Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorJagusiak, Krzysztof
dc.contributor.authorDybała, Jolanta
dc.contributor.authorKokoszko, Maciej
dc.date.accessioned2021-10-20T09:21:22Z
dc.date.available2021-10-20T09:21:22Z
dc.date.issued2021-08-18
dc.identifier.issn1644-857X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/39458
dc.description.abstractThe present article focuses on the presentation of excerpts from the main historical work written by Gregory, bishop of Tours, which deal with food and drink in the diet of his contemporaries in Gaul. The author devoted most space to the menu of the Frankish state elite – royal families, bishops and secular nobles.In addition, he gave some information on a diet of people who avoided the luxury and pleasures for God.The narration of Gregory is our article supported in our article by other sources: medical, historiographical, gastronomical, patristic etc. The most important among them were these written by Venantius Fortunatus, Sidonius Apollinaris, Anthimus, Galen, Oribasius, and Athenaeus of Naucratis.The analysis of the sources, leads us to the conclusion that despite the deep, multidimensional changes that took place between the 5th and 6th centuries in the areas known as Gaul, there were no major changes in the nutritional habits of the local people. It does not mean that the Germanic population did not influence the culinary world of 6th-century Gaul in any way. Sources confirm such influence, however, on this field it was not great. On the basis of the preserved treatises – and the Historiae of Gregory of Tours is one of our key source – one can observe the survival (and continuation) of ancient culinary traditions in the Frankish state.en
dc.description.abstractArtykuł skupia się na przedstawieniu fragmentów głównego dzieła historycznego napisanego przez Grzegorza, biskupa Tours, w których mowa jest o pożywieniu i napojach w diecie współczesnych mu mieszkańców Galii. Autor poświęcił najwięcej miejsca jadłospisowi elity państwa Franków: rodzin królewskich, biskupów i świeckich możnych. Prócz tego podał garść informacji o tym, czym żywili się ludzie stroniący w imię poświęcenia dla Boga od uciech stołu. Dieta pozostałych ludzi interesowała go tylko, gdy dotyczyło to skrajnych zachowań w obliczu klęski głodu.Przekaz zawarty w Historiae został przez nas ukazany na tle fragmentów innych źródeł z epoki późnego antyku i wczesnego średniowiecza, które przybliżają gastronomiczne realia tamtych czasów i stanowią odniesienie dla wiadomości podanych przez Grzegorza z Tours. Duże znaczenie miał tu korpus pism medycznych autorstwa Galena, Orybazjusza, Aecjusza oraz szczególnie bliskiego geograficznie i czasowo Grzegorzowi Antimusa. Ważne były też pisma Sydoniusza Apolinarego i Wenancjusza Fortunata. Pozostałe źródła (patrystyczne, kulinarne, historiograficzne etc.) miały dla nas mniejsze znaczenie, choć uzupełniały rekonstruowaną w artykule rzeczywistość.Na podstawie analizy wykorzystanych dzieł można wysnuć wniosek, że mimo głębokich, wielowymiarowych przemian, jakie nastąpiły między V a VI stuleciem na terenach określanych jako Galia, w wyżywieniu zamieszkujących je ludzi nie zaszły większe zmiany. Zasób produktów (zarówno tych, dostępnych elitom, jak i reszcie społeczeństwa), uzyskiwanych z nich potraw i zwyczajów żywieniowych pozostał bardzo zbliżony. Nie oznacza to, że ludność germańska nie wpłynęła w żaden sposób na kulturę żywieniową VI-wiecznej Galii. Źródła potwierdzają ślady takiego wpływu, jednak w tej dziedzinie życia nie był on wielki. Na podstawie zachowanych traktatów – a Historiae Grzegorza z Tours są jednym z kluczowych świadectw tego zjawiska – można więc mówić o przetrwaniu (i dalszym trwaniu) późnoantycznych tradycji kulinarnych w państwie Franków.pl
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesPrzegląd Nauk Historycznych;1pl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjecthistoryen
dc.subjecthistory of fooden
dc.subjectGregory of Toursen
dc.subjectGaulen
dc.subjecthistoriapl
dc.subjecthistoria jedzeniapl
dc.subjectGrzegorz z Tourspl
dc.subjectGaliapl
dc.title"Historiae" Grzegorza z Tours jako źródło informacji o diecie mieszkańców VI-wiecznej Galiipl
dc.title.alternative"Historiae" of Gregory of Tours as a source of information on the diet in 6th-century Gaulen
dc.typeArticle
dc.page.number7-26
dc.contributor.authorAffiliationJagusiak, Krzysztof - Uniwersytet Łódzkipl
dc.contributor.authorAffiliationDybała, Jolanta - Uniwersytet Łódzkipl
dc.contributor.authorAffiliationKokoszko, Maciej - Uniwersytet Łódzkipl
dc.identifier.eissn2450-7660
dc.referencesAetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.pl
dc.referencesAnthimus, De observatio ciborum, ed. S.H. Weber, Leiden 1924.pl
dc.referencesApicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius, eds Ch. Grocock, S. Grainger, Blackawton–Totnes 2006.pl
dc.referencesAthenaei Naucratitae deipnosophistarum libri XV, rec. G. Keibel, vol. I–III, Lipsiae–Berolini 1887–1890.pl
dc.referencesC. Iuli Commentarii Rerum in Gallia Gestarum VII A. Hirti Commentarius VII, ed. T. Rice Holmes, Oxonii 1914.pl
dc.referencesC. Sollii Apollinaris Sidonii carmina, [w:] Patrologiae cursus completus, series latina, ed. J.-P. Migne, vol. LVIII, Paris 1862, s. 639–748.pl
dc.referencesC. Sollii Apollinaris Sidonii epistulae, [w:] Patrologiae cursus completus, series latina, ed. J.-P. Migne, vol. LVIII, Paris 1862, s. 443–639.pl
dc.referencesDio Cassius, Roman history, ed. E. Cary, Cambridge, Mass. 1914.pl
dc.referencesDioscuridis peri haplon farmakon, [w:] Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. III, Berolini 1914, s. 149–326.pl
dc.referencesFrontinus, Strategems, [w:] Frontinus, Strategems. Aqueducts of Rome, ed. C.E. Bennett, Cambridge, Mass. 1925, s. 1–329.pl
dc.referencesGaleni de alimentorum facultatibus libri III, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1823, s. 453–748.pl
dc.referencesGeoponica sive Cassiani Bassi Scholastici de re rustica eclogae, rec. H. Beckh, Lipsiae 1895.pl
dc.referencesGregorii Turonensis Libri historiarum X, eds B. Krusch, W. Levinson, Hannover 1884.pl
dc.referencesJoannis Cassiani Collationum, [w:] Patrologiae cursus completus, series latina, ed. J.-P. Minge, vol. XLIX, Paris 1846, s. 477–1328.pl
dc.referencesM. Porci Catonis de agri cultura, rec. H. Keil, Lipsiae 1895.pl
dc.referencesOribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.pl
dc.referencesP. Cornelius Tacitus, Germania. Publiusz Korneliusz Tacyt, Germania, przekł. T. Płóciennik, Poznań 2008.pl
dc.referencesPaulus Aegineta, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.pl
dc.referencesPedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914.pl
dc.referencesPlutarch, Marcellus, [w:] Plutarch, Lives, ed. B. Perrin, vol. V, Cambridge, Mass. 1917, s. 436–523.pl
dc.referencesPolibius, The histories, ed. W.R. Paton, vol. I, Cambridge, Mass. 1998.pl
dc.referencesProcopius with an English translation, transl. H.B. Dewing, vol. I–VI, London–New York 1914–1928.pl
dc.referencesS. Pater Benedictus, Regula, [w:] Patrologiae cursus completus, series latina, vol. LXVI ed. J.-P. Migne, Paris 1847, s. 215–932.pl
dc.referencesSancti Georgii Florentii Gregorii episcopus libri miraculorum, [w:] Patrologiae cursus completus, series latina, ed. J.-P. Migne, vol. LXXI, Paris 1849, s. 705–828.pl
dc.referencesSuetonius’ The lives of the twelve caesars, ed. J.C. Rolfe, London 1913–1914.pl
dc.referencesVegetius, Epitome of military art, transl. N.P. Milner, Liverpool 2001.pl
dc.referencesVenanti Fortunati carmina, [w:] Venanti Honori Clementiani Fortunati presbyteri italici opera pedestria, rec. F. Leo, Berolini 1881, s. 1–292.pl
dc.referencesVenanti Fortunati vitae sancte Redegundis, [w:] Venanti Honori Clementiani Fortunati presbyteri italici opera pedestria, rec. B. Krusch, Berolini 1885, s. 38–49.pl
dc.referencesAdamson M.W., Food in medieval times, Westport–London 2004.pl
dc.referencesAlcock J.P., Food in the ancient world, Westport–London 2006.pl
dc.referencesAnagnostakis I., Byzantine diet and cuisine. In between ancient and modern gastronomy, [w:] Flavours and delights. Tastes and pleasures of ancient and Byzantine cuisine, ed. I. Anagnostakis, Athens 2013, s. 43–63.pl
dc.referencesBailey L., “These Are Not Men”: Sex and Drink in the Sermons of Caesarius of Arles, „Journal of Early Christian Studies” 2007, vol. XV, No. 1, s. 23–43.pl
dc.referencesCaseau B., Nourritures terrestres, nourritoures célestes. La culture alimentaire à Byzance, Paris 2015.pl
dc.referencesDalby A., Food in the ancient world from A to Z, London–New York 2003.pl
dc.referencesDembińska M., Diet: A comparison of food consumption between some eastern and western monasteries in the 4th–12th centuries, „Byzantion” 1985, vol. LV, s. 431–462.pl
dc.referencesDominé A., Supp E., Sautter U., Faßbender W., Burgundia, [w:] Wino, ed. A. Dominé, przekł. Z. Zawadzki, Ożarów Mazowiecki 2008, s. 180–209.pl
dc.referencesGoffart W., The Narrators of Barbarian History (A.D. 550–800). Jordanes, Gregory of Tours, Bede and Paul the Deacon, Princeton 1988.pl
dc.referencesHeinzelmann M., Gregory of Tours. History and Society in the Sixth Century, trans. Ch. Carroll, Cambridge–New York 2006.pl
dc.referencesHeinzelmann M., Gregory of Tours. The Elements of a Biography, [w:] A Companion to Gregory of Tours, ed. A.C. Murray, Boston 2015, s. 5–34.pl
dc.referencesHen Y., Food and drink in Merovingian Gaul, [w:] Tätigkeitsfelder und Erfahrungshorizonte des ländlichen Menschen in der frühmittelalterlichen Grundherrschaft (bis ca. 1000). Festschrift für Dieter Hägermann zum 65. Geburstag, hrsg. B. Kasten, Stuttgart 2006, s. 99–110.pl
dc.referencesJames E., Introduction, [w:] Gregory of Tours, Life of the Fathers, trans. E. James, Liverpool 1991, Translated Texts for Historians, 1, s. IX–XXV.pl
dc.referencesKokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 1 (Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum [II–VII w.]), Łódź 2014.pl
dc.referencesLawrence C.H., Medieval monasticism. Forms of religious life in Western Europe in the Middle Ages, London–New York 1992.pl
dc.referencesLeclercq H., Grégoire de Tours, [w:] Dictionnaire d’archéologie chrétienne et de liturgie, t. VI, p. 2, Paris 1925, k. 1711–1753.pl
dc.referencesMayerson P., The wine and vineyards of Gaza in the Byzantine period, „Bulletin of the American Schools of Oriental Research” 1985, No. 257, s. 75–80.pl
dc.referencesMorrison C., Sodini J.-P., The sixth-century economy, [w:] The economic history of Byzantium, ed. A. Laiou, vol. II, Washington 2002, s. 171–220.pl
dc.referencesMurray A.C., The Composition of the Histories of Gregory of Tours and Its Bearing on the Political Narrative, [w:] A Companion to Gregory of Tours, ed. A.C. Murray, Boston 2015, s. 61–101.pl
dc.referencesNadeau R., Body and soul, [w:] A cultural history of food in antiquity, ed. P. Erdkamp, London–New York 2016, s. 145–162.pl
dc.referencesNocoń A., Jan Kasjan, Kraków 2004.pl
dc.referencesRodzińska-Nowak J., Gospodarka żywnościowa ludności kultury przeworskiej, Kraków 2012.pl
dc.referencesRzeźnicka Z., Kokoszko M., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 3 (Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej [I–VII w.]), Łódź 2016.pl
dc.referencesShanzer D., Bishops, letters, fast, food, and feast in later Roman Gaul, [w:] Society and culture in late antique Gaul. Revisiting the sources, eds. R.W. Mathisen, D. Shanzer, Aldershot 2001, s. 217–236.pl
dc.referencesSikorski D.A., Wstęp, [w:] Grzegorz z Tours, Historie. Historia Franków, przekł. K. Liman, T. Richter, Kraków 2002, s. 7–44.pl
dc.referencesStewart C., Kasjan mnich, przekł. T. Lubowiecka, Kraków 2004.pl
dc.referencesTeall J.L., The grain supply of the Byzantine Empire, 330–1025, „Dumbarton Oaks Papers” 1959, vol. XIII, s. 87–139.pl
dc.referencesThurmond D., From vines to wines in classical Rome. A handbook of viticulture and oenology in Rome and the Roman West, Leiden–Boston 2017.pl
dc.referencesUnwin T., Wine and the vine: An historical geography of viticulture and the wine trade, London–New York 2005.pl
dc.referencesWilkins J.M., Hill S., Food in the ancient world, Malden–Oxford 2006.pl
dc.referencesWood I., Gregory of Tours, Bangor 1994.pl
dc.referencesZohary D., Hopf M., Domestication of plants in the Old World. The origin and spread of cultivated plants in West Asia, Europe and in the Nile Valley, Oxford 1993.pl
dc.contributor.authorEmailJagusiak, Krzysztof - krzysztof_jagusiak@o2.pl
dc.contributor.authorEmailDybała, Jolanta - j.dybala@vp.pl
dc.contributor.authorEmailKokoszko, Maciej - maciej.kokoszko@uni.lodz.pl
dc.identifier.doi10.18778/1644-857X.20.01.01
dc.relation.volume20


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0