dc.contributor.author | Nilsson, Jerker | |
dc.date.accessioned | 2021-04-16T12:37:56Z | |
dc.date.available | 2021-04-16T12:37:56Z | |
dc.date.issued | 1990 | |
dc.identifier.issn | 0208-6018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/35188 | |
dc.description.abstract | Obecnie marketing usług jest hednym z najszybciej rozwijających się działów
marketingu. Autorzy zajmujący się tą problematyką próbowali w szczególności
podkreślić różnice istniejące między marketingiem usług oraz marketingiem produktów materialnych. Akcentując te różnice, wskazywali jednocześnie na potrzebę stworzenia nowej teorii dostosowanej do specyfiki usług.
Ocena dokonań, w tej dziedzinie wydaje się być krytyczna. Wysuwane argumenty na rzecz odrębności usług, mają bowiem czysto charakter dyskusyjny. Można
wręcz zadać pytanie, czy jedynym elementem, naprawdę różniącym usługi od produktów, jest len niematerialny charakter.
Wspomniane niedostatki w badaniach dotyczących marketingu usług, zdają się
mieć swe źródło w stosowanym dotychczas podejściu. Badacze tej sfery prowadzili dotąd najczęściej studia empiryczne o charakterze indukcyjnym, na bardzo
niskim poziomie abstrakcji, i stawiali sobie głównie cele praktyczne. Wydaje
się, iż marketing usług, aby mógł ulec rozwojowi powinien opierać się w większym stopniu na badaniach dedukcyjnych oraz na studiach teoretycznych i bardziej abstrakcyjnym ujęciu tego problemu. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica;105 | |
dc.title | Service marketing theory: a critical appraisal | pl_PL |
dc.title.alternative | Marketing usług: ujęcie krytyczne | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 37-47 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Copenhagen School of Economics and Business Administration, Copenhagen, Denmark. | pl_PL |
dc.references | Bateson, J. E. G., Retailing and Service» Marketing: Friends or Foes? "Journal of Retailing", vol. 61, No. 4 (Winter 1985), pp. 11-13. | pl_PL |
dc.references | Berry, L. L., Zeithaml, V. A., Parasuraman, A., Responding to Demand Fluctuations: Key Challenge for Service businesses, AMA Educators' Conference Proceedings, eds. Russel W. Belk et al., AHA, Chicago. 111. 1984. | pl_PL |
dc.references | Berry, L. L., Zeithalm, V. A., Parasuraman, A., Quality Counts In Services, Too, "Business Horizons", vol. 29. No. 3 (May-June 1985), pp. 44-52. | pl_PL |
dc.references | Вlois, K. J., The Marketing of Services - An Approach, "European Journal of Marketing", vol. 8 (1974), No. 2, pp. 137-145. | pl_PL |
dc.references | Chase, R. B., Where does the Customer Fit in a Service Operation? "Harvard Business Review", vol. 56 (Nov.-Dec. 197B), pp. 137-142. | pl_PL |
dc.references | Donnelly, J, H., Jr., Marketing Intermediaries in Channels of Distribution for Services, "Journal of Marketing", vol. 40 (Jan. 1976), pp. 55-70. | pl_PL |
dc.references | George, W. R., The Retailing o£ Services - A Challenging Future, "Journal of Retailing", vol. 53, No. 3 (Fall 1977), pp. 85-98. | pl_PL |
dc.references | George, W. R., Marketing Activities In the Service Industries, "Journal of Marketing", vol. 38 (October 1974), pp. 65-70. | pl_PL |
dc.references | Grönroos, Ch., An Applied Service Marketing Theory, "European Journal of Marketing", vol. 16 (1982), No. 7, pp. 30-41. | pl_PL |
dc.references | Grönroos, Ch., Strategic Management and Marketing in the Service Sector, Studentlitteratur, Lund 1985. | pl_PL |
dc.references | Grönroos, Chr., Developing the Service Offering. A Source of Competitive Advantage, "Working Paper" No. 161 (1987), The Swedish School of Economics and Business Administration, Helsinki 1987. | pl_PL |
dc.references | Gummesson, E., Marketing - A Long Term Interactive Relationship Contributions to a New Marketing Theory, Marketing Technology Center, Stockholm 1987. | pl_PL |
dc.references | Hostage, G. M., Quality Control in a Service Business, "Harvard Business Review, vol. 53 (July-August 1975), pp. 98-106. | pl_PL |
dc.references | Langoard, E., Lovelock, Ch., Eiglier, P., Services Marketing: New Insights from Consumers and Managers, Report No. 81-104, Marketing Science Institute, Cambridge, Mass. 1981. | pl_PL |
dc.references | Rathmell, J. M., What is Meant by Services? "Journal of Marketing", vol. 30 (Oct. 1966). pp. 32-36. | pl_PL |
dc.references | Rathmell, J. M., Marketing in the Service Sector, Wintrop Publ., Cambridge, Mass. 1974. | pl_PL |
dc.references | Sasser, W. E., Hatch Supply and Domami in Service Industries, "Harvard Business Review", vol. 54 (How.-Dec. 1976), pp. 133-140. | pl_PL |
dc.references | Sasser, W. E., Olsen, P. R., Eiglier, D., Management of Service Operations. Allyn and Bacon, Boston, Hass. 1978. | pl_PL |
dc.references | Shostack, G. L., Breaking Free from Product Marketing, "Journal of Marketing", vol. 41, No. 2 (April 1977), pp. 73-80. | pl_PL |
dc.references | Shostack, C. L., How to Design a Service, "European Journal of Marketing" , vol. 16 (1982), No. 1, pp. 49-63. | pl_PL |
dc.references | Stern, L. W., El-Ansary, A. I., Marketing Channels, 3. ed., Prentice-Hall, Englewood Cliffs, N. J. 1988 | pl_PL |
dc.references | Uhl, K. P., Upah, G. D., The Marketing of Services: Why and How is It Different, (inij Research In Marketing. A Research Annual (ed.: Jagdish N. Sheth), vol. 6, pp. 231-257. JAI Press, Greenwich, Conn. 1983. | pl_PL |
dc.references | Upah, G. D., Mass Marketing in Service Retailing: A Review and Synthesis of Major Methods, "Journal of Retailing, vol. 56, No. 3 (Tall 1980). pp. 59-76. | pl_PL |
dc.references | Zeithaml, V. A., Parasuraman. A., Berry, L. L Problems and Strategies in Services Marketing. "Journal of Marketing", vol 49, No. 2 (Spring 1985), pp. 33-46. | pl_PL |