dc.contributor.author | Broniewska, Grażyna | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-04-11T13:48:21Z | |
dc.date.available | 2023-04-11T13:48:21Z | |
dc.date.issued | 2003 | |
dc.identifier.citation | Broniewska, G. (2003). O jakości usług świadczą nie tylko gwiazdki, czyli o zarządzaniu jakością w hotelach. Turystyka i Hotelarstwo, 3, 39-56. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 1644-8871 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/46660 | |
dc.description.abstract | Any hotel to boast high occupancy rate must be managed in agreement with recognized needs of its guests. Such services are rendered when the rules of complex policy of total quality management (TQM) have been introduced. One of the methods facilitating the application of these rules is the certification according to demands of international standards ISO series 9000. However, one should fully realize that ISO certificate does not guarantee luxury in a hotel. Being certified does mean that a guest is sure to obtain PROPER (in accordance with a contract) product performed professionally and delivered in time. The article also presents hotel activities to obtain ISO standards and these hotels which resigning from the certification have chosen more complex way of following TQM policy through constant improvement called kaizen in Japanese. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Turystyka i Hotelarstwo; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | O jakości usług świadczą nie tylko gwiazdki, czyli o zarządzaniu jakością w hotelach | pl_PL |
dc.title.alternative | Not only hotel stars speak volumes for the standards of services; in other words about total quality management | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 39-56 | pl_PL |
dc.references | Birnbaum M., 1999, Hotele będą się ubiegać o certyfikat , Puls Biznesu, 2 (239). | pl_PL |
dc.references | Brilman J., 2002, Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Hotelowa Teraz Polska ruszy po raz drugi, 1999, Puls Biznesu, 2 (239). | pl_PL |
dc.references | Knowles T., 2001, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kobjoll K., 2000, Abenteur European Quality Award, Orell Fissli Verlag, Zurich. | pl_PL |
dc.references | Nakata N., Ikezawa T., 1992, Działalność w zakresie sterowania jakością w prze-myśle hotelarskim i rekreacyjnym, [w:] Sterowanie jakością w przedsiębiorstwach japońskich, IOPM Orgmasz, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 stycznia 1999 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U., 1999, Nr 10, poz. 87). | pl_PL |
dc.references | Szrejner T., 2001, Kompleksowa jakość w zarządzaniu hotelem, Hotelarz, 4. | pl_PL |
dc.relation.volume | 3 | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |