Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorGheribi, Edyta
dc.contributor.editorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-04-28T17:49:30Z
dc.date.available2023-04-28T17:49:30Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationGheribi, E. (2011). Styl życia i sposób spędzania czasu wolnego aktywnych zawodowo mieszkańców Warszawy. Turystyka i Hotelarstwo, 18, 213-220.pl_PL
dc.identifier.issn1644-8871
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/46914
dc.description.abstractThe huge development of education and science influenced the civilization progress and the improvement of living conditions of the life of the population, but it also caused changes in the lifestyle and the way of spending free time. The survey respondents were from Warsaw, between the age of 25–45, currently working. The survey comprised 500 respondents. The survey was conducted in 2006 and 2007. The results of the survey show, that the majority of the respondents (46,6%) possess the average physical activity. Only 15,6% admitted that they cultivated sport regularly. Unfortunately most often, the respondents spend their free time in the passive way, in front of the TV, the computer or in the cinemas. Only 19,6% declared active time spending, but not regularly. The results find confirmation in the results of different surveys. The results are very disturbing, because low physical activity is the cause of many illnesses and the fall of the quality of the living.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzipl_PL
dc.relation.ispartofseriesTurystyka i Hotelarstwo;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleStyl życia i sposób spędzania czasu wolnego aktywnych zawodowo mieszkańców Warszawypl_PL
dc.title.alternativeLifestyle and leisure time of working Warsaw inhabitantspl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number213-220pl_PL
dc.referencesAugustyniak U., Brzozowska A., 2002, Sposób żywienia młodzieży w Polsce na podstawie piśmiennictwa z ostatnich 10 lat (1990–2000), Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 53 (4).pl_PL
dc.referencesBetlejewski S., 2007, Choroby społeczne, cywilizacyjne czy choroby stylu życia? Wiadomości Lekarskie, 60.pl_PL
dc.referencesBombol M., Dąbrowska A., 2003, Czas wolny, konsument, rynek, marketing, Warszawa.pl_PL
dc.referencesCBOS – komunikat z badań – O aktywności fizycznej Polaków, 2003, Warszawa.pl_PL
dc.referencesCBOS – komunikat z badań – Co Polacy robią w czasie wolnym, 2006, Warszawa.pl_PL
dc.referencesCharzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., Jajszczyk B., 2003, Spożycie mleka a zdrowie publiczne, Przegląd Mleczarski, 3.pl_PL
dc.referencesDybkowska E., Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., 2004, Porównanie spożycia tłuszczów, izomerów trans i cholesterolu w diecie mieszkańców Warszawy w odniesieniu do polskiej racji pokarmowej, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 55 (4).pl_PL
dc.referencesKaźmierczak R., 2004, Spożycie warzyw i owoców w Polsce w latach 1993– 2002, [w:] Brzozowska A., Gutkowska K. (red.), Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku, SGGW, Warszawa.pl_PL
dc.referencesOłtarzewski M., Szponar L., Rychlik E., 2003, Spożywanie wapnia wśród dzieci i młodzieży w Polsce, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 30 (1/2).pl_PL
dc.referencesRogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Cwojnowska Z., Chabros E., Wajszczyk B., 2003, Źródła wapnia w dietach kobiet, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 30 (1/2).pl_PL
dc.referencesSamiec W., Sudoł-Jednorowicz E.A., 2006, Zachowania zdrowotne młodzieży. Badania w ramach programu „Zdrowo żyć-zdrowym być”, Zdrowie Publiczne, 116.pl_PL
dc.referencesSytuacja zdrowotna ludności Polski, 2008, raport PZH pod red. B. Wojtyniaka, P. Goryńskiego, Warszawa.pl_PL
dc.referencesSznajder M., Moskalik B., Wielicka A., 2005, Wpływ wieku na zwyczaje konsumentów w zakresie spożycia owoców i warzyw, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu Roczniki Naukowe, 3.pl_PL
dc.referencesSzponar L., Ołtarzewska M., Rychlik E., 2002, Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennym pożywieniu Polaków, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 29.pl_PL
dc.referencesŚwietlik K., 2004, Rynek żywności w latach 2000–2003, Przemysł Spożywczy, 5.pl_PL
dc.referencesWaśkiewicz A., 2003, Jakość zdrowotna racji pokarmowej mieszkańców prawobrzeżnej Warszawy w latach 1993–2001. Badanie Pol-Monica bis, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 54 (2).pl_PL
dc.relation.volume18pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe