecznych, Katedra Socjologii
dc.identifier.eissn2353-4850
dc.referencesBourdieu P. (2006), Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.pl_PL
dc.referencesDomański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.pl_PL
dc.referencesGiddens A. (2006), Nowoczesność i tożsamość. „Ja” i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl_PL
dc.referencesGiddens A. (2009), Europa w epoce globalnej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl_PL
dc.referencesMennell S., Murcott A., van Otterloo A.H. (1992), The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture, Sage Publications, London.pl_PL
dc.referencesMiles M.B., Huberman A.M. (2000), Analiza danych jakościowych, Wydawnictwo Trans Humana, Białystok.pl_PL
dc.referencesMogiła-Lisowska J. (2010), Rekreacyjna aktywność ruchowa dorosłych Polaków – warunki i styl uczestnictwa, Wydawnictwo AWF, Warszawa.pl_PL
dc.referencesPogoń K., Muszyńska M., Pogoń P. (2016), Ocena możliwości zastosowania cateringu dietetycznego w celu edukacji żywieniowej pacjentów otyłych, [w:] D. Gajewska, J. Myszkowska-Ryciak (red.), Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Warszawa, s. 75–82.pl_PL
dc.referencesSchilling Ch. (2010), Socjologia ciała, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl_PL
dc.referencesTobiasz-Adamczyk B. (red.) (2013), Od socjologii medycyny do socjologii żywienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.pl_PL
dc.referencesTracewicz J. (2016), Catering trafia pod strzechy. Jedzenie z pudełka nie oznacza jednak zdrowszej diety…, www.polityka.pl [dostęp: 24.10.2016].pl_PL
dc.referencesTurner B.S. (1992), Regulating Bodies. Essays in Medical Sociology, Routledge, London‒New York.pl_PL
dc.referencesTurner B.S. (1997), The Body and Society. Explorations in Social Theory, Sage Publications, London‒New Delhi.pl_PL
dc.contributor.authorEmailagnieszka_maj@sggw.pl
dc.identifier.doi10.18778/0208-600X.58.11


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord