dc.contributor.author | Maj, Agnieszka | |
dc.date.accessioned | 2017-08-23T12:35:09Z | |
dc.date.available | 2017-08-23T12:35:09Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.issn | 0208-600X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/22448 | |
dc.description.abstract | The article is based on in-depth interviews conducted with customers of diet food deliveries. It aims at investigating the motivations of this service’s clients for using the service. It also makes an attempt to reveal, how this service is helpful in achieving the body ideals of the interviewed. | en_GB |
dc.description.abstract | Celem artykułu jest omówienie zjawiska korzystania z cateringu dietetycznego. Artykuł opiera się na wywiadach pogłębionych, przeprowadzonych z osobami korzystającymi z tego rodzaju usługi. Jego celem jest próba ustalenia motywacji osób badanych do korzystania z tego rodzaju usług oraz tego, jak catering dietetyczny wpisuje się w ich wizję zdrowia, szczupłej sylwetki czy ideału ciała. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica;58 | |
dc.subject | diet | en_GB |
dc.subject | diet food delivery | en_GB |
dc.subject | healthy eating | en_GB |
dc.subject | dieta | pl_PL |
dc.subject | catering dietetyczny | pl_PL |
dc.subject | zdrowe odżywianie | pl_PL |
dc.title | „Dieta z pudełka” ‒ motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego | pl_PL |
dc.title.alternative | 'Diet in a box': motivations of people using diet food delivery | en_GB |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.rights.holder | © Copyright by Authors, Łódź 2016; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2016 | pl_PL |
dc.page.number | [165]-175 | |
dc.contributor.authorAffiliation | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk Społecznych, Katedra Socjologii | |
dc.identifier.eissn | 2353-4850 | |
dc.references | Bourdieu P. (2006), Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Giddens A. (2006), Nowoczesność i tożsamość. „Ja” i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Giddens A. (2009), Europa w epoce globalnej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Mennell S., Murcott A., van Otterloo A.H. (1992), The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture, Sage Publications, London. | pl_PL |
dc.references | Miles M.B., Huberman A.M. (2000), Analiza danych jakościowych, Wydawnictwo Trans Humana, Białystok. | pl_PL |
dc.references | Mogiła-Lisowska J. (2010), Rekreacyjna aktywność ruchowa dorosłych Polaków – warunki i styl uczestnictwa, Wydawnictwo AWF, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Pogoń K., Muszyńska M., Pogoń P. (2016), Ocena możliwości zastosowania cateringu dietetycznego w celu edukacji żywieniowej pacjentów otyłych, [w:] D. Gajewska, J. Myszkowska-Ryciak (red.), Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Warszawa, s. 75–82. | pl_PL |
dc.references | Schilling Ch. (2010), Socjologia ciała, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Tobiasz-Adamczyk B. (red.) (2013), Od socjologii medycyny do socjologii żywienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków. | pl_PL |
dc.references | Tracewicz J. (2016), Catering trafia pod strzechy. Jedzenie z pudełka nie oznacza jednak zdrowszej diety…, www.polityka.pl [dostęp: 24.10.2016]. | pl_PL |
dc.references | Turner B.S. (1992), Regulating Bodies. Essays in Medical Sociology, Routledge, London‒New York. | pl_PL |
dc.references | Turner B.S. (1997), The Body and Society. Explorations in Social Theory, Sage Publications, London‒New Delhi. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | agnieszka_maj@sggw.pl | |
dc.identifier.doi | 10.18778/0208-600X.58.11 | |